Fabryczna regulacja bocznych szyb w R50

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Fabryczna regulacja bocznych szyb w R50

Post autor: michu86 »

Czy ktoś z forum może mi zmierzyć odległość w cm szyby po otwarciu drzwi? Na zalączonym obrazku są zaznaczone te wartości..
Obrazek

Chodzi dokładnie o liczbę cm w dwóch miejscach (od rantu szyby do tapicerki w dwóch miejscach) bo jak wiadomo szyba jest przymocowana na dwóch prowadnicach - stąd jej wysokość jest różna przy słupku i przy czole szyby. Potrzebne mi jest to poprawnego wyregulowania gdyż zamówiłem nowe podnośniki (opierac się będę na tym poradniku):
http://www.pelicanparts.com/techarticle ... cement.htm

..są tam podane jakieś wartości 3,5mm i 5mm ale chyba odnosi się do wysokości włożenia szyby w dwie prowadnice na tych białych plastikach.

Z góry dzięki! :)
qarinczu

Re: Fabryczna regulacja bocznych szyb w R50

Post autor: qarinczu »

Ja mam R50... ale w te mrozy to te szyby się dziwnie zachowuja :shock: Nie wiem czy jest sens je teraz mierzyć?
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

ja mam problem z całym mechanizmem gdyż kupiłem miniaka z nowo zalożonymi bocznymi szybami (stare były wybite i podejrzewam został naruszony cały mechanizm) które mają luzy i wydają same z siebie strzelające dzwięki podczas otwierania/zamykania drzwi - jak i jezdzie na nierównościach - słuchać straszne stuki z okolic gównych prowadnicy.. Mam nowe zamówione i chce sam to założyc bo nie jest to trudne, gorzej z ich regulacją by szyba dobrze dociskała do uszczelki i podchodziła tak wysoko jak to jest fabrycznie zrobione. Stad potrzebuje wartości w cm w dwóch miejscach od osoby u która nie ma problemu z szybami :)
qarinczu

michu86 w takie mrozy to wszyscy chyba mają problemy z nimi - mój mechanik zalecił mi, żebym ich w te mrozy najlepiej nie ruszała/nie otwierała :lol: ale poza tym zachowują się przyzwoicie, wiec zmierzę te moje pod wieczór i dam znać jaki wynik
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

hehe wiem ale i tak wiem ze z nimi jest nie tak jak być powinno - kupowałem auto przed mrozami :P i dzięki za pomiary jakby co :)
qarinczu

Musisz sie jednak wstrzymac do jutra, bo dopiero wrocilam do domu i nie mam juz sily jeszcze centymetrem sie bawic :wink:
qarinczu

Tak przygladam sie temu zdjeciu i czy oby na pewno dobrze to rozrysowales? Bo mi cos ta tapicerka sie nie zgadza... wychodzi na to ze musialabym drzwi rozebrac zeby to zmierzyc
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Nie musisz rozbierac, po prostu zmierz wysokosc szyby w tych dwoch miejscach - tak jak sa pionowe kreski - wysokosc od rantu szyby od gory do miejsca gdzie zaczyna sie tapicerka drzwi. Musze wiedziec ile cm jest w tych miejscach i skoro nie masz problemu z szybami zrobie analogicznie u siebie - jej wysokosc oczywscie :) Jakby co pisz. Dziekuje Ci :)
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

https://img.skitch.com/20120212-gpgsaqb ... m2cxra.jpg

Tutaj obrazkowo - lecz poprosze przy otwartch drzwiach :)
qarinczu

Ok. Wywiad terenowy zrobiony :wink:

Przyjrzałam się wnikliwie zarówno drzwiom od strony kierowcy, jak i pasażera. Stwierdzam, że jednak szyba w drzwiach od strony pasażera działa u mnie lepiej... tzn. idealnie widoczny jest mechanizm opadania szyby po otwarciu i podnoszenia po zamknięciu.

Na początku stycznia w drzwiach od strony kierowcy wymieniany miałam z tego co pamiętam ten mechanizm na nowy, bo przestały mi się szyby otwierać i okazało się, że mam już to to wyeksploatowane na maxa. I stąd pewnie minimalne różnice:

Pasażer:
41,8cm - przy lusterku
39cm - przy słupku

Kierowca: (w tej szybie było dłubane w styczniu)
41,5cm - przy lusterku
39cm - przy słupku

Czyli pewnie standardowe wysokości to 42cm i 39cm.

Pozdrawiam
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

@qarinczu ratujesz mi życie :D Dziękuje Ci bardzo! :)) jeśli ja mogę Ci w czymś pomoc - pisz smiało. Dzięki raz jeszcze i udanego wieczorku :)
ODPOWIEDZ