Tablica rejestracyjna na masce
Moderator: flapjck1
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Tablica rejestracyjna na masce
wydaje mi sie ze takie cos moze wystepowac tylko jako tablica dodatkowa - jak z tylu na cięzarówkach , ale pewny nie jestem
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Kodeks drogowy:
Art. 71
2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną.
z tego co wiem takie nalepki nie sa zalegalizowane, wiec nie jest to zgodne z prawem.
- LUPER
- Zarząd
- Posiadane auto: mini i MINI
Witam
Niestety to chyba nie jest legalne, ale ciemne szyby też nie są, a po naszym drogach jeździ sporo takich aut, za jedno i drugie mogą zabrać dowód rejestracyjny. Mnie jeszcze policja nie zatrzymała, choć ostatnio niewiele brakowało, powiem o skutkach jak mnie zatrzyma. A tablice wożę w samochodzie i mam opatentowany szybki montaż na trytytkach.
A za taką naklejkę zapłaciłem 30zł, jedyny problem jaki występuje to taki, że czcionka identyczna z tablicą rejestracyjną standardowo nie występuje, trzeba ją tworzyć samemu. Powinien to wykonać każdy, kto robi reklamy z folii i ma ploter.
Niestety to chyba nie jest legalne, ale ciemne szyby też nie są, a po naszym drogach jeździ sporo takich aut, za jedno i drugie mogą zabrać dowód rejestracyjny. Mnie jeszcze policja nie zatrzymała, choć ostatnio niewiele brakowało, powiem o skutkach jak mnie zatrzyma. A tablice wożę w samochodzie i mam opatentowany szybki montaż na trytytkach.
A za taką naklejkę zapłaciłem 30zł, jedyny problem jaki występuje to taki, że czcionka identyczna z tablicą rejestracyjną standardowo nie występuje, trzeba ją tworzyć samemu. Powinien to wykonać każdy, kto robi reklamy z folii i ma ploter.
Witam
Myślę żeby policja zabrała dowód to trzeba trafić na upiredliwca albo służbistę ( albo bardzo się starać ) .
Pozostaje jeszcze opcja przykręcenia rejestracji do maski. Osobiście mam mieszane uczucia do tego pomysłu ale dołączam zdjęcie.
Pozdrawiam
Michał
Myślę żeby policja zabrała dowód to trzeba trafić na upiredliwca albo służbistę ( albo bardzo się starać ) .
Pozostaje jeszcze opcja przykręcenia rejestracji do maski. Osobiście mam mieszane uczucia do tego pomysłu ale dołączam zdjęcie.
Pozdrawiam
Michał
- Załączniki
-
- gfp1_iso.JPG (202.2 KiB) Przejrzano 1093 razy
-
- xbb70_1_iso.JPG (107.58 KiB) Przejrzano 1090 razy
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
LUPER pisze:
Niestety to chyba nie jest legalne, ale ciemne szyby też nie są.
przyciemniane szyby sa jak najbardziej legalne:
Kod: Zaznacz cały
wymaganie odnośnie szyb:szyby przednie powinny mieć współczynnik przepuszczalności światła nie mniejszy niż 75% natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%;
inne szyby ktore nie sa w polu widzenia kierowcy:
Kod: Zaznacz cały
do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tylu w lusterka wsteczne i wymogi wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu
moga byc wogole zasloniete - tak z tego wynika.
- LUPER
- Zarząd
- Posiadane auto: mini i MINI
Sorki za skrót myślowy. Pisząc nie legalne ciemne szyby miałem na myśli przednie boczne przekraczające współczynnik przepuszczalności światła mniejszy niż 70%;
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
teoretycznie zadne przyciemnienie bocznych przednich nie jest legalne bo juz fabrycznie szyby maja ograniczana przepuszczalność
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
teoretycznie to jest dozwolone do tych 75% przepuszczalnosci - praktycznie, rzeczywiscie sa przyciemniane i mozna jakies leciutkie dociemnienie zalozyc albo przezroczysta folie z roznymi filtrami - takie tez sa.
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
naklejane tablice
Jeśli zależy komuś bardzo na naklejanych tablicach rejestracyjnych,to istnieje możliwość załatwienia sprawy w pełni legalnie. Otóż występuje się do ministerstwa transportu z odpowiednim pismem,że auto nosi znamiona klasycznego i odbudowywane jest wg modelu z odpowiedniego rocznika (musi być jakaś dokumentacja z fotkami,że we wstecznych latach wyjeżdżały takie modele),w związku z czym wnioskuje się o odstępstwa od obowiązujących przepisów,fajnie byłoby mieć jeszcze potwierdzenie od jakiegoś rzeczoznawcy,że odbudowa nie jest fikcją i przeważnie ministerstwo nie robi większych problemów,jedynie stawia warunek,że tablica musi mieć homologację,a taką naklejkę z homologacją EU można zamówić w Berlinie (nie pamiętam ceny,ale nie tanio) będąc osobiście z dowodem rejestr,przeglądem i koniecznie musi być właściciel.Mąż załatwiał taką naklejkę do Cobry, ale zapomnial nazwę dzielnicy i ulicy. Jednak temat jest do zdobycia,gdyby ktoś był poważnie zainteresowany.Naklejka wykonana jest z podkładu odblaskowego,coś jak na znakach drogowych, nie jest foliowa tylko aluminiowa i próba odklejania momentalnie ją kanceruje,zamiast naklejki hologramowej jest znak homologacji EU,litery i cyfry zachowują wymiary wg norm
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ