R53 Stuki w kolumnie kierowniczej

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

marecek

R53 Stuki w kolumnie kierowniczej

Post autor: marecek »

Co to może być - ruch kierownicą w lewo / prawo powoduje stuknięcie. Mam nowe końcówki drążków i wahacze. Zaczęło się niedługo po wymianie... Stukanie jakby dochodziło zza samej kierownicy (!), ale jak to zwykle bywa w stukaniu, może się nieść równie dobrze z maglownicy...

Od czego zacząć szukanie problemu?
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: R53 Stuki w kolumnie kierowniczej

Post autor: AleXander »

ooo... mam identycznie! brak diagnozy póki co niestety :(
misiach121

Post autor: misiach121 »

Ja również w R50 2002rok. Właśnie wracam od mechanika. Maglownica do regeneracji i łożysko. Tylko, że stuki w kierownicy były wcześniej jak jeszcze nie było luzu w maglownicy. Niezależnie od temperatury przy kręceniu kierownicą coś jakby strzela w środku. Dźwięk jest taki jakby pykający, strzelający plastikowy. Na razie niestety muszę się uporać z maglownicą i nie wydaje mi się, żeby to pomogło pykającej kierownicy :cry:
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

sprawdzcie jeszcze dolne sworznie w zawieszeniu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

Jest zestaw naprawczy do kolumny kierownicy. Powinnno zaradzić.;)
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

diagnoza: maglownice prawdopodobnie trafiło ;)
marecek

bob.dsk - czy możesz jakiś link czy coś podać więcej o tym zestawie naprawczym?
marecek

rozebrałem wszystkie plastiki, łapa na sztycę od kolumny i kręcę... i zero luzu! A puka... szukam, szukam - okazało się, że ten plastik, po którym jeżdżą styki od poduszki powietrznej ma luz osiowy i to on "pukał". Prosty test, który można wykonać - nacisnąć na górną krawędź kierownicy i dokonać obrotu - wtedy jest cisza. Nie rozbierałem niczego więcej - dogiąłem kierownicę, skręciłem mocno plastiki i pukanie ustało... facepalm
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

MINI :D

Gratki za rozwiązanie problemu :)
misiach121

Odświeżam ! Pomocy !

Post autor: misiach121 »

marecek pisze:rozebrałem wszystkie plastiki, łapa na sztycę od kolumny i kręcę... i zero luzu! A puka... szukam, szukam - okazało się, że ten plastik, po którym jeżdżą styki od poduszki powietrznej ma luz osiowy i to on "pukał". Prosty test, który można wykonać - nacisnąć na górną krawędź kierownicy i dokonać obrotu - wtedy jest cisza. Nie rozbierałem niczego więcej - dogiąłem kierownicę, skręciłem mocno plastiki i pukanie ustało... facepalm

Mógłbyś proszę mi pomóc i dokładniej opisać co trzeba zrobić żeby to dokręcić? Co trzeba rozebrać i ile to śrub. Ja widzę w tym plastiku za kierownicą dwie śruby od dołu i tylko tyle. Mam to samo bo jak nagnę kierownicę to pykanie ustaje. To strasznie wnerwia! Ratuj :P
marecek

no właśnie...tylko że u mnie wróciło to po tygodniu. Po kilku próbach dałem za wygraną. Teraz mam po prostu... lepsze głośniki i czekam na trochę wolnego czasu. Samochodem jeździ dziewczyna, a jej to nie przeszkadza ;)
ODPOWIEDZ