Którą książkę Davida Vizarda wybrać... ?

Zgodnie z nazwą, wszystko co tylko wpadnie Wam do głowy, niekoniecznie związane z MINI.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Którą książkę Davida Vizarda wybrać... ?

Post autor: Saint »

No właśnie, którą? Zastanawiam się pomiędzy "How to modify your Mini" a "Tuning the A-series" .
Nie wiem jak bardzo te dwie książki są do siebie podobne, jak dużo "Tuning..." jest w "How to ...", jak dokładnie opisane są dane modyfikacje, ilość zdjęć/wykresów itd. itp :|
Jeżeli ktoś zetknął się z obydwiema książkami i ma jakieś porównanie, to prosze o opinie.

Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Którą książkę Davida Vizarda wybrać... ?

Post autor: flapjck1 »

mam "tuning the a-series engines" i tak jak w tytule ona traktuje tylko i wylacznie o silniku, modyfikacje silnika zasilania wydechu itepe
generalnie bardzo ciekawa
duzo wykresow i ilustracji napisana dosc przejzyscie i zrozumiale, majac jaka taka znajomosc anglijskiego ( jak ja ) i podstawowa wiedze techniczna idzie wszystko zrozumiec

generalnie polecam ( aha zrobienie xera moze byc klopotliwe bo fotki zamieszczone w ksiazce sa cz-b i raczej kiepskiej jakosci, przy xerze moze byc jeszcze gorzej )

pozdroo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Hmmm... no to spóbuje dorwać przez jakiegoś znajomka, poczytam i najwyżej się potem powymieniamy :)
W sumie Twój punkt widzenia, Ulver, jest bardzo racjonalny, bo chyba silnik powinien być dłubany na samym końcu. Bo chyba tak idze kolejność modyfikacji hamulce->zawieszenie->silnik , nieprawdaż?

Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

jakby co ja jestem sklonny wymienic sie na okolicznosc zrobienia xero albo skanow za swoja knige na " how to modify your mini " :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
bohdanm

Post autor: bohdanm »

Modify... traktuje dość ogólnie o innych modyfikacjach - od rozdziału 14, niecałe 60 str.
Inną ostatnio wydaną pozycją jest Haynes - Mini performance manual, bardzo bogato i ładnie ilustrowane, w wiekszości poświęcone właśnie przeróbkom niesilnikowym.
Jeżeli kogoś interesują tylko silniki to jest jeszcze z serii SPEEDPROSERIES How to power tune the BMC/BL/Rover 1275 A-series engine i druga pozycja prawie taka sama dotycząca silników 998. Treść częściowo pokrywa się z A-tuningiem, ale trudno żeby było inaczej. Wydaje mi się, że najlepszą obecnie literaturą dotyczącą modyfikacji jest Haynes, zwłaszcza dla kogoś kto zaczyna taką zabawę. Dodatkowo większość przeróbek i modyfikacji opisanych w Haynsie bazuje na dostępnych elementach. Wystarczy kupić i zamontować lub podpatrzeć i dorobić.
Pzdr
BM
ODPOWIEDZ