szyberdach / solardach / panorama - problem R50 2002
szyberdach / solardach / panorama - problem R50 2002
Witam!
Koledzy mam do was pytanie i problem:
PROBLEM:
W moim mini od jakiegoś czasu mam problem z przesuwaniem szyberdachu (unoszenie działa) mianowicie dach otwiera się ładnie a jak ma się zamknąć to dojeżdża do połowy (charcząc) i otwiera się ponownie...da się go zamknąć tylko wtedy gdy przy użyciu średniej siły uniesie się tylną jego część...- może problem jest wam znany i potraficie poradzić jak go usunąć...Pan z firmy Bycz szyberdachy (www.szyberdachy.waw.pl) powiedział mi ze to dość częsta przypadłość kilka już takich robił i trzeba coś tam wymienić (przy tym dach rozebrać) i będzie to u niego kosztować ok 500zł...
PYTANIE:
czy da się zrobić by szyby i szyberdach domykały się z pilota? jeśli tak to jak się do tego zabrać;D
POZDRAWIAM!!!
Koledzy mam do was pytanie i problem:
PROBLEM:
W moim mini od jakiegoś czasu mam problem z przesuwaniem szyberdachu (unoszenie działa) mianowicie dach otwiera się ładnie a jak ma się zamknąć to dojeżdża do połowy (charcząc) i otwiera się ponownie...da się go zamknąć tylko wtedy gdy przy użyciu średniej siły uniesie się tylną jego część...- może problem jest wam znany i potraficie poradzić jak go usunąć...Pan z firmy Bycz szyberdachy (www.szyberdachy.waw.pl) powiedział mi ze to dość częsta przypadłość kilka już takich robił i trzeba coś tam wymienić (przy tym dach rozebrać) i będzie to u niego kosztować ok 500zł...
PYTANIE:
czy da się zrobić by szyby i szyberdach domykały się z pilota? jeśli tak to jak się do tego zabrać;D
POZDRAWIAM!!!
Re: szyberdach / solardach / panorama - problem R50 2002
Hej,
Miałem to samo. Ponieważ nie chciałem żeby się popsuło do końca- może spalić się silnik i wtedy byłoby drożej. Podjechałem właśnie do firmy Bycz i za 500zł dach działa jak nowy. Naprawa trwała jeden dzień, więc nie ma tragedii.
W związku z tym polecam.
Jeśli chodzi o domykanie z pilota, to czytałem w instrukcji obsługi swojego miniaka, że jest to mozliwe - trzeba dłużej przytrzymać środkowy guzik zamykania. Jeśli obecnie nie działa, to wydaje mi sie, że trzeba pojechać do ASO, żeby uaktywnili tę funkcję w komputerze. Na pewno działa domykanie z kluczyka - jak przytrzymasz dłużej przekręcony w drzwiach kluczyk, do pozamyka okna i szyber.
Pytałem się o zamykanie z pilota p. Bycza i dał mi kontakt do znajomego serwisanta z BMW, do którego nie zdążyłem jeszcze zadzwonić.
pzdrwm
M
Miałem to samo. Ponieważ nie chciałem żeby się popsuło do końca- może spalić się silnik i wtedy byłoby drożej. Podjechałem właśnie do firmy Bycz i za 500zł dach działa jak nowy. Naprawa trwała jeden dzień, więc nie ma tragedii.
W związku z tym polecam.
Jeśli chodzi o domykanie z pilota, to czytałem w instrukcji obsługi swojego miniaka, że jest to mozliwe - trzeba dłużej przytrzymać środkowy guzik zamykania. Jeśli obecnie nie działa, to wydaje mi sie, że trzeba pojechać do ASO, żeby uaktywnili tę funkcję w komputerze. Na pewno działa domykanie z kluczyka - jak przytrzymasz dłużej przekręcony w drzwiach kluczyk, do pozamyka okna i szyber.
Pytałem się o zamykanie z pilota p. Bycza i dał mi kontakt do znajomego serwisanta z BMW, do którego nie zdążyłem jeszcze zadzwonić.
pzdrwm
M
Hyundai Santa Fe '04 4WD 2.0 CRDi 140KM - dupowóz
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Maciek_m pisze:Hej,
W związku z tym polecam.
pzdrwm
M
Oczyść i przesmaruj delikatnie prowadnice [w pozycji dach odsunięty] - nie zawadzi raz do roku.
Z kluczyka [pilota] przytrzymując dłużej przycisk otwierania, otwierasz dach i szyby w drzwiach do max., a zamykasz kluczykiem przekręconym w zamku i przytrzymanym w pozycji zamykania do całkowitego zamknięcia dachu i szyb.
Nie wiem, być może jest też opcja zamykania z kluczyka [pilota]...!?
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
-
- Nowy
- Posiadane auto:
odgrzewam - czym smarujecie szyberdach i co dokładnie, jak?137jastr pisze:Oczyść i przesmaruj delikatnie prowadnice [w pozycji dach odsunięty] - nie zawadzi raz do roku.Maciek_m pisze:Hej,
W związku z tym polecam.
pzdrwm
M
Z kluczyka [pilota] przytrzymując dłużej przycisk otwierania, otwierasz dach i szyby w drzwiach do max., a zamykasz kluczykiem przekręconym w zamku i przytrzymanym w pozycji zamykania do całkowitego zamknięcia dachu i szyb.
Nie wiem, być może jest też opcja zamykania z kluczyka [pilota]...!?
dzieki
było: MINI S R56 po stage 1 & 2: 211KM 313 Nm
jest: S3 8P stage 2 331KM 436 Nm
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
staly silikon ( szukaj na allegro pn. silpasta ) tylko taki preparat jest akceptowany przez producenta dachow Webasto
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
A ja polecam HHS DRYLUBE WURTH'a . Smar suchy na bazie wosku syntetycznego , w pierwszej fazie penetruje wszystkie zakamarki potem jak rozpuszczalniki odparują zostaje suchy smar (coś jakby posmarował świecą ) nie klei brudu , nie zmywalny wodą i detergentem, idealny na odsłonięte mechanizmy . Oczywiście przed smarem powierzchnie należy umyć , najlepiej zmywaczem do tarcz hamulcowych w szpreju pod wysokim ciśnieniem - doskonale wypłukuje stare smary i brudy.
Smar
http://allegro.pl/wurth-smar-suchy-na-b ... 07730.html
Smar
http://allegro.pl/wurth-smar-suchy-na-b ... 07730.html
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
mielismy firmowo pierepalki z szybrami/solardachami od webasto -zalecenie fabryki - tylko silikon staly!
aczkolwiek możliwe ze ten tez będzie dobry, jeżeli szybko rozpuszczalniki odparowywuja
aczkolwiek możliwe ze ten tez będzie dobry, jeżeli szybko rozpuszczalniki odparowywuja
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
- Posiadane auto:
dzięki - a co dokładnie należy smarować i jak?
-
- Nowy
- Posiadane auto:
sprawdziłem na allegro nie ma, gdzieś poza allegro do kupienia?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Po nazwie silpasta nie bylo, dzieki
Witam
Mam do was pytanie odnosnie problemu z szyberdachem, konkretnie z uszczelka wokol niego.
Czy tylko u mnie wystepuje problem opadajacej uszczelki?
Tzn. uszczelka przylegajaca do czesci metalowej otworu dachu ma tendencje do opadania. Czesto jak myje samochod, badz dach zostanie otwarty kilka razy uszczelka czesciowa zapada sie do srodka, bardzo ciezko jest ja zainstalowac na nowo na krawedzi dachu. Mam juz troche tego dosc.
Czy to tylko u mnie tak sie dzieje, czy wy rowniez borykacie sie z tym problemem. Moze jest na to jakis sposob. Jesli ktos sie uporal z podobnym problemem prosze o wskazowke w jaki sposob.
Z Gory dzieki
Mam do was pytanie odnosnie problemu z szyberdachem, konkretnie z uszczelka wokol niego.
Czy tylko u mnie wystepuje problem opadajacej uszczelki?
Tzn. uszczelka przylegajaca do czesci metalowej otworu dachu ma tendencje do opadania. Czesto jak myje samochod, badz dach zostanie otwarty kilka razy uszczelka czesciowa zapada sie do srodka, bardzo ciezko jest ja zainstalowac na nowo na krawedzi dachu. Mam juz troche tego dosc.
Czy to tylko u mnie tak sie dzieje, czy wy rowniez borykacie sie z tym problemem. Moze jest na to jakis sposob. Jesli ktos sie uporal z podobnym problemem prosze o wskazowke w jaki sposob.
Z Gory dzieki
- arecky
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper 1,6 16V R50
- Kontakt:
Hey
Kupilem MINI 2001r. i gosc ktory nim jezdzil wypial kostke od szyberdachu.
Ponoc nie domykal sie sam do konca.
Jakis sposob na to macie ?
Kupilem MINI 2001r. i gosc ktory nim jezdzil wypial kostke od szyberdachu.
Ponoc nie domykal sie sam do konca.
Jakis sposob na to macie ?
- SianeK
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini ONE/Cooper
Naprawic prowadnice i sprawdzić czujnik.