bagaznik - wylozenie wykladzina - porady wskazowki

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

olomanolo

bagaznik - wylozenie wykladzina - porady wskazowki

Post autor: olomanolo »

witam,
mam zamiar doporawadzic moj bagazniczek do ladnego stanu macie jakies porady co do tej kwestii?
material, kleje, itd ???
pozdrawiam
olo
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: bagaznik - wylozenie wykladzina - porady wskazowki

Post autor: Malina »

Podsyłam Ci Kolego fotkę poglądową, mam nadzieję, że właściciel tego bagażnika się nie obrazi, bo sama skopiowałam to zdjęcie jako ściągę do swojego Mini. Wydaje mi się, że pomysł jest super trafiony, jakość wykonania wzorowa, a pokazując foto (zwłaszcza będąc babą) łatwiej jest przekazać tapicerowi o co chodzi. Jeśli masz trochę smykałki, to pewnie sam to zrobisz, mój znajomy tapicer używa butaprenu, ale natryskuje go pistoletem pod ciśnieniem.
Obrazek
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ
hulit

Post autor: hulit »

Witam!

skad ja znam ta fotke...nawet sam ja kiedys skopiowalem bo tez mi sie podobalo(przy okazji pozdrawiam kolege z Poznania)!
a tutaj inne fotki(nie sa wylozone wykladzina,ale ta podnoszona deska nad kolem to dobry pomysl,a scianki mozna ladnie pokryc wykladzina):
Obrazek

Obrazek

z wykladzina:
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i powodzenia!
Awatar użytkownika
gawa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini British Open
Kontakt:

Post autor: gawa »

Radzę nie robić podłogi w bagażniku z jednego kawałka sklejki!
pozdrawiam
Waldek

601348937
IVO

Post autor: IVO »

Witajcie
intryguje mnie co to jest po prawej stronie w tym ładnym bagażniku, wygląda jak plexi ,jakiś wieszak, pojemnik :?:
pzdr
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

to na 100% jest obudowa glosnika :mrgreen:
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
iwohank

Post autor: iwohank »

Przymierzam się do "wyścielania" bagażnika w moim Mini. Najbliżej mi do "czerwonej" koncepcji z częściowo odkrytym zapasem (http://img162.imageshack.us/img162/7219/574777485bb8.jpg )

Ponieważ planuję robić to same (bez pomocy tapicera) a nie mam doświadczenia w tego
typu robotach mam parę pytań:

1) Czy plecy oparcia są oklejone wykładziną bezpośrednio do blachy czy jest wstawiona oklejona wykładziną płyta ze sklejki?
2) Czy możliwe jest oklejenie wykładziną zbiornika paliwa bez jego demontażu i wyciągania?
3) Jakim klejem przyklejać wykładzinę do podłogi ze sklejki? Butaprenem czy ktoś ma lepszy specyfik?
4) Czy dekiel pływaka i odchodzące od niego przewody przykryć jakąś osłonką?
5) Macie jakiś pomysł na przymocowanie okrągłego fragmentu podłogi w kole aby na dziurach się nie przemieszczał po bagażniku?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.

Oczywiście zamieszczę efekty mojej pracy na forum.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2009, 22:18 przez iwohank, łącznie zmieniany 1 raz.
Voyth

Post autor: Voyth »

Popraw link - wrzuć go w znaczniki [url]adres[/url] i zrób tak, żeby nie było kropek w środku adresu, bo nie da się tego nawet odczytać w przeglądarce :? :)
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Malina »

Osobiście mam ten temat dwukrotnie za sobą i radzę odpuścić samodzielne kombinacje jak nie Masz praktyki.Koszt u tapicera nie jest aż taki straszny ,a hytry traci dwa razy.Jak nie Ugryziesz tematu ,to Jesteś w plecy na wykladzinie i kleju ,a robiąc u fachowca Dokładasz tylko za jego pracę max.100-150zł i wszystko wygląda jak należy.Dobry klej ,to koszt 40-60zł i Użyjesz go tylko do tych prac ,a reszta odłożona w kąt zaschnie ,wykładzina też nie każda się nadaje ,tania będzie się falować jak dostanie wilgoci ,a porządną trzeba umieć wyprofilować ,żeby wyglądala ze smakiem. Przekazuję to z praktyki ,bo w moim przypadku były próby samodzielnego wykonania i skończyły się u tapicera.Zresztą Poczytaj temat wyżej.
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ
iwohank

Mimo to zaryzykuję. Mi nie chodzi o oszczędności a własny wkład w samochód i satysfakcję a zarazem czas poświęcony miniakowi.
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Słusznie. Też uważam, że jak się zrobi samemu to zupełnie inna satysfakcja, nawet jeśli nie wyjdzie idealnie.

Załączam dwa obrazki, na które trafiłem w internecie. To zestaw paneli wykończeniowych do bagażnika robionych przez jakąś firmę w Anglii. Może zdjęcia podsuną Ci jakiś pomysł. Dobra praktyka to wycinanie i dopasowywanie kształtu z kartonu, który potem jest szablonem do wycięcia MDF.

Powodzenia. Rób zdjęcia, może przydadzą się komuś innemu ;)
Załączniki
mini boot linen 2.jpg
mini boot linen 2.jpg (16.77 KiB) Przejrzano 1645 razy
mini boot linen.jpg
mini boot linen.jpg (21.24 KiB) Przejrzano 1645 razy
aymoo.pl
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

iwohank pisze:Mimo to zaryzykuję. Mi nie chodzi o oszczędności a własny wkład w samochód i satysfakcję a zarazem czas poświęcony miniakowi.

ryzykuj - ja całą podłoge wykładałem i wyszła bardzo dobrze , za bagazink sie jeszce nie zabierałem
iwohank

Lukas pisze:Dobra praktyka to wycinanie i dopasowywanie kształtu z kartonu, który potem jest szablonem do wycięcia MDF.

Dokładnie tak planuję to robić. W sobotę byłem u szpeca, u którego zamawiałem dywaniki (jak będą gotowe to się pochwalę). Brał miarę dopasowując i wycinając karton.

Konrad K_2 pisze:ryzykuj - ja całą podłoge wykładałem i wyszła bardzo dobrze , za bagazink sie jeszce nie zabierałem

O podłodze też myślę (chciałbym zrobić z tej samej wykładziny bagażnik i podłogę). Wydaje mi się, że będzie to prostsze od bagażnika. Wyciągnąć orginalną i dociąć nową. Zastanawiam się tylko gdzie kupić wykładzinę i czy może to być zwykła dywanowa czy jakaś np. podgumowana. W UK widziałem gotowe zestawy po ok 30 funtów i też się trochę waham czy po prostu nie kupić. Podziel się proszę swoimi doświadczeniami i uwagami. Wykładałeś filcem, jakim klejem przyklejałeś?
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Te wykładziny za 30 funtów to nie są najlepszej jakości, sztywne, nieładnie wykończone. Są dostępne jeszcze dwa inne warianty, innych producentów, za około 50-70 funtów bardzo sensowne, z dobrej jakości materiału, podgumowane, ładnie obszyte, ładnie profilowane nadkola i kanał w okolicy dźwignie hamulca ręcznego. Są też oryginalne wykładziny, ale to koszt około 100-120 funtów. Wszystkie warianty są dostępne w kilku różnych wersjach kolorystycznych.

Myślę, że sam dasz radę sobie ładnie wyciąć wykładzinę, jedyny kłopot to zabezpieczenie krawędzi przed pruciem się.
aymoo.pl
ODPOWIEDZ