Zaciski od metro do konwersji na koła 10"
Moderator: flapjck1
- forki
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini 1.3 SPI 95r
Re: Zaciski od metro do konwersji na koła 10"
Ja w tym roku robiłem sobie taką przeróbkę - wyszło super, ale spodziweałem się lepszej skuteczności.
Biorącpod uwagę koszt i dwa dni pracy też dochodze do wniosku Humina, że raz w życiu wystarczy - nastepnym razem ALU-gotowiec.
Ale satysfakcja jest.
Biorącpod uwagę koszt i dwa dni pracy też dochodze do wniosku Humina, że raz w życiu wystarczy - nastepnym razem ALU-gotowiec.
Ale satysfakcja jest.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
forki, ale ty masz do dogrania temat jeszcze, skutecznosc dzialania ukl. hamulcowego zalezy od kazdego elementu, a sam mowiles ze u ciebie tyl niedomaga
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Flap ma rację. Same zaciski to nie wszystko. Bardzo istotne sprawy to minimalna odległość jaką muszą pokonać klocki do "sztywnego" zaciśnięcia sie na tarczy. Tu znaczenie ma np luz piasty na łożyskach. Przy większych luzach klocki najpierw "prostują" tarczę a dopiero po tym ją hamują. Z tyłu jest jeszcze więcej elementów "miękkich". Nierówne powierzchnie bębnów, szczęki ścięte na skos np z powodu złego zapięcia sprężyn, cienkie ścianki bębna po "oszczędnościowym" przetoczeniu zamiast wymiany itd. Poza tym aby osiągnąć lepszy efekt działania układu hydraulicznego trzeba zastąpić wszystkie przewody gumowe przewodami z oplotem stalowym i dobrać odpowiednie klocki do warunków eksploatacji.
Po przemyśleniu tematu z racji, piasty od metro posiadam, a jak mi pokazaliście konwersja z fiesty jest dość prosta, to zaczynam polowanie na zaciski od fiesty
jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc
jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc
- wujazz22
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
kurcze powiedzcie jak to jest z tymi zaciskami od Fiest, bo parę razy na allegro szukałem i do mk I czy II nic praktycznie nie ma - czy to nie są przypadkiem białe kruki?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
no nie ma lekko
nie latwo upolowac i jak juz to nie allegro tylko trza dzikowac po szrotach
nie latwo upolowac i jak juz to nie allegro tylko trza dzikowac po szrotach
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
wujazz22 pisze:kurcze powiedzcie jak to jest z tymi zaciskami od Fiest, bo parę razy na allegro szukałem i do mk I czy II nic praktycznie nie ma - czy to nie są przypadkiem białe kruki?
Praktycznie ich nie ma a jak są to trochę kosztują. Ja mam do sprzedania.
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
se7ven pisze:wujazz22 pisze:kurcze powiedzcie jak to jest z tymi zaciskami od Fiest, bo parę razy na allegro szukałem i do mk I czy II nic praktycznie nie ma - czy to nie są przypadkiem białe kruki?
Praktycznie ich nie ma a jak są to trochę kosztują. Ja mam do sprzedania.
hehe to była reklama
- wujazz22
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Haha Humin samo sendo z tego posta wydusiłeś bo już pw poszedł
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
bez przesady. Ja chwile szukalem, ale znalazlem. Za komplet oczywiscie uzywek dalem chyba 40 PLN'ow wiec cena tez nie jakas tragiczna.
szukalem na forum fiesta klub polska. mysle, ze z odrobina cierpliwosci uda sie znalezc.
szukalem na forum fiesta klub polska. mysle, ze z odrobina cierpliwosci uda sie znalezc.
- wujazz22
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
dziesio pisze:bez przesady. Ja chwile szukalem, ale znalazlem. Za komplet oczywiscie uzywek dalem chyba 40 PLN'ow wiec cena tez nie jakas tragiczna.
Bardzo dziękuje Dziesio!!! Forum Fiesta Klub Polska i po sprawie, jakby ktoś szukał polecam maja taki fajny dział sprzedam/kupie tylko do Fiest MK 1&2 Mi się udało za 80 pln dorwać używki
Praktycznie ich nie ma a jak są to trochę kosztują. Ja mam do sprzedania.[/quote]
Masz jeszcze te zaciski, bo raczej niz innego pod te stalowki nie podejdzie
Masz jeszcze te zaciski, bo raczej niz innego pod te stalowki nie podejdzie
- cjango
- Klubowicz
- Posiadane auto: 95' 1.3SPI PDM
jaka jest różnica w wymiarach pomiędzy flanszą od metro a od mini? Bądź o ile milimetrów potrzeba odsunąć tarczę hamulcową do założenia zacisków z fiesty?
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Wymiar istotny dla sprawy czyli od czoła wewnętrznego piasty do płaszczyzny mocowania tarczy hamulcowej dla piasty metro do 84 roku - 31 mm, metro po 84 roku - 34,8 mm (tarcze wentylowane). Zmierz ten wymiar piasty mini - dowiesz się jaka jest różnica