MINI olej

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: MINI olej

Post autor: dawid »

halo, ktos mial stycznosc z GULFem ?
Azrael

Post autor: Azrael »

Ja, na rajdzie widziałęm rajdówkę w barwach Gulf :) Po zapachu wnioskuję że pewnie jeżdżą na Motulu ;)
speedfight

Post autor: speedfight »

Przyszedł czas żebym wymienił olej w skrzyni biegów w r53. Wiem że do MINI leje się MTF LT3 to jest olej Texaco.
Są jakieś inne oleje/ zamienniki które można stosować do miniaka?
Na allegro widziałem MTF LT2 ewentualnie mógłby być?
kubeku

Post autor: kubeku »

Chciałem trochę odgrzebać kotleta.
Samochód Cooper S John Works, rocznik 2003, przebieg około 110tys, do tej pory był zalany Castrolem Edge 10W60, ponieważ nie ufam innym olejem jak Motul, mam proste pytanko jakiego Motula mu zalać?? Czy mogę zejść tak jak większość jeździ na Motula 5W40 czy raczej coś innego i jaki odpowiednik Motula wlać do skrzyni??
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Azrael

Motul Specific LL-04 5W-40
venomenon

Post autor: venomenon »

Witam!
Dokładnie 19.07.2011r wymieniłem olej w moim Mini Cooper'ze '02, przebieg 84500(sprawdzony). Zalałem Motula 8100 X-clean 5w40 +oczywiście wymiana filtra. Od tego czasu zrobiłem ok. 2500km. Sprawdzam dzisiaj bagnet, a tam olej poniżej minimum. Nie wiem jaki olej był lany wcześniej, bo wymieniłem go zaraz po zakupie auta. Na przeglądzie powiedzieli, że żadnych wycieków nie ma.

Zalałem Motulem po przeczytaniu opinii w tym temacie :) myślałem, że wszystko będzie pięknie-ładnie, a jednak nie jest. Czy może to być spowodowane tym, że przed zakupem przeze mnie, auto długo stało niejeżdzone?? Ktoś może miał podobny problem lub ma jakiś pomysł?? Dodam jeszcze, że auto było teraz w trasie na Mazurach full zapakowane, poza tym jeździ tylko po mieście.

Pozdrawiam
Azrael

Być może auto brało olej już przed zakupem, ciężko na to odpowiedzieć w tym momencie. To jest dobry olej.
venomenon

Post autor: venomenon »

ok. w takim razie od czego zacząć / gdzie szukać przyczyny / co posprawdzać?
Azrael

Standardowo to 1. należy obserwować zużycie 2. można sprawdzić szczelność i kompresję to da jakiś obraz stanu silnika.
Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

..gdy mialem Coopera to dobrze tolerowal Mobila (malo pil), teraz przy eSce Mobil schodzil jak szalony wiec potraktowalem go ksiazkowo - zalalem polecany Edge i klopoty z nadmiernym pijanstwem sie skonczyly :)
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Ja zamówiłem Amsoila 10W40 na następną wymianę - zobaczymy co to warte ;-)
static
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

Ja teraz zalalem CASTROL EDGE SPORT 0W40 i jak narazie jest OK. Ale sprawdzam co jakiś czas czy nie ubywa ;)
R56 239km 342nm
dusiu.1

Post autor: dusiu.1 »

Ja leje Gulf'a. Jak do tej pory jestem z niego zadowolony. Wszystkie auta u mnie latają na Gulfie. W Cooperze przechodziłem przez Motula LL-04 i Castrola. Motula pił jak zimną oranżadę, Castrola ubywało ale mniej. W tej chwili leje Gulfa 5w50 do cooper S ( podkręcony na 218ps). Wymiana oleju co 7.000km i w tym czasie ubywa max 0.3-0.4l. Wielki plus Gulfa jest taki, że nikt go nie tyka w Polsce - przychodzi bezpośrednio z Holandii. Ja osobiście mam dosyć chrzczenia olei w naszym pięknym kraju i nie uwierzę, że Mobil, Castrol są w 100% oryginalne.
RatinaZ

Post autor: RatinaZ »

Mnie Aso zalało Mobilem 5W30 i wyobrażcie sobie że po 6000 km było pusciutko...dokuiłam,zalałam ale zaczynie mnie t strasznie martwić... :cry:
marcin.kraków
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: marcin.kraków »

ja nie wiem za bardzo czym tu sie przejmować... ten silnik tak ma i już. jednego oleju pije wiecej, drugiego mniej ale ubywać będzie. trzeba kontrolować i dolewać w razie czego.
ODPOWIEDZ