powitanie i pytanie :)

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

MichalLu
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

powitanie i pytanie :)

Post autor: MichalLu »

Od prawie roku odwiedzam to Forum ale teraz spełniam jedno z moich Noworocznych Postanowień i ujawniam się.
Witam wszystkich, nazywam się Michał, jestem z Wrocławia i wraz z moją Żoną użytkujemy MINI. Chcę na wstępie podziękować Wam wszystkim użytkownikom tego forum, gdyż Wasze posty/informacje pomogły mi odnaleźć się w świecie MINI.

Moja Historia:
Moja przygoda z MINI rozpoczęła się w styczniu tego roku, kiedy razem z moją Żoną postanowiliśmy sprawić sobie MINI (po tym jak nasze poprzednie auto kolejny raz zaliczylo lawetę). Z racji sporych przebiegów zdecydowaliśmy się na tryb oszczędnościowy, czyli MINI one 1.4 D 75 KM z 2005 roku. MINI jest w standardowej wersji wyposażeniowej, bez fajerwerków za to jest czarne z białym dachem i lusterkami przez co ładnie się prezentuje (jeśli tylko jest czyste). Musze przyznać ze początkowo bylem nastawiony sceptycznie do tego auta i bardziej Żona mnie do niego przekonała ale po kilku dniach stałem się jego wielkim fanem, gdyż pomimo słabych osiągów daje niesamowita frajdę z jazdy. MINI nasze można spotkać we Wrocławiu. Jakieś zdjęcia poglądowe postaram się niedługo dodać.

Jak dotąd przejechaliśmy nim ok 40 tys km po drogach Polski i Europy. W tym czasie pojawiły się dwa problemy użytkowe ale to jest MINI i trzeba mu to wybaczyć :)
dwa najciekawsze to:
- wymianę zawiasów tylnej klapy (jeden z nich pękł - konieczne było rozebranie całej tapicerki itp.)
- uszczelnianie pokrywy rozrządu, gdyż ciekło spod niej sporo oleju (podobno standardowa przypadłość tego silnika w yarisach)

Moje pytanie/prośba do Was:
Klasyczne pytanie szczególnie do osób posiadających diesle ale nie tylko. Poszukuje warsztatu/mechanika, który mógłby spędzić chwile z MINI i zrobić
diagnostykę silnika/diagnostykę całego auta. Większy nacisk kładę na silnik dlatego chodzi mi o kogoś kto już spotkał się i z sukcesem naprawiał MINI w yarisowym dieslu i ma możliwość podpięcia komputera do tego auta. Auto w naszych rekach zaliczyło już spory przebieg (jeździ się tak przyjemnie, ze nie wiadomo kiedy zleciało;), ogólnie przejechało już prawie 190 tys wiec najwyższa pora żeby ktoś podłączył komputer, zerknął w newralgiczne miejsca i ocenił co trzeba w nim zrobić.

Na dzień dzisiejszy o swoich bolączkach zaczyna dawać znać sprzęgło ale w bardzo ciekawy sposób: Z tego co tu wyczytałem sprzęgło przy tym przebiegu ma prawo się kończyć, jednak historia jest dość ciekawa:
Otóż od czasu do czasu jak auto się zagrzeje, sprzęgło potrafi się zawiesić tzn. pedał sprzęgła działa normalnie ale wrażenie jest takie, jakby punkt w którym zaczyna chwytać sprzęgło przesuwał się w głąb/dół, przez co trzeba coraz mocniej wciskać pedał w podłogę aż do momentu kiedy wciśniecie pedału w podłogę nie aktywuje sprzęgła w ogóle i nie można wrzucić biegu. Co ciekawe po odczekaniu kilku minut wszystko wraca do normy i nic się nie dzieje przez np. kilka dni - usterka nie jest łatwa do zreprodukowania.

Teraz najciekawsza sprawa: mi się to nigdy nie zdarzyło. Problem pojawiał się zawsze kiedy prowadziła moja Żona i początkowo myślałem ze jest to związane z błędem w sztuce (jeżdżenie na półsprzęgle, niedokładna zmiana biegów itp.) jednak wspólnymi silami wyeliminowaliśmy takie podejrzenia ;). Dodam jeszcze ze po pierwszym takim objawie wymieniliśmy profilaktycznie płyn w układzie, usterka ustala ale po niedługim czasie powróciła.

Czy wymiana sprzęgła (tarcza docisk łożysko - na to i tak się niedługo szykuje) rozwiąże ten problem, czy to zupełnie inna sprawa. co sadzicie?

Pozdrawiam serdecznie
Michał

P.S. post trochę przydługi ale dlatego że to pierwszy.
P.S.2 witam się tutaj, gdyż to nie tylko powitanie, jeśli zły dział, proszę o korektę.
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: powitanie i pytanie :)

Post autor: AleXander »

Hej, witamy na forum i gratuluje takiego wstępu :) mało kto się tak serdecznie wita :)

Oby nowy rok był dobry dla Żony, Ciebie i MINI. Co do awarii to nie wiem czy jest typowa czy nie jednak najlepiej podjechać do sprawdzonego warsztatu (Widzę, że jesteś z Wrocławia więc pewnie koledzy zaraz coś pomogą) i zgrać log z błędami.

W Warszawie mogę polecić warsztat w Konstancinie (Zarzyc Auto Serwis) :)

pozdr,
Alex
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nie znam sie zupelnie na new mini ale jesli w one d jest hydraulicznie sterowane sprzeglo to taki objaw daje siadajacy wysprzeglik i/lub zuzyty docisk
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Killer1629
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Killer1629 »

Witam.
Widzę, że nie tylko ja jestem nastawiony (narazie) na ekonomię :)
Napisz ile paliwa spala to Twoje cudo.
Killer1629
MichalLu
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

@flapjck1
dzięki za pomysł. wczoraj przy oględzinach podwozia okazało się, że guma od wysprzęglika jest dziurawa i cieknie z niej od czasu do czasu płyn. Jutro nowy wysprzęglik + odpowietrzanie i auto do testów oddam mojej żonie ;)

@Killer1629
u mnie wygląda tak:
Maksymalne spalanie: 7 L - tylko Wrocław + korki + klima.
Średnie: 4,4 - 5,7 L w zależności jak dużo jest miasta a jak dużo trasy.
Najniższe: 3,9 L - trasa + spokojna jazda (80-110 km/h).

a jak u Ciebie? masz ten sam rocznik co ja, a silnik też 75 KM? czy mocniejszy?

Ponawiam pytanie prośbę o namiary na polecany warsztat (z opcją elektromechaniki) z Wrocławia i okolic.
AnnaSka

Post autor: AnnaSka »

MichalLu pisze:@flapjck1
dzięki za pomysł. wczoraj przy oględzinach podwozia okazało się, że guma od wysprzęglika jest dziurawa i cieknie z niej od czasu do czasu płyn. Jutro nowy wysprzęglik + odpowietrzanie i auto do testów oddam mojej żonie ;)

@Killer1629
u mnie wygląda tak:

Ponawiam pytanie prośbę o namiary na polecany warsztat (z opcją elektromechaniki) z Wrocławia i okolic.
W takich chwilach zazdroszcze, mój Cooper S w mieście 12 litrów benzyny :sad:
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

AnnaSka pisze:
MichalLu pisze:@flapjck1

@Killer1629
u mnie wygląda tak:

W takich chwilach zazdroszcze, mój Cooper S w mieście 12 litrów benzyny :sad:
zobaczymy co powiedza jak diesel podrozeje ;D o jeszcze 10-20%
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
Killer1629
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Maksymalne spalanie: 6,5l - w tym 70% trasy to miasto -
Średnie: 4,9 (trasa) - 5,5l (miasto)- na letnich oponach.
Po zmianie opon na zimowe spalanie wzrosło o jakieś 0,5 litra jeśli więcej jest trasy, o 1,0l jeśli więcej "miasta"

Głównie tankuję na Statoil, rzadziej na Shell, więcej mi spala po paliwie z Lotosa, BP.

Pozdrawiam
Killer1629
Awatar użytkownika
Killer1629
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

zapomniałem odpowiedzieć, że mam silnik 1,4 d4d - 75kM (stanowczo za słaby)
Killer1629
MichalLu
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

@Brennt
pewnie już niedługo się o tym przekonamy, co będziemy mówić ... ;) podejrzewam, że i tak będzie taniej dieslem, tylko różnica nie będzie aż tak znacząca.

@Killer1629
co do różnych stacji nie zauważyłem różnicy - może dlatego, że prawie cały czas tankuje na Lukoilu. Jedynie na niemieckim paliwie auto przejeżdża trochę więcej kilometrów.
ODPOWIEDZ