Olej Texaco havelin ,,ktory bo sa dwa zaznaczone?
Olej Texaco havelin ,,ktory bo sa dwa zaznaczone?
mam mini cupera z 2002 ,przebieg 88tys km na wyswietlaczu pokazuje wymiane za ok 17tys km.
Karteczka zawieszona przez mechaniorka jest nie pewnie napisana chodzi o to ,ze moze to byc wartosc oleju 10 w /40 lub 5w/40 z tym ,ze bardziej ta pierwsza opcja .[10w/40]
Doczytalem sie juz ,ze wiekszosc ma motula lub castrola ewentualnie mobila.
Zastanawiam sie jak jest zliczane to wymienianie oleju przez komputer bo jesli tak jak w nie ktorych bmw to ok jest czujnik i przez niego przeplywa olej ,niektore auta maja to zcztywane poprzez algorytm zapalania gaszenia itak dalej+[pare jeszcze czynnikow].
A nasze miniaki jak czy ktos ma wiedze na ten temat?
Moj mini podobno jezdzi na oleju TEXACO HAVELIN [wartosc wlasnie nie jest pewna]
Pytam poniewaz dopiero zakupilem miniaka i chce zmienic,napewno nie bede czekal na wymiane te 17tys km dlamnie 10 tys i zmiana!!!
Karteczka zawieszona przez mechaniorka jest nie pewnie napisana chodzi o to ,ze moze to byc wartosc oleju 10 w /40 lub 5w/40 z tym ,ze bardziej ta pierwsza opcja .[10w/40]
Zastanawiam sie jak jest zliczane to wymienianie oleju przez komputer bo jesli tak jak w nie ktorych bmw to ok jest czujnik i przez niego przeplywa olej ,niektore auta maja to zcztywane poprzez algorytm zapalania gaszenia itak dalej+[pare jeszcze czynnikow].
Moj mini podobno jezdzi na oleju TEXACO HAVELIN [wartosc wlasnie nie jest pewna]
Pytam poniewaz dopiero zakupilem miniaka i chce zmienic,napewno nie bede czekal na wymiane te 17tys km dlamnie 10 tys i zmiana!!!
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
Re: Olej Texaco havelin ,,ktory bo sa dwa zaznaczone?
krasnoludek6 pisze:mam mini cupera z 2002 ,przebieg 88tys km na wyswietlaczu pokazuje wymiane za ok 17tys km.
ja wlasnie dzis wymienilem olej. w serwisie bmw mikolajczak. gosc wylal olej, zalal castrolem i tyle. powiedzial ze nastepna wymiana za 25 tys, co potwierdza komunikat pod predkosciomierzem (przy rozruchu silnika). jesli dopiero co kupiles auto i nie masz pewnosci, ze olej byl wymieniany - wymien. ale na pewno nie musisz tego robic co 10 tys.
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Co do wymiany jestem pewien tylko ,dylematy mam inne zreszta opisalem je chaotycznie ale opisalem.
karteczka potwierdza termin i na liczniku tez ,wiec ja wymieniam z innego powodu.
Jak sie resetuje ten stan licznika tylko przez komputerek czy automatycznie z wymiana oleju.
Ile kolego zaplaciles w serwisie?pozdrawiam!
karteczka potwierdza termin i na liczniku tez ,wiec ja wymieniam z innego powodu.
Jak sie resetuje ten stan licznika tylko przez komputerek czy automatycznie z wymiana oleju.
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
krasnoludek6 pisze:Co do wymiany jestem pewien tylko ,dylematy mam inne zreszta opisalem je chaotycznie ale opisalem.
ten serwis to nie ASO, tylko zwykly serwis specjalizujacy sie w BMW. Zaplacilem <600zł - dokładnie ile nie wiem, bo jeszcze swiatlo cofania robili i cos tam sprawdzali.
Licznik resetuje się w jakiś pokrętny sposób (o ile masz na myśli ten zliczający kilometry do następnej wymiany oleju), ale robi się to ręcznie. Nie podłączali mnie do komputera, żeby go zresetować.
to co napisali tu: LYNK mniej wiecej zgadza się z tym co widziałem .
Pozdrawiam.
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
ok dzieki ,,a wracajac do tematu moze ktos podpowie co dzialac dalej
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Brennt pisze:ja wlasnie dzis wymienilem olej. w serwisie bmw mikolajczak. gosc wylal olej, zalal castrolem i tyle. powiedzial ze nastepna wymiana za 25 tys, co potwierdza komunikat pod predkosciomierzem (przy rozruchu silnika). jesli dopiero co kupiles auto i nie masz pewnosci, ze olej byl wymieniany - wymien. ale na pewno nie musisz tego robic co 10 tys.
Wymieniaj dalej wg wskazań na liczniku szczególnie jak jeździsz na krótkich odcinkach.
Za chwilę napiszesz, że silnik spala olej albo jeszcze inne objawy występują.
Jedno z moich aut jeździ wyłącznie na długich trasach, też ma taki wskaźnik i wyszła wymiana po 18 000km ( ale wymieniam co 12tkm).
Pojemność silnika 2900ccm wolnoobrotowy 16V.
napewno bede wymienial co 10tys km ,i chyba ta wartosc 5w/40 przeczytalem juz wszystko na temat oleju w mini i blizsze wartosci sa 5w/40 niz 10w/30.
Dowiedzialem sie ze texaco przejela ,, jakas'' firma [ k2] -oczywiscie kazdy ja zna tylko czy oleje sie zmienily raczej nie? Czy ktos uzywa takiego oleju w mini lub innym aucie chodzi tylko o opinie
Dowiedzialem sie ze texaco przejela ,, jakas'' firma [ k2] -oczywiscie kazdy ja zna tylko czy oleje sie zmienily raczej nie? Czy ktos uzywa takiego oleju w mini lub innym aucie chodzi tylko o opinie
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
wlasnie tak zamierzam robic pozyjemy - zobaczymy