Wybierak skrzyni biegów R50.
Wybierak skrzyni biegów R50.
Witam,
potrzebuję pomocy bo zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.
Opiszę problem. W moim Mini Cooper R50 z manualną skrzynią mam problem z wrzucaniem 2 biegu. Tzn do 3 tysięcy obrotów "dwójka" wchodzi ciężej niż inne biegi, ale bez problemu. Natomiast gdy chcę poszaleć i np podkręcę go do 5 tysięcy i przerzucam bieg z pierwszego na drugi to wrzucenie dwójki jest praktycznie niemożliwe. Skrzynia stawia opór i dopiero po chwili jak obroty zaczynają opadać drugi bieg "Wpada". Zdarza mi się zapomnieć i próbuję go wbić na siłę.. wtedy jest szybki i krótki zgrzyt. Boję się, że to może mieć jakieś konsekwencje dlatego proszę Was o radę. Pozdrawiam Michał.
potrzebuję pomocy bo zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.
Opiszę problem. W moim Mini Cooper R50 z manualną skrzynią mam problem z wrzucaniem 2 biegu. Tzn do 3 tysięcy obrotów "dwójka" wchodzi ciężej niż inne biegi, ale bez problemu. Natomiast gdy chcę poszaleć i np podkręcę go do 5 tysięcy i przerzucam bieg z pierwszego na drugi to wrzucenie dwójki jest praktycznie niemożliwe. Skrzynia stawia opór i dopiero po chwili jak obroty zaczynają opadać drugi bieg "Wpada". Zdarza mi się zapomnieć i próbuję go wbić na siłę.. wtedy jest szybki i krótki zgrzyt. Boję się, że to może mieć jakieś konsekwencje dlatego proszę Was o radę. Pozdrawiam Michał.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Wybierak skrzyni biegów R50.
albo sprzeglo slabe albo synchro dwojki zdechlo ( co jest bardziej prawdopodobne )
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
synchro dwójki to znaczy? Co to dokładnie jest i co trzeba wymienić? Sprzęgło jest raczej dobre. Nie ślizga się i nie wskazuje żeby coś było nie tak. Może ktoś miał podobny problem?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
synchronizator dwojki - taka czesc po prostu 

Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Synchronizator drugiego biegumisiach121 pisze:synchro dwójki to znaczy? Co to dokładnie jest i co trzeba wymienić?

Dziękuję bardzo panowie!
Orientujecie się może jakie to będą koszty, tak na oko? Trzeba wyciągać skrzynie biegów, żeby go wymienić?
Orientujecie się może jakie to będą koszty, tak na oko? Trzeba wyciągać skrzynie biegów, żeby go wymienić?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
wyciagac i rozebrac na pierwiastki
cześć,
Mam podobny problem - wiesz już może jaki jest koszt? Poza tym problemem również pojawia się problem ciężkiego wchodzenia biegów na zimnym silniku - też mieliście takie przypadłości? co pomogło? dzięki i pozdro.
Mam podobny problem - wiesz już może jaki jest koszt? Poza tym problemem również pojawia się problem ciężkiego wchodzenia biegów na zimnym silniku - też mieliście takie przypadłości? co pomogło? dzięki i pozdro.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
za ciezkie wchodzenie biegow moze odpowiadac brak oleju w skrzyni
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI COOPER S
Ja też mam problem z 2 biegiem jak silnik jest zimny jak się rozgrzeje to kłopot znika podobnie jest z biegiem wstecznym.Czy ktoś wie co z tym zrobić
- jrock7
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Cooper D
...albo wlany zamiennik, u mnie tak bylo - jak wlalem dedykowany z ASO - problem zniknal.flapjck1 pisze:za ciezkie wchodzenie biegow moze odpowiadac brak oleju w skrzyni
Jaki to jest dedykowany przez ASO? Bo ja się nie dowiedziałem jak chciałem kupić.
Nie wiem nadal jakie koszty. W sobotę jestem umówiony z mechanikiem to napiszę. Biegi też mi wchodzą ciężej na zimnym silniku.
Nie wiem nadal jakie koszty. W sobotę jestem umówiony z mechanikiem to napiszę. Biegi też mi wchodzą ciężej na zimnym silniku.
- jrock7
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Cooper D
Dedykowany - to ten wymieniony w specyfikacji auta (czyt. oryginalny BMW) 

wiem co to znaczy dedykowany. Pytałem jaki to dedykowany. Też chciałem wymienić, ale w aso powiedzieli, że nie wiedzą jaki powinienem mieć olej w skrzyni...