Różnica pomiędzy modelem ONE a COOPEREM

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

minione

Różnica pomiędzy modelem ONE a COOPEREM

Post autor: minione »

Witam, poszukuję właśnie mini. Znalazłem właśnie autko, które mnie interesuje i jest to Mini ONE (bo tak na tylnej klapie ma napisane) i zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy ONE a COOPEREM? Patrze na modele z 2008 r. Bardzo proszę o jakąś informację! Pozdrawiam forumowiczów;)
Voyth

Re: Różnica pomiędzy modelem ONE a COOPEREM

Post autor: Voyth »

Różnica między One a Cooper polega na innej mocy, elementach stylistycznych i wyposażeniu. One (R56) ma w zależności od wersji 75 albo 95 KM, Cooper ma 120 KM. Cooper fabrycznie ma chromowane listwy w grillu i nad tylną klapą, a One standardowo ma czarne. Dach w One jest w kolorze nadwozia, a w Cooperze w standardzie biały, lub czarny. One w wersji bazowej jest na felgach stalowych, a Cooper na aluminiowych itd. Ogólnie - One jest biedniejszą wersją Coopera, co nie znaczy, że dobrze wyposażony One jest gorszy od bazowego Coopera. Wszystko zależy jak skonfigurowany został nowy samochód :wink:
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

jest gorszy,zawieszenie jest zupelnie inne
RatinaZ

Post autor: RatinaZ »

Ja miesiąc temu kupowałam i też stanęłam przed takim dylematem...Miałam budżet do 35 tys zł.
Znalazłam One z 2006 roku za 30tys,ale był goły totalnie (nawet bez klimy). Miał jedną zaletę 43 tys. przebiegu...Ale nie uśmiechało mi się zakładanie klimy...Poszukałam jeszcze troszkę i znalazłam coopera z 2005 roku, ale już z dodatkowym wyposażeniem (klima,podgrzewane fotele,trakcja itd..) Cena ta sama...Wybór był dla mnie oczywisty.
Poza tym różnica w 95KM a 120KM jest odczuwalna...
Moja rada: podjedź do salonu BMW i umów się na jazdy testowe ONE i COOPER. Będziesz miał pełniejszy obraz.
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia: jak patrzysz na Coopera z 2008 tzn,że masz dość spory budzet, weź pod uwagę,że jak dobrze poszukasz to możesz za te same pieniądze kupić nowego ONE z wystawy z 2010r. Takie modele demo w salonach BMW są jeszcze dostępne od ręki a koszt to 65tys-70tys. w zależności od tego co auto ma. Decyzja zależy od Ciebie.
Awatar użytkownika
Killer1629
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Killer1629 »

a ja mam ONE a wygląda jak Cooper .... ale to wersja z 2005r

http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=8029
Killer1629
Voyth

Nie ważne z którego roku... masz po prostu dobrze wyposażonego One :wink:
MaciekStepien

Post autor: MaciekStepien »

RatinaZ pisze: Poza tym jest jeszcze jedna kwestia: jak patrzysz na Coopera z 2008 tzn,że masz dość spory budzet, weź pod uwagę,że jak dobrze poszukasz to możesz za te same pieniądze kupić nowego ONE z wystawy z 2010r. Takie modele demo w salonach BMW są jeszcze dostępne od ręki a koszt to 65tys-70tys. w zależności od tego co auto ma. Decyzja zależy od Ciebie.
mam nawet takiego :mrgreen:

http://otomoto.pl/mini-one-nowy-od-deal ... 51852.html

nie zebym sie reklamowal ale jak sie dobrze poszuka to naprawde mozna znalezc cos ciekawego

btw ja swojego one'a z 2004 roku kupilem za 24tysiace, dlugo szukalem ale autko ma 36 tys przebiegu :)
RatinaZ

No mnie brakuje jedynie kierownicy wielofunkcyjnej... to jest jednak spora wygoda...
A prezentowane powyżej autko jest w fajnej konfiguracji...Warto się zastanowić jak ktoś ma wolne 70 tys :)
Voyth

alan pisze:jest gorszy,zawieszenie jest zupelnie inne
Napisz czym się różni, bo kupowałem już wiele elementów zawieszenia i dla One i Coopera występują dokładnie te same części...
MaciekStepien

Post autor: MaciekStepien »

one i cooper maja to samo zawieszenie, chyba ze ktos w opcji zazyczy sobie sportowe
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

stabilizator lub jego brak w One
Voyth

No to jak piszesz - takie zupełnie inne to nie jest... Jest dokładnie takie samo, tylko różni się jednym elementem :roll:
marcin.kraków
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: marcin.kraków »

alan pisze:stabilizator lub jego brak w One

facepalm

co za bzdura...
RatinaZ

Oki,to kobieta ruszyła tyłek po katalog MINI i zacytuje :) :

"Mini oferowane jest w wersjach MINI ONE/D, MINI COOPER/D, MINI COOPER S/SD.Typowa dla MINI ONE/D jest atrapa chłodnicy z chromowanym obramowaniem,dach w kolorze karoserii i czarne,matowe lusterka zewnętrzne. W czarne ozdobniki boczne wbudowane są pomarańczowe kierunkowskazy. Począwszy od modelu MINI COOPER/D dach i lusterka zewnętrzne oferowane są standardowo w kolorze białym lub czarnym. Grill atrapy chłodnicy jest chromowany. ...Wszystkie modele MINI wyposażone są w nowe,wyraziste,diodowe lampy tylne. Spojler tylny do modeli MINI ONE/D i MINI COOPER/D lakierowany jest w kolorze dachu. W MINI ONE/D uchwyt pokrywy bagażnika jest czarny. W modelach MINI COOPER/D uchwyty pokrywy bagażnika i końcówka rury wydechowej są chromowane. Modele te przyciągają wzrok umieszczonym centralnie tylnym światłem przeciwmgłowym.....
Silniki benzynowe:
MINI ONE :
czterocylindrowy silnik 1,6 litra uzyskuje 55 lub 72 kW przy maksymalnym momencie obrotowym 140 lub 153 Nm.
MINI COOPER:
1,6 litra
90kW i moment obrotowy 160Nm. Prędkość maksymalna według katalogu to 203 km/h

Silniki wysokoprężne (diesle):

MINI ONE D:
1,6 litra moc 66kW przy momencie obrotowym 215 Nm
MINI COOPER D:
1,6 litra moc 82kW przy momencie obrotowym 270 Nm......"

Oczywiście silniki w ONE i COOPER są takie same, kwestia oprogramowania, co oznacza,że silnik w ONE można łatwo zchipować do osiągów COOPERA. Natomiast chip w silniku COOPERA nie za dużo już daje.

Po pełnej analizie można stwierdzić,że ONE to poprostu trochę tańsza i oszczędniejsza wersja MINI. Chociaż ONE z bardzo dobrym pakietem wyposażenia jest lepszym rozwiązaniem niż Cooper w wersji podstawowej.

Czy któryś z Panów ma jeszcze coś do dodania? :)
minione

Post autor: minione »

No i stała się jasność ;-) Bardzo dziękuję za objaśnienie:) znalazłem chyba już coś dobrego:) Mini ONE rok 2008 95KM, szału może i nie ma, ale jakoś sobie radzi:) szczerze powiedziawszy to była miłość od pierwszego wejrzenia...;-)
ODPOWIEDZ