MINI NIE ŻYJE - PRIORYTET

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Azrael

Re: MINI NIE ŻYJE - PRIORYTET

Post autor: Azrael »

flapjck1 pisze:a ja bym wniknal, bo jak mu sie aku wygotowalo to raczej nie bez przyczyny, moze ma regulator trzasniety?

4-5 letnie akumulatory czasem po prostu umierają i to jest raczej pierwszy krok.
speedfight

Post autor: speedfight »

No to coś macie nie tak skoro po zamknięciu auta świecą wam postojówki. Sam mam z przodu ledowe ale nic takiego się nie dzieje.
Awatar użytkownika
krzyss
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Accord 1980r.

Post autor: krzyss »

Ale zmienilem na inne LEDowe i te juz nie swieca. Ostatnio aku rozladowal mi sie 3 tygodnie temu wczesniej ok 5 tygodni temu. A poprzednio przez rok bylo OK.
Akumulator ja mam roczny.

2 tygodnie temu przerobilem cala listwe oswietleniowa rejestracji gdyz wszystko tam przerdzewialo i robily sie zwarcia. No i jak na razie jest wszystko OK.
krzyss & Kasia
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

a to dlatego swieca, bo w MINI jakos po zamknieciu auta przez 20min jeszcze dzialaja obwody czy jakos tak, nie wiem o co chodzi ale podobno prad gdzies tam sie kreci. Cos ktos mi kiedys mowil.
A led'y mam super i ich nie chce zmieniac bo swieca jak zadne inne a kilka testowalem i co najwazniejsze, nie pala sie czy tez nie swieca jak stroboskop (nie mrugaja).
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Azrael pisze:
flapjck1 pisze:a ja bym wniknal, bo jak mu sie aku wygotowalo to raczej nie bez przyczyny, moze ma regulator trzasniety?

4-5 letnie akumulatory czasem po prostu umierają i to jest raczej pierwszy krok.
masz racje, ale nie jest to regula :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Azrael

Oczywiście - najlepiej by było mieć standardy jak w lotnictwie ja bym chętnie taki serwis prowadził, ale za wielu klientów by nie było ;)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

sa dostepne urzadzenia tego typu
http://allegro.pl/tester-akumulatora-ba ... 23226.html

sprawdza aku, prad rozruchu, kondycje rozrusznika, stan alternatora, pomaga wykryc slabe umasowienie aku/silnika

bardzo fajna sprawa, dzieki podobnemu urzadzeniu u mnie w serwisie liczbe reklamacji na aku z okolo 50 rocznie zredukowalismy do 2!!! a naprawialismy rzeczywiste usterki: alternatora najczesciej ( mostki, stojany, diody )
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Azrael

Ja mam może jedną rocznie reklamację akumulatora, w ogóle to rzadko jest temat. Natomiast miałem parę padów akumulatora (nawet u siebie) takich że przychodzę rano i nie żyje i nie ma możliwości już go naładować bo np. zwarcie , a wieczorem żył.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

kwestia masowki :) moze u mnie z racji branzy auta raczej nowe i aku raczej zdrowe :)
Azrael

Tak to prawda, to pewnie kwestia masówki.
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

A wracając do mojego aku, data na nim to 03.2008, więc 3-letni i padł. Czyli coś jest nie tak?
Jakieś napisy na naklejce są "Renault". O aku nic nie wiem, był już w aucie, gdy go kupiłem.
Auto garażowane.
Azrael

Aku są tanie więc warto zmienić, natomiast oczywiście jak napisał kolega warto sprawdzić jak masz taką możliwość czy nic nie jest nie tak z instalacją elektryczną.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

swiecące ledy po zgaszeniu to nic innego jak dobre ledy , w wiekszosci przypadków po zgaszeniu samochodu świecą.
A jeszce jak samochód sprawdza sprawność świateł to mogą migać
http://www.youtube.com/watch?v=DCk0CvM9018

mysle ze problemem jest poprostu stary akumulator ... i dziwne ze obsługowy
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

co znaczy obsługowy akumulator?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

to znaczy ze cele nie sa szczelne (hermetycznie ) maja koreczki i mozna w nich uzupelniac destylat/kwas
ODPOWIEDZ