układ chłodzenia w BMW MINI COOPER S 1.6 TURBO
układ chłodzenia w BMW MINI COOPER S 1.6 TURBO
Witam
Mam pytanie odnośnie układu chłodzenia silnika w Cooper S 1.6 TURBO. 2002R.
Kupiłem takie auto kilka dni temu z nie dającym się uruchomić silnikiem. Okazało się ze usterka była banalna i silnik odpala i działa bez problemu.
Niestety mam inny problem.
Zauważyłem że w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego ciecz przypomina raczej wywar z rdzy niż jaki kolwiek płyn chłodzący.
Po odpaleniu silnika temperatura na desce rozdzielczej wskoczyła na 90 stopni i tak już została, nie wskoczyła wyżej, jednakże przez otwarty (nie zakręcony) zbiorniczek wyrównawczy zaczą wydostawać sie bulgotający (tak jak by wrzący) płyn chłodzący.
Do tego wszystkiego nie załączył się wiatrak na chłodnicy.
Pytanie moje jest takie: Czy może w tym silniku nie został zastosowany CIŚNIENIOWY UKŁAD CHŁODZENIA co znaczyło by ze do póki korek zbiorniczka wyrównawczego będzie otwarty, to płyn będzie się nim wydostawał w sposób taki jak gdyby silnik się zagotował.
Bo teraz nie wiem czy szykować się na wymianę uszczelki pod głowicą czy może wszystko jest tak jak trzeba.
Proszę o POMOC i PORADE
POZDRAWIAM
GREG
Mam pytanie odnośnie układu chłodzenia silnika w Cooper S 1.6 TURBO. 2002R.
Kupiłem takie auto kilka dni temu z nie dającym się uruchomić silnikiem. Okazało się ze usterka była banalna i silnik odpala i działa bez problemu.
Niestety mam inny problem.
Zauważyłem że w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego ciecz przypomina raczej wywar z rdzy niż jaki kolwiek płyn chłodzący.
Po odpaleniu silnika temperatura na desce rozdzielczej wskoczyła na 90 stopni i tak już została, nie wskoczyła wyżej, jednakże przez otwarty (nie zakręcony) zbiorniczek wyrównawczy zaczą wydostawać sie bulgotający (tak jak by wrzący) płyn chłodzący.
Do tego wszystkiego nie załączył się wiatrak na chłodnicy.
Pytanie moje jest takie: Czy może w tym silniku nie został zastosowany CIŚNIENIOWY UKŁAD CHŁODZENIA co znaczyło by ze do póki korek zbiorniczka wyrównawczego będzie otwarty, to płyn będzie się nim wydostawał w sposób taki jak gdyby silnik się zagotował.
Bo teraz nie wiem czy szykować się na wymianę uszczelki pod głowicą czy może wszystko jest tak jak trzeba.
Proszę o POMOC i PORADE
POZDRAWIAM
GREG
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: układ chłodzenia w BMW MINI COOPER S 1.6 TURBO
prawdopodobnie wsjo jest ok, zlej to szambo, zalej plukanke do chlodnic, potem zalej swiezym plynem
no i obserwuj ale na zakreconym korku
juz nikt nie stosuje ukladow "bezcisnieniowych"
no i obserwuj ale na zakreconym korku
juz nikt nie stosuje ukladow "bezcisnieniowych"
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Czyli potwierdzasz ze jest to typowy układ ciśnieniowy taki jak np w dwu litrowym benzynowym silniku BMW e46 ???
I to ze płyn (a raczej rdzawe szambo) miał całkowite prawo do zagotowania się i przelania sie OTWARTYM KORKIEM zbiorniczka wyrównawczego???
I to ze płyn (a raczej rdzawe szambo) miał całkowite prawo do zagotowania się i przelania sie OTWARTYM KORKIEM zbiorniczka wyrównawczego???
Tak ma być. Ile dałeś za takie MINI z uszkodzonym silnikiem ? Tak z ciekawości pytam
25tys. ale MINI naprawdę ładne.
Obawiam się tylko o tą uszczelkę pod głowicą bo wydaje mi się że to ciśnienie w tym układzie chłodzenia jest zbyt wysokie...
Obawiam się tylko o tą uszczelkę pod głowicą bo wydaje mi się że to ciśnienie w tym układzie chłodzenia jest zbyt wysokie...
- krzyss
- Nowy
- Posiadane auto: Accord 1980r.
A moze ten uklad jest zapowietrzony ?
Wentylatory wlaczaja sie jak wlaczysz klime ?
Wentylatory wlaczaja sie jak wlaczysz klime ?
krzyss & Kasia
Tak, ale tylko na jakieś 20-30 sek i wyłącza się, po czym po jakiś 2-3 min znowu się załącza na następne 20-30sek i tak w kółko.
czyli wszystko jest ok.
Nie martw sie, jeśli to by było coś z uszczelką już dawno autem byś nie jeździł.
Nie martw sie, jeśli to by było coś z uszczelką już dawno autem byś nie jeździł.
Fubu pisze:Cooper S 1.6 TURBO. 2002R
był taki model?