Wyciek oleju przez bagnet

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

anka
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Wyciek oleju przez bagnet

Post autor: anka »

Hej, mam problem który pokazał się wraz z silnymi mrozami. Wyrzuca olej przez korek oraz bagnet. Diagnoza mechanika: "zamarzająca odma" ale nic z tym nie zrobił. Szukam własnie na forum namiaru na fachowca i zastanawiam się czy ten problem dotyczny innych MCS z I gen czy akurat ja mam pecha.
Czy ktoś miał podobny problem?Co z tym zrobić? Martwi mnie to trochę, boje się, że zatre silnik więc naraze go nie ruszam.
SpaCar

Re: Wyciek oleju przez bagnet

Post autor: SpaCar »

Problem wielu marek nie tylko MINI:). Zamarzł przewód odpowietrzający skrzynię korbową - najprościej odpiąć go przy silniku ( oczywiście tylko na czas mrozów ). Lub po odpaleniu silnika pozwolić mu popracować 5-10 minut bez obciążenia, żeby nie powstawało wysokie ciśnienie w silniku.
Uważaj, żebyś nie zatarła silnika. Dolej olej bo potrafi wylecieć bagnetem 80% stanu.
Poza tym nic więcej z tym nie zrobisz.

Pzdr
anka
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Olej uzupełniam. Czyli jednak niewiele da się zrobić, dzięki za szybki odzew.
Pozdrawiam
DawidSavage
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: DawidSavage »

Miałem podobną sytuację w tamtą zimę, ze Smarcikiem. Mechanik przedmuchał co trzeba w silniku, i dodał, żeby jeździć raz w tygodniu na jakąś przejażdżkę - z 40km, żeby silnik porządnie się dogrzał, od tamtej pory nie mam już tego problemu.
SpaCar

Post autor: SpaCar »

Jest na to jeden sposób ale zalatuje samoróbką;) Wystarczyłoby skrócić rurkę prowadzącą bagnet. Odkręcić miskę i skrócić o 2-3 cm rurkę, wtedy rurka będzie 0,5cm wyżej niż lustro oleju - nie będzie miało miejsca wybijanie oleju przez bagnet;)

Podkreślam, że to takie jak nazwałem samoróbstwo - nie polecam, choć nie miałoby to wpływu negatywnego na silnik.
anka
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Dawid machanik poradził mi dokładnie to samo :smile: Jak narazie wszystko zostało przeczyszczone i problemu nie ma. Ten problem pojawił sie pierwszy raz. Czy nie ma żadnych "podgrzewaczy" ktore można zamontowac na stałe?
Awatar użytkownika
pajor
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: pajor »

anka pisze:Dawid machanik poradził mi dokładnie to samo :smile: Jak narazie wszystko zostało przeczyszczone i problemu nie ma. Ten problem pojawił sie pierwszy raz. Czy nie ma żadnych "podgrzewaczy" ktore można zamontowac na stałe?

suszarka do wlosow :mrgreen:
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

pajor pisze:
anka pisze:Dawid machanik poradził mi dokładnie to samo :smile: Jak narazie wszystko zostało przeczyszczone i problemu nie ma. Ten problem pojawił sie pierwszy raz. Czy nie ma żadnych "podgrzewaczy" ktore można zamontowac na stałe?

suszarka do wlosow :mrgreen:
albo kot
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
anka
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

:) Czytałam gdzieś na necie, że istnieją takowe "podgrzewacze odmy", montaż około 800zł.
Tak czy inaczej, nic nie sprawdzi sie lepiej jak garaż.
ODPOWIEDZ