MINI Cooper R50 - wymiana skrzyni biegów
MINI Cooper R50 - wymiana skrzyni biegów
Witam
Przerobiłem jak wielu innych forumowiczów te wszystkie akcje ze skrzynią. Ciężko wchodzące biegi, zgrzytanie i chrupanie w skrzyni przy wrzucaniu jedynki itd. I to, tak jak głosili forumowicze - początek końca skrzyni, bez dwu zdań!! Później był wyciek oleju ze skrzyni i dziwne dźwięki w trakcie jazdy i w końcu - stało się ! Skrzynię biegów szlag trafił w trakcie jazdy - 06.11.2011r. To był początek przeprawy...Mini znów na chodzie od 15.01.2012r.
Moje MINI - Mini Cooper R50, W10 Europa z 11/2001r.
Skrzynia biegów: 5 biegowa manualna "GS5-65BH".
Skrzynię serwis MINI wycenia na ponad 8 tys zł. TAK 8 tysięcy...
Zakupiłem swoją za 700 funtów w angielskiej firmie - WWW.MINIGEAR.CO.UK
Cena regularna to ponad 300 funtów, ale trzeba zwrócić starą kompletną do regeneracji. Za 700 funtów wraz z kosztami wysyłki, dostałem odnowioną sprawną i profesjonalnie przygotowaną skrzynię w 3,5 dnia od zamówienia kurierem TNT.
Firma prowadzona przez Anglika z "polskimi korzeniami" mogę polecić
Koszt remontu:
- Robocizna - 700zł - Mechanik: Przemysław Domagała, Częstochowa, ul. Żyrardowska 6. Tel. 602 735 482. POLECAM - UCZCIWY MECHANIK. Naprawia mi już kolejny samochód, wkłada serce w swoją pracę.
- Sprzęgło oryginalne VALEO 826234 z dociskiem - 523zł
- Skrzynia biegów - 700 funtów - po aktualnym kursie ~3740zł
- Olej ~100zł
W sumie = ~5000zł.
REMONT MINI NA ZDJĘCIACH - załączniki
P.S - jeśli ktoś potrzebuje części do regeneracji skrzyni biegów, proszę o kontakt. Mam całą skrzynię (to co z niej zostało)
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
Przerobiłem jak wielu innych forumowiczów te wszystkie akcje ze skrzynią. Ciężko wchodzące biegi, zgrzytanie i chrupanie w skrzyni przy wrzucaniu jedynki itd. I to, tak jak głosili forumowicze - początek końca skrzyni, bez dwu zdań!! Później był wyciek oleju ze skrzyni i dziwne dźwięki w trakcie jazdy i w końcu - stało się ! Skrzynię biegów szlag trafił w trakcie jazdy - 06.11.2011r. To był początek przeprawy...Mini znów na chodzie od 15.01.2012r.
Cena regularna to ponad 300 funtów, ale trzeba zwrócić starą kompletną do regeneracji. Za 700 funtów wraz z kosztami wysyłki, dostałem odnowioną sprawną i profesjonalnie przygotowaną skrzynię w 3,5 dnia od zamówienia kurierem TNT.
Koszt remontu:
- Robocizna - 700zł - Mechanik: Przemysław Domagała, Częstochowa, ul. Żyrardowska 6. Tel. 602 735 482. POLECAM - UCZCIWY MECHANIK. Naprawia mi już kolejny samochód, wkłada serce w swoją pracę.
- Olej ~100zł
W sumie = ~5000zł.
P.S - jeśli ktoś potrzebuje części do regeneracji skrzyni biegów, proszę o kontakt. Mam całą skrzynię (to co z niej zostało)
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
- Załączniki
-
- 3.jpg (456.68 KiB) Przejrzano 8454 razy
-
- 2.jpg (382.65 KiB) Przejrzano 8454 razy
-
- 1.jpg (460.32 KiB) Przejrzano 8454 razy
Re: MINI Cooper R50 - wymiana skrzyni biegów
CD zdjęć
- Załączniki
-
- 6.jpg (246.62 KiB) Przejrzano 8448 razy
-
- 5.jpg (273.15 KiB) Przejrzano 8448 razy
-
- 4.jpg (332.31 KiB) Przejrzano 8448 razy
CD zdjęć.
- Załączniki
-
- Nowa skrzynia na drugim planie.
- 9.jpg (457.17 KiB) Przejrzano 8444 razy
-
- 8.jpg (332.92 KiB) Przejrzano 8444 razy
-
- Nowe sprzęgło.
- 7.jpg (354.14 KiB) Przejrzano 8444 razy
Cd zdjęć
- Załączniki
-
- W pełni sprawne i na chodzie MINI po wymianie skrzyni biegów i sprzęgła.
- 12.jpg (254.47 KiB) Przejrzano 8441 razy
-
- 11.jpg (337.76 KiB) Przejrzano 8441 razy
-
- Montaż nowej skrzyni.
- 10.jpg (326.33 KiB) Przejrzano 8441 razy
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Phantomas pisze:Witam
Koszt remontu:
- Olej ~100zł
W sumie = ~5000zł.
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
To koszt skrzyni biegów [3740zł] stanowi mniej niż 1/2 kosztu skrzyni fabrycznie nowej [koszt ok. 8000-8500zł]...
brawo, dobra robota!
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
a nie sensowniej z ekonomicznego punktu widzenia było sprzedać auto, dołożyć te nawet 10k i kupić coś po lifcie?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
hello pisze:a nie sensowniej z ekonomicznego punktu widzenia było sprzedać auto, dołożyć te nawet 10k i kupić coś po lifcie?
Za 10k+15k[2001]=25k...nie kupisz MC R50 po lifcie...w dobrym stanie.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
można było kupić coś - ale po co?
Ja lubię tego miniaka, i włożyłem sporo pracy by auto było w pełni sprawne... W tej chwili ten miniak jest więcej wart niż 100 miniaków na Allegro z różnego rocznika - bo każdy z nich jest sprzedawany z różnymi usterkami, z którymi, albo nie chcieli albo nie umieli sobie poradzić ich właściciele... Auto jest dopieszczone jak na swój rocznik i więcej warte (w sensie stanu technicznego) niż auto po lifcie z nieznaną historią
Naturalnie na tym Forum jest grono Pań i Panów, którzy równie kochają swoje MINIaki, ale oni sprzedają MINI, gdy muszą
To chyba tyle...
Ja lubię tego miniaka, i włożyłem sporo pracy by auto było w pełni sprawne... W tej chwili ten miniak jest więcej wart niż 100 miniaków na Allegro z różnego rocznika - bo każdy z nich jest sprzedawany z różnymi usterkami, z którymi, albo nie chcieli albo nie umieli sobie poradzić ich właściciele... Auto jest dopieszczone jak na swój rocznik i więcej warte (w sensie stanu technicznego) niż auto po lifcie z nieznaną historią
Naturalnie na tym Forum jest grono Pań i Panów, którzy równie kochają swoje MINIaki, ale oni sprzedają MINI, gdy muszą
To chyba tyle...
hej Piotr, dzięki za opisanie powyższego problemu no i zdjęcia. Założyłęm konto na forum między innymi dlatego że widzę, iż u mnie również chyba skrzynia się kończy. MOżesz mi dać do siebi numer tel ( mam kilka pytań ) . Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam
Tomasz
Tomaszu - zadaj pytania tutaj, z pewnością, jeśli ja nie będę potrafił na część z nich odpowiedzieć, na pewno, ktoś z Koleżanek lub Kolegów też coś od siebie dopowie
Poza tym, odpowiedzi na Twoje pytania, mogą okazać się pomocne, też dla innych, których to również czeka...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Poza tym, odpowiedzi na Twoje pytania, mogą okazać się pomocne, też dla innych, których to również czeka...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Dzwoniłem na podany adres do Anglii i powiedziałem jaki mam problem. Aktualnie skrzyni takiej jak do mojego modelu nie mają na stanie.
Dziś byłem w ASO BMW i chciałem zeby posłuchali jak grzechocze mi auto na 2 i 3 biegu. Niestety akurat nie było tych odgłosów ( tylko minimalne ) i mam zostawić auto u nich na noc i jutro rano sie nim przejadą i ocenią co się z nim dzieje.
dzis jeszcze jak wracałem z serwisu zauważyłem że mam bicie w kierownicy jak przyśpieszam ... załamać się idzie z tym autem .... wydaje mi się że to może być półośka.
Dziś byłem w ASO BMW i chciałem zeby posłuchali jak grzechocze mi auto na 2 i 3 biegu. Niestety akurat nie było tych odgłosów ( tylko minimalne ) i mam zostawić auto u nich na noc i jutro rano sie nim przejadą i ocenią co się z nim dzieje.
dzis jeszcze jak wracałem z serwisu zauważyłem że mam bicie w kierownicy jak przyśpieszam ... załamać się idzie z tym autem .... wydaje mi się że to może być półośka.
to-mini pisze:Dzwoniłem na podany adres do Anglii i powiedziałem jaki mam problem. Aktualnie skrzyni takiej jak do mojego modelu nie mają na stanie.
Z półośką bardzo prawdopodobne...Najpierw wyważ koła, sprawdź czy nic się do kół nie poprzyklejało - błoto, śnieg... Wymieniałem u siebie półośkę - MINI drżało przy przyśpieszaniu, bicie w kierownicy też było. Wymiana półośki to również duży problem.
Cytując z innego postu:
"Zakup prawej półosi (tej dłuższej) u dilera bmw, razem z dwoma simeringami to koszt rzędu 2300 PLN - przy czym obowiązkowo przy zakupie należy zwrócić dillerowi starą półoś. Wiąże się to z koniecznością wybebeszenia samochodu, przed zakupami.
Produkt posiada dwuletnią gwarancję, ale... obowiązuje ona tylko razem z fakturą na montaż półosi wystawioną przez Twojego mechanika - czyli jeśli naprawiasz sam, lub dasz Panu Zbyszkowi po sąsiedzku do montażu półoś, i nie będziesz miał na ten montaż faktury - Twója półoś nie ma gwarancji" Wymieniając półośkę być może będziesz musiał wymienić osłonę przegubu.
Wymiana osłony przegubu zewnętrznego - gumy to w salonie wydatek rzędu 200 PLN. Szkoda kasy (idealnie pasuje - lewa strona,GKN 3O3 284 TOYOTA). cena niewielka...
Pozdrawiam
Piotr
Witam
Moje porzednie mini Cooper R50 zaliczyło pad skrzyni przy 120tkm. Jak się potem okazało dało się to naprawić w miarę w rozsądnych pieniadzach. Zasada jest tak że nie należy bagatelizować dziwnych hałasów i trudnych zmian biegów. W 90% jak mówi mój mechanik winne są łożyska skrzyni koszt ok. 800zł. Jeśli któreś z nich zaczyna mocno hałasować to może wyrobić obudowę skrzyni a wtedy jest już drożej. Zawsze przy rozbiórce skrzyni należy wymienic kompletne sprzegło gdyż w tym modelu wyciagniecie skrzyni to destrukcja całego przodu. Nie trzeba wyciągać silnika ale opuścić przednie zawieszenie. Teraz mam MCS r56 i tu skrzynia jest z natury o wiele cichsza i łagodniejsza w odbierze, chociaż mój mąż twierdzi że zaczyna śpiewać na 6-ce i wszystko wskazuje na koniec koła dwumasowego. Wiec mini trzeba kochac bo jakie by nie było to wietrznie domaga się nowych części.
Moje porzednie mini Cooper R50 zaliczyło pad skrzyni przy 120tkm. Jak się potem okazało dało się to naprawić w miarę w rozsądnych pieniadzach. Zasada jest tak że nie należy bagatelizować dziwnych hałasów i trudnych zmian biegów. W 90% jak mówi mój mechanik winne są łożyska skrzyni koszt ok. 800zł. Jeśli któreś z nich zaczyna mocno hałasować to może wyrobić obudowę skrzyni a wtedy jest już drożej. Zawsze przy rozbiórce skrzyni należy wymienic kompletne sprzegło gdyż w tym modelu wyciagniecie skrzyni to destrukcja całego przodu. Nie trzeba wyciągać silnika ale opuścić przednie zawieszenie. Teraz mam MCS r56 i tu skrzynia jest z natury o wiele cichsza i łagodniejsza w odbierze, chociaż mój mąż twierdzi że zaczyna śpiewać na 6-ce i wszystko wskazuje na koniec koła dwumasowego. Wiec mini trzeba kochac bo jakie by nie było to wietrznie domaga się nowych części.
Te bicie na kierownicy to - półoś prawa ( długa ) ... faktycznie koszt w ASO kosmiczny. Mój mechanik powiedział żebym na razie nie wydawał kasy. Zobaczy czy da się to naprawić a jak nie to będę kupował jakiś zamiennik oczywiście.
Zostawiłem auto u niego, nie będę jeździł żeby się coś nie stało. Weźmie się za miniaka w środę ( półoś ) a w przyszłym tygodniu skrzynie rozbierze na części pierwsze i będę wiedział co w trawi piszczy.
Prawde mówiąc poza tym że Mini pięknie wygląda i bardzo mi się podoba no i prowadzi się rewelacyjnie to można iść z torbami .... co za ceny części .
Zostawiłem auto u niego, nie będę jeździł żeby się coś nie stało. Weźmie się za miniaka w środę ( półoś ) a w przyszłym tygodniu skrzynie rozbierze na części pierwsze i będę wiedział co w trawi piszczy.
Prawde mówiąc poza tym że Mini pięknie wygląda i bardzo mi się podoba no i prowadzi się rewelacyjnie to można iść z torbami .... co za ceny części .
Jak już będziesz szukał półosi to dokładnie zmierz długość. Występuje dwa rodzaje do Coopera r50. Pierwsza ma długość 914mm, druga 950mm. Adekwatnie druga strona: pierwsza 615mm i druga 648mm.
Poszukaj dobrze - nową długą można wyrwać za 650zł.
Poszukaj dobrze - nową długą można wyrwać za 650zł.