Mini Bemol z Kaszub

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: MINI Cooper S Cabrio

Re: Mini Bemol z Kaszub

Post autor: BeMoL »

szczerze to Ci powiem, że bardzo chciałem aby moje mini było gotowe na wiosnę - jednak im więcej piszę, pytam i czytam :oops: - to obawiam się, że mój budżet do wiosny nie podoła z tym wszystkim i przy dobrych wiatrach może na wakacje nim wyjadę
Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 17:41 przez BeMoL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik

No to pierwsze koty za płoty - pokazuję pierwsze efekty pracy - a właściwie to chyba ich brak :) - bo jak mini to on już nie wygląda
Załączniki
2011-11-05 09.18.21.jpg
2011-11-05 09.18.21.jpg (92.47 KiB) Przejrzano 2322 razy
2011-11-05 09.18.04.jpg
2011-11-05 09.18.04.jpg (97.12 KiB) Przejrzano 2322 razy
2011-11-05 09.17.50.jpg
2011-11-05 09.17.50.jpg (105.66 KiB) Przejrzano 2322 razy
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik

i jeszcze pozostałości car audio :lol:
Załączniki
2011-11-05 09.18.33.jpg
2011-11-05 09.18.33.jpg (66.55 KiB) Przejrzano 2315 razy
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik

jeszcze nie sprawdzałem - ale czy ciężko zdjąć deskę rozdzielczą? no i mam problem z wyjęciem drzwi i szyb z tych drzwi

aha i została mi maska - niepotrzebna bo będę zamawiać flipa - ile taka część może być warta? - do tego jeszcze używany błotnik prawy który kupiłem za 30 zł - też zbędny
Załączniki
2011-11-05 10.13.20.jpg
2011-11-05 10.13.20.jpg (86.85 KiB) Przejrzano 2315 razy
2011-11-05 10.13.13 (1).jpg
2011-11-05 10.13.13 (1).jpg (90.69 KiB) Przejrzano 2315 razy
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

BeMoL pisze:...czy ciężko zdjąć deskę rozdzielczą? no i mam problem z wyjęciem drzwi i szyb z tych drzwi
aha i została mi maska - niepotrzebna bo będę zamawiać flipa - ile taka część może być warta? - do tego jeszcze używany błotnik prawy który kupiłem za 30 zł - też zbędny

Deska przymocowana jest zazwyczaj od spodu pionowymi płaskownikami. Trzymają je nakrętki motylkowe do odkrecania ręką bez pomocy klucza. Otwórz schowek włoż rękę na lewo i na prawo, jak znajdziesz nakrętki odkręcaj. Przy zegarach może być gorszy dostęp ale jak już poznasz zasadę mocowania to dasz radę :smile: Nie zapomnij o odpięciu lub odkręceniu linki szybkościomierza. Zawiasy drzwi odkręcisz teraz bez problemu bo nie ma błotników. Od wewnetrznej strony błotników na słupkach są nakrętki na klucz 11. 4 sztuki na stronę. Zanim zaczniesz odkręcać oczyść je dobrze z błota i rdzy szczotką drucianą i "napuść" na nie i wystajace śruby (1/4" UNF) jakiś preparat w rodzaju WD odczekaj i dopiero kręć sześciokątną pasowną nasadką. Jak się śruby pourywają co najprawdopodobniej nastąpi trzeba będzie później je zastąpić nowymi metrycznymi szpilkami raczej M8 a nie M6.
Szyby wyjmuje się skosem do góry po usunieciu listew ozdobnych z drzwi. Najpierw odkręcić trzeba mechanizm podnoszenia od poszycia wewnetrznego a później odsunąć go, podnieść nieco do góry i pomagając sobie kręceniem korbką doprowadzic do wysunięcia się kolejno rolek z dolnej prowadnicy szyby. Lepiej robić to w dwie osoby. Jedna niech trzyma szybę od zewnętrznej strony podczas wysuwania rolek mechanizmu.
Maska warta tyle ile ktoś za nia zapłaci :smile: Z ceną błotnika już się zdradziłeś :smile:
Myślę, że bardzo dobra maska, bez rdzy, nie pogięta, nie szpachlowana, polakierowana jest warta do 150 zł.
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik

Hej

Mam problem - potrzebuję pomocy od osób które montowały flip front - bo właśnie zakupiłem i przywiozłem - jednak po pierwszej przymiarce - wygląda na to że nie pasuje
Pan Krzysztof zdaje się - mówił mi przy odbieraniu że trzeba będzie go troszkę poprzerabiać więc nie martwię się tym aż tak - jednak potrzebuję pomocy zanim zacznę cokolwiek robić - czy ciąć karoserię czy tylko flipa - czy jedno i drugie?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

skontaktuj sie z sebek81 i poogladaj zdjecia jego miniaka
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

najpierw musisz spasować drzwi i A-panele , potem do tego przycinaj flipa. Tnij po kawałku i sprawdzaj... (zawsze lepiej podpiłować troszkę jak wyciąć zbyt wiele) . Aby flip po malowaniu był ładny musisz sporo z niego zebrać i równać. Patrz z daleka jak idzie linia auta i uważaj na łuk nadkaola aby miał idealny kształt oraz aby flip nie piał do góry czy zbytnio opadał (to zależy od miejsca mocowania przednich zawiasów ... chyba,że robisz podnoszony w stronę szyby). Powinno się stosować specjalne szpachle i podkłady do laminatu. Ja musiałem dorobić miejsca na mocowanie grila.
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik

już niedługo temat blacharki będzie zakończony - prawdopodobnie za miesiąc powinienem go "już" składać - troszke to trwa ale wiadomo, że to kosztuje

przypadkiem trafiłem na ogłoszenie kół
http://moto.allegro.pl/super-renault-13 ... 64811.html
czy pasowały by do mini? Jeśli tak to czy jest sens - czy autko poradzi sobie z takimi kółkami czy lepiej zostać przy oryginale?
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: icemac »

BeMoL pisze:już niedługo temat blacharki będzie zakończony - prawdopodobnie za miesiąc powinienem go "już" składać - troszke to trwa ale wiadomo, że to kosztuje

przypadkiem trafiłem na ogłoszenie kół
http://moto.allegro.pl/super-renault-13 ... 64811.html
czy pasowały by do mini? Jeśli tak to czy jest sens - czy autko poradzi sobie z takimi kółkami czy lepiej zostać przy oryginale?

rozstaw śrub nie pasuje
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze :twisted:
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik

wiem że da się wsadzić 4x100 pomimo innego rozstawu i to nie przez dystanse
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 14:16 przez BeMoL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Jak wiesz to po co pytasz?
Rozstaw to jedno, w tych felgach jest dość duże ET i raczej bez dystansu ich nie spasujesz bo będą obcierać ( tak samo felgi 13" z Metro nie pasują do Mini)
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik

se7ven pisze:Jak wiesz to po co pytasz?

oj teraz to mi nie ładnie napisałeś :neutral:
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik

se7ven pisze: Rozstaw to jedno, w tych felgach jest dość duże ET i raczej bez dystansu ich nie spasujesz bo będą obcierać ( tak samo felgi 13" z Metro nie pasują do Mini)

a teraz to już lepiej -

a może bardziej szczegółowo się zapytam -
nie jeździłem Mini z 13'' felgami i to w dodatku z tysiączkiem pod maską więc pytam jak się jeździ na takich felgach - po co mam kupować a potem żałować
-jak dużo można stracić na mocy i czy wzrośnie spalanie i czy zawieszenie to wytrzyma

dodam jeszcze że z felgami to mam jakieś doświadczenie - zawsze montowałem większe niż seryjne - jednak to w autach powiedzmy bardziej współczesnych i z dużą mocą - konkretniej to np. teraz mam passata z 200KM pod maską i nie czuję różnicy w mocy, spalaniu jadąc na 16'' seryjnie zakładanych czy to na 18'' które sobie wstawiłem
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 18:35 przez BeMoL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Jest opcja szukaj (widocznie się nie chce). Sporo jest na temat kół 13".
W każdym aucie wzrasta spalanie jak są większe opory toczenia.
Przy zastosowaniu szerokich felg i opon musisz robić mody w karoserii (podcinanie z przodu i modyfikacje z tyłu) inaczej będzie obcierać.
I zapamiętaj, że Mini to nie jest nowa konstrukcja i każde doświadczenie, które przerobiłeś wiele razy możesz sobie darować.
ODPOWIEDZ