Centralny zamek , panel drzwi

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

DZAKO

Centralny zamek , panel drzwi

Post autor: DZAKO »

Witam,
ma ktoś może torutiala albo proszę o info jak zdjąć panel drzwi (nie otwiera centralny prawych drzwi )
chce dzisiaj rozebrac i zlokalizować co to może być? podczas ruszania nie zamyka prawych drzwi, z pilota nie otwiera, z pilota tylko zamyka.
z góry dzięki
pozdr

ps. prosze o instrukcje poniewaz nie chce nic porysowac i zniszczyc!
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Re: Centralny zamek , panel drzwi

Post autor: bob.dsk »

Proszę:

LINK ;)
DZAKO

Post autor: DZAKO »

a jakies sugestie co moze być nie halo z tym zamkiem? ktoś miał taki problem moze?
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

DZAKO pisze:Witam,
ma ktoś może torutiala albo proszę o info jak zdjąć panel drzwi (nie otwiera centralny prawych drzwi )
chce dzisiaj rozebrac i zlokalizować co to może być? podczas ruszania nie zamyka prawych drzwi, z pilota nie otwiera, z pilota tylko zamyka.
z góry dzięki
pozdr

ps. prosze o instrukcje poniewaz nie chce nic porysowac i zniszczyc!
SVP: http://video.aol.com/video-detail/mini- ... IDURVHOV01
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
bsor

Post autor: bsor »

witam, i jak tam naprawa drzwi? udało się coś zadziałać po zdjęciu panelu? u mnie zdarzyło się to samo, na początku na któtko udało się usunąć usterkę po mocnym dopchnięciu drzwi w okolicach klamki, ale teraz już to nie pomaga; drzwi się zamykają i słychać, że centralny zamek pracuje ale otworzyć je można tylko przy pomocy wewnętrznej klamki...
jackson
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI ONE

Post autor: jackson »

czesc,

mam taki problem od czasu zakupu . W sobote jestem u elektryka w tej spawie. Gdy znajdziemy rozwiązanie wstawię go na forum, bo jak sprawdziłem ten problem trapi już kilka aut...a i kilka z oferty allegro ... sprzedawane jest z niesprawnym zamkiem centralnym.
jackson
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI ONE

Post autor: jackson »

witajcie,

Ponieważ zajmowałem się dziś tematem częściowo nie działającego ZAMKA CENTRALNEGO
opiszę jak naprawiłem - może się to przyda forumowiczom:

1. USTERKA - zamki drzwi zamykały się z pilota - ale nie otwierały się przy pomocy pilota ( słychać było "stuki" w drzwiach ) ale otworzyć można było drzwi jedynie kluczykiem.

2. NAPRAWA: po rozebraniu drzwi ( jest na forum jak to zrobić) okazało się że kaseta wielozadaniowa ZAMKA nie działa ( tak sie nazywa w serwisie) zarówno lewa jak i prawa.

3. DALEJ : po rozebraniu kazety okazało się ze składa sie ona z częsci mechanicznej i elektrycznej - częś celektryczna nie działa poprawnie .

4. DALEJ : w części elektrycznej sa dwa silniczki ( prawdopodobnie - jeden zamyka drugi otwiera rygle) - uszkodzone stojan i komutator silniczka. Po rozebraniu tego elementu - NIE BARDZO JEST CO SKŁADAĆ ! ( i nie zamkniesz już drzwi !!) silniczków nie ma nikt...

5. NAPRAWA:
- należy kupić CAŁĄ kasete zamka centralnego ( zobacz foto) :
* używana około 250 zł sztuka ( ale musisz sprawdzic bo to czeste awarie w MINI wiec może byc zepsuta!)
* nowa w serwisie 480 zł - ale musisz czekac - NIE MA NA SKŁADZIE !

6 . UWAGA - nie polecam samodzielnej naprawy - wyjecie kasety wymaga rozebrania totalnego drzwi ( nawet peowadnica szyby i klamka) wiec jest co robić
KOSZT WYMIANY - 180 zł u fachowca
CZAS - ok 2 H

7 LINK DO ZDJĘC :( myślę że będzie pomocny)

https://picasaweb.google.com/1136343800 ... ZL37pejoAE
Mielu

Post autor: Mielu »

Mam to samo czyli zamyka drzwi od kierowcy z pilota ale juz nie otwiera slychac tylko taki psrtyczek jakby chcial otworzyc. Jak rozumiem potrzebuje kupić kasete centralnego zamka od lewej strony ?
ynos

Post autor: ynos »

jackson pisze:witajcie,

Ponieważ zajmowałem się dziś tematem częściowo nie działającego ZAMKA CENTRALNEGO
opiszę jak naprawiłem - może się to przyda forumowiczom:

1. USTERKA - zamki drzwi zamykały się z pilota - ale nie otwierały się przy pomocy pilota ( słychać było "stuki" w drzwiach ) ale otworzyć można było drzwi jedynie kluczykiem.
Witam,
mam problem z zamkiem. Centralny zamyka i otwiera z kluczyka (nie mam z pilota) ale klamka zewnętrzna pasażera, otwiera drzwi.
Czy ktoś miał taki problem?
JACKSON - czy by dostać się do silników muszę uszkodzić zamek - to zatrzaski białe odchyliłem ale wszystko trzyma 1nit, na którym są ruchome elementy "cięgien od linek".
mazin
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: mazin »

Przerabiałem właśnie w miniaczu żony.
Jeżeli klamka zewnętrzne otwiera drzwi, mimo zaryglowanch drzwi, to masz źle złożony zamek. Musisz go wyjąć, rozłączyć część elektryczną i mechaniczną i przełożyć zapadkę od klamki zewnętrznej na zewnątrz "popychacza od rygla. Brzmi groźnie, ale najwięcej roboty z wyjęciem zamka z drzwi. Jeżeli nie wiesz jak to zrobić, obejrzyj na youtube youtube .
Wartomieć drugą osobę, żeby przytrzymywała szybę, bo żeby wjąć zamek, trzeba zdemontować prowadnicę szyby a do odkręcenia szyby od prowadnicy - motocyklowy klucz do amortyzatorów.
Sama naprawa zamka (wymiana silniczków) jest tutaj:
Instructables
Przy rozdzielaniu części elektrycznej i mechanicznej musisz zdjąć zabezpieczenie (compression clip), ja swoją złamałem i dokupiłem w sklepie z częściami do zamków w salonie daewoo.

Warto też przeczytać to co piszą tutaj.
Northamericanmotoring

Psujące się silniczki da się wymienić, są na ebayu, nazywają się Mabuchi FC-280PC-22125. Szczegóły w podanych linkach.
Cóż, w końcu kupiłem MC ;-)
mazin
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

A zapadki, o których pisałem wcześniej widać tutaj
mazin
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Białe zatrzaski połamałem, ale całość trzyma spinka i cztery wkręty torx15, nitu z ruchomymi elementami nie ruszaj!!!
ODPOWIEDZ