spalanie w mini
Re: spalanie w mini
Mój R53 w mieście pali 12-13, ale fakt, że ok. 1/3 czasu stoję, bo jazdą trudno to nazwać, w korku. Na trasie wychodzi 9.
Mój dziennik kosztów nie do końca to odzwierciedla, bo jak na drodze nie jest ciasno i da się ostrzej ruszać ze świateł, to spalanie spada do 11-12l/100km.
Co do stylu jazdy, to, gdy się da, przyspieszam w miarę dynamicznie (biegi przerzucam przy ok. 5 tys. obrotów, co pokrywa się z chwilowym spalaniem na poziomie 20-23l/100km), a przy jednostajnej jeździe silnik utrzymuję gdzieś pomiędzy 3 a 4 tys. RPM.
Najbardziej mnie bolą korki, bo toczenie się kilka km/h to wg komputera często grubo ponad 15l/100km...
Mój dziennik kosztów nie do końca to odzwierciedla, bo jak na drodze nie jest ciasno i da się ostrzej ruszać ze świateł, to spalanie spada do 11-12l/100km.
Co do stylu jazdy, to, gdy się da, przyspieszam w miarę dynamicznie (biegi przerzucam przy ok. 5 tys. obrotów, co pokrywa się z chwilowym spalaniem na poziomie 20-23l/100km), a przy jednostajnej jeździe silnik utrzymuję gdzieś pomiędzy 3 a 4 tys. RPM.
Najbardziej mnie bolą korki, bo toczenie się kilka km/h to wg komputera często grubo ponad 15l/100km...
mój r50 cooper 116km pali w miescie 15,4 l/100km !!!!!!!!!! tyle pokazuje komp
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
jak jezdzisz jak wariat - nic dziwnegopinkizg pisze:mój r50 cooper 116km pali w miescie 15,4 l/100km !!!!!!!!!! tyle pokazuje komp
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
dobra rada: wrzuć dwójkępinkizg pisze:mój r50 cooper 116km pali w miescie 15,4 l/100km !!!!!!!!!! tyle pokazuje komp
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
albo trójke, jak chodzi o sprawdzanie ile pójdzie na drugim biegu wynik znamyMaciusiowy pisze:dobra rada: wrzuć dwójkępinkizg pisze:mój r50 cooper 116km pali w miescie 15,4 l/100km !!!!!!!!!! tyle pokazuje komp
moj miniak r50(2002) 8,4 w mieście ale jak kupiłem to bywało 12 i to nie ze wzgledu na ciezką noge. powymienialem filtry, świece i się uspokoiło.
zaden wariat ! serio tyle pokazuje ! mam go 1 miesiąc , prosto z niemiec , jeszcze nic nie wymieniałem / filtry , swiece i itp/
Nasz R50 1.6 115 pali po mieście ,ale z 1/5 stania w korkach 9,3 L, a w dzień powszedni gdzie prawie non stop koreczek, nie schodzi poniżej 10L
W trasie minimalne spalanie 7L
ps. zaznaczę tylko, iż miniak przed wymianą filtrów, świec i kabli palił w mieście 11 do 12.
Mimo, iz miał założonego pipercrossa w 2008 i nie zmienianego do 2011, to nawet taki filtr wymaga wymiany i po założeniu zamiennika auto odżyło.
Wyczyściłem też map-sensor, który był zasyfiony co wg mnie także ma wpływ na kulturę pracy i spalanie
W trasie minimalne spalanie 7L
ps. zaznaczę tylko, iż miniak przed wymianą filtrów, świec i kabli palił w mieście 11 do 12.
Mimo, iz miał założonego pipercrossa w 2008 i nie zmienianego do 2011, to nawet taki filtr wymaga wymiany i po założeniu zamiennika auto odżyło.
Wyczyściłem też map-sensor, który był zasyfiony co wg mnie także ma wpływ na kulturę pracy i spalanie
mało tutaj o spalaniu w dieslach więc ja dorzucę od siebie. Silnik 1.4 D 75 KM. Słaby, to fakt, ale przynajmniej oszczędny
Maksymalne spalanie: 7 L - tylko Wrocław + korki + klima.
Średnie: 4,4 - 5,7 L w zależności jak dużo jest miasta a jak dużo trasy.
Najniższe: 3,9 L - trasa + spokojna jazda (80-110 km/h).
Tankuje zwykłego Diesla na Lukoilu.
Maksymalne spalanie: 7 L - tylko Wrocław + korki + klima.
Średnie: 4,4 - 5,7 L w zależności jak dużo jest miasta a jak dużo trasy.
Najniższe: 3,9 L - trasa + spokojna jazda (80-110 km/h).
Tankuje zwykłego Diesla na Lukoilu.
- bob.dsk
- Wiarus
- Posiadane auto: A45 AMG
U mnie:
Miasto : 11-12 L
Trasa : 8-10 L
Wiadomo ze jak się pocisnie na autostradzie to i 15-16 L
R56 239km 342nm
- krzyss
- Nowy
- Posiadane auto: Accord 1980r.
Czyli w Warszawie przy automacie 14L nie powinno szokowac a juz myslalem zeby moze swiece zmienic...
krzyss & Kasia
Nie mogłem znaleźć szczegółów na temat spalania mini z mniejszym silnikiem np One ten 90 konny. Jaka jest różnica w spalaniu takiego 90 konnego do 115 konnego silniczka z coopera. Czy różnica jest w ogóle zauważalna?
Mojej żony One 1.4 75KM pali w trasie 6,2 (na autostradzie był przegnany 160km/h przez 100km) a w mieście 8,3 (trójmiejskie korki).
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Na pewno jakaś jest. Niby ten sam silnik, ale to różnica aż 25KM. Mam One 90KM, ale moje wynika spalania trzeba traktować z przymrużeniem okaTobasek pisze:Nie mogłem znaleźć szczegółów na temat spalania mini z mniejszym silnikiem np One ten 90 konny. Jaka jest różnica w spalaniu takiego 90 konnego do 115 konnego silniczka z coopera. Czy różnica jest w ogóle zauważalna?
Miasto: 7-8l
Trasa: 5-6l
Z tą poprawką, że jeżdżę zawsze bardzo oszczędnie, bez żadnych szaleństw
-
- Nowy
- Posiadane auto: R53 MCS British Racing Green
Stary, to rewelacyjny wynik z Twoim spalaniem! szacunek!:obob.dsk pisze: U mnie:
---
Ja też mam Automat
Nasz pali średnio ok 11 (wg kompa 9.9 ) jazda taka codzienna, ale bardziej jazda niż korki.