MINI Cooper R50 - wymiana skrzyni biegów

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Phantomas

Re: MINI Cooper R50 - wymiana skrzyni biegów

Post autor: Phantomas »

b3x pisze:
Phantomas pisze:"Zakup prawej półosi (tej dłuższej) u dilera bmw, razem z dwoma simeringami to koszt rzędu 2300 PLN - przy czym obowiązkowo przy zakupie należy zwrócić dillerowi starą półoś. Wiąże się to z koniecznością wybebeszenia samochodu, przed zakupami.

To ciekawe to, co mówicie. Mam podobny problem w moim R50 2005: odgłosy ("bicie") przy przyspieszaniu, szczególnie przy zakrętach. W serwisie w Krakowie powiedziano mi, że trzeba zrobić regerację półosi, znają tylko jeden serwis który to robi – w Poznaniu… Cena za wszystko z przesyłką i robocizną: 4800 zł. Wydaje mi się, że to dużo…?
to-mini pisze:Te bicie na kierownicy to - półoś prawa ( długa ) ... faktycznie koszt w ASO kosmiczny. Mój mechanik powiedział żebym na razie nie wydawał kasy. Zobaczy czy da się to naprawić a jak nie to będę kupował jakiś zamiennik oczywiście.
Zostawiłem auto u niego, nie będę jeździł żeby się coś nie stało. Weźmie się za miniaka w środę ( półoś ) a w przyszłym tygodniu skrzynie rozbierze na części pierwsze i będę wiedział co w trawi piszczy.

Jak postęp u Ciebie? Powiedzieli, ekonomicznie bardziej warto regenerować (za 4800!?) niż kupić używaną półoś, na którą ciężko żeby ktokolwiek dał gwarancję. Muszę decydować się szybko, bo auto jest rozłożone w serwisie. Co myślicie?

Po pierwsze - MINI z 2005r. nie jest R50 ;) ta nomenklatura, jest ważna. Nie lekceważ jej.
Po drugie - 4800zł za półośkę? Ktoś na głowę upadł. Kupuj w ASO "nową" i oddaj starą. Znajdź zwykłego mechanika... Cena roboczo-godziny w ASO jest kosmiczna... Idę o zakład, że jak nie dasz się zbajerować to materiał + robocizna nie wyjdzie Cię więcej niż 3tys.

Używane części mają to do siebie, że masz szanse 50/50 by były sprawne. Mój były sąsiad... rozchwytywany importer samochodów za zachodniej granicy i złota rączka za razem - radzi zawsze znajomym - kupuj używane części pod warunkiem, że ten kto Ci sprzedaje ma firmę, która wystawi Ci na część wiarygodny dokument i najlepiej taki zakład wybieraj - by tą używaną część Ci od razu zamontowali. Jak potencjalny sprzedawca będzie miał Ci część zamontować to Ci shitu nie wciśnie, bo od razu to wyjdzie. Naturalnie co innego kupić używane wycieraczki, a co innego półoś która może Ci się za miesiąc wysypać.... I na koniec, w Polsce na używane części dają podobno gwarancję rozruchową - z moich źródeł wiem, że ta gwarancja w 80% przypadków to pic na wodę.... Lepiej ciut więcej dołożyć i mieć jakąś pewność, niż być może za niedługi czas zaczynać wszystko od początku... Reasumując Twój wybór - Twój portfel... :) Pzdr
matthew90

Post autor: matthew90 »

jedno jest pewne w R50 najgorsza usterka jaka może się przydarzyć to skrzynia :roll: lepiej dołożyć i kupić z UK od pewnego sprzedawcy niż szukać na allegro za 1500zł i nasłuchiwać końca jej żywotu :roll:
to-mini

Post autor: to-mini »

Odnośnie skrzyni: tak jak kolega napisał wyżej. Lepiej kupić z UK "nową" niż na allego używki szukać. U mnie wymieniona skrzynia - jak na razie pracuje bardzo dobrze. Jest minimalnie głośniejsza na 1-biegu.

Półoś - wymieniłem prawą półoś na nową ( oryginalna BMW ) 1600 PLN. Tu bym w ogóle nie podchodził do używek.
rony50

Już wymiana czy jeszcze nie?

Post autor: rony50 »

Witajcie. Jestem tu nowy. od kilkunastu dni moja żona jest posiadaczką Mini Cooper-a R50. Rok produkcji 2002 pierwsza rej. w 2003. Auto sprowadzone. ma przejechane 160 tyś km.
Przy kupnie nie było możliwości przetestowania go na dłuższej trasie i przy większej prędkości, niestety nie było:(.
Już piszę w czym problem:
Skrzynia automat+tiptronic 6 biegów. ----> nie wiem czy to jest ta shitowa CVT czy nie, nie mogę jeszcze ogarnąć tematu bo czytam to forum od kilu dni i nie mogę się jeszcze połapać co i jak z miniaczami, skrzyniami itd. Jest tego tyle że pewnie spędzę kolejnych kilka dni na czytaniu.
1.Skrzynia wariuje:( i to strasznie. Przy ruszaniu jest w miarę ok na automacie, do ok 80 km/h, przy tej prędkości skrzynia zaczyna wariować. nie wiem który z biegów powinien byc przy tej prędkości, ale ona przerzuca na niższy, silnik zaczyna wyć, aby za kilka/kilkanascie sekund przerzucić dalej.
2.Gdy przesunę wajchę w bok, na wyświetlaczu pojawia się napis SD ( przypuszczam że jest to Sport Drive, ale nie jestem pewien), w tym trybie powyżej 80 km/h jedzie raczej ok, ale znów jak tylko przychamuje i prędkość spadnie to jest podobnie jak na automacie. Skrzynia nie wie czy w dół czy w górę, jak w dół to dość ostro bo aż wychamowuje autko.
3. wajcha na prawo, i do przodu. wchodzi w tryb tip tronic ( też nie jestem tego pewien!), tutaj też jest różnie, ogólnie uda się przerzucić do 6 biegu ale to zależy od prędkości. Jak nie ma odpowiedniej prędkości to nie wrzuci biegu wyższego .

Miałem kiedyś VW w tiptronicu, z przebiegiem 300 tyś, i tam: automat bez zarzutu, w tip tronicu, mogłem biegi przerzucić do 5 nawet przy 50 km/h. Pewnie te skrzynie są diametralnie inne.

Pierwsze co mi przychodzi do łba, to na początek wymienić olej i zobaczyć.
Jednak jak to nie przyniesie porządanego skutku co dalej? opłaca się to reaninować? czy zrobić podobnie jak kolega szukać skrzyni w UK i wymieniać? czy wymieniać na manual czy pozostać przy auto.

Lubię jezdzić i ja i żona automatem, to bardzo wygodne. Auto do normlanej jazdy, do przedszkola, czy na zakupy. Bez jakichś zapędów wyścigowych.
W przyszłości jak skrzynia będzie ok, zamierzam go zagazować, bo żona od lat marzyła o miniaku, więc kupowaliśmy go z zamiarem dłuższego posiadania i jazdy.
Co tu dużo mówić, Mini jest piękny i tyle.
rony50

Kurcze można edytowac posta?

Jeszcze proszę o info odnośnie oleju, bo też znalazłem kilka różnych informacji odnośnie tego jaki zalać automat.
oklaski
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: oklaski »

Ja w sumie tez nie wiem, ale z dotychczas czytanych wątków odniosłem wrażenie że przynajmniej do 2004 była tylko CVT - ale zaznaczam moge ske mylic. Chyba najlepiej bedzie odczytać po VINie
rony50

a ja czytałem w którymś wątku że był montowane dwa rodzaje skrzyń, CVT, i jakaś inna. Ale moja wiedza na temat Mini jest na razie znikoma niestety. Dlatego zapytałem tutaj bo pewnie jest ktoś kto się orientuje bardziej w temacie mini.
dawerd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: dawerd »

W R50 ONE i COOPER były montowane CVT, a w COOPER S normalny szesciobiegowy automat.
rony50

Czyli u mnie jest ten cholerny CVT z 6 biegami? bo już nie czaję. Bo jest u mnie 6 biegów jak przechodzę na tip tronic, i jest odpowiednia prędkość, to przerzuca od 1 do 6.
Po numerze vin sprawdzę tylko w serwisie BMW rozumiem to jaką w końcu skrzynię mam w moim maluchu? czy jest może jakaś strona na której można to sprawdzić?
B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: B!G LAM3 »

CVT to bezstopniowa skrzynia biegów.

Masz 6 biegów i tiptronic, normalny automat.(jupi?)

W tym dziale był przyklejony temat dot. VIN.
rozkodowywanie VIN

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

One/Cooper to zawsze CVT, poszczególne biegi są symulowane :wink:
static
rony50

Sprawdziłem po vinie: jest jednak to o czym piszecie: Automatyczna skrzynia biegów GACVT16Z
Dobra w poniedziałek jadę do serwisu w Niemczech na diagnozę, i zobaczymy co mi tam powiedzą, czy zaliczyła padakę czy da się to reanimować.

teraz pytanie spotkaliście się z wymianą tej nieszczęsnej CVT na manual? bo coś dopasowac chyba się da? czy jednak nie?
oklaski
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: oklaski »

rony50 pisze:Sprawdziłem po vinie: jest jednak to o czym piszecie: Automatyczna skrzynia biegów GACVT16Z
Dobra w poniedziałek jadę do serwisu w Niemczech na diagnozę, i zobaczymy co mi tam powiedzą, czy zaliczyła padakę czy da się to reanimować.

teraz pytanie spotkaliście się z wymianą tej nieszczęsnej CVT na manual? bo coś dopasowac chyba się da? czy jednak nie?
Kupowales auto w komisie? Ja bym uderzyl do sprzedawcy - kilkanascie dni i padla skrzynia, raczej malo prawdopodobne zeby nic nie wskazywalo na usterke.
rony50

Kupowane w niemieckim komisie od turasa, więc to podobnie jak z polskimi handlarzami, będzie szedł w zaparte że przecież sprawdzałem auto przed kupnem itd. . niestety, pewnie już z taką kupiłem, ale jak już pisałem objawy usterki nie były do wykrycia przy 60kmh, bo lipa dzieje się dopiero od 80 kmh. A przy kupnie nie było gdzie rozwinąć takiej prędkości:(.

Ponowię pytanie: czy jeśli okaże się żeskrzynia nie da się zreanimowąc lub naprawa będzie tak kosztowna jak piszą tutaj na forum, to co wrzucić w zamian? czy da się zamontowac do niego inną niż automat skrzynię?
micost

Post autor: micost »

Witam Wszystkich.. jestem nowy na forum ale niestety dopadl mnie problem skrzyni biegow a bardziej taki temat ze kupilem auto z uszkodzna skrzynia nie znajac tematu..
Otoz mam MINI z 2005 R z skrzynia GS5-52BG co wynika z vinu ale ciezko ja bardzo znalezc moze ktos ma taka na czesci, gdyz potzrebuje od niej obudowy , albo ma namiar gdzie taka znajde w ludzkich pieniazkach..Na allegro duzo skrzyn ale sa inne niz moja..
pozdrawiam
ODPOWIEDZ