radio boost mini
radio boost mini
Mam problem z radiem (radio boost mini) tzn. wyjeżdżając w trasę radio gubi jakość odbioru stacji radiowej, czy to normalne w radiach mini. Poprzedni samochód to volkswagen golf v w którym radio samo dostrajało się w trasie tak aby jakość odbioru była najlepsza i nigdy nie miałem żadnych szumów. Proszę o informację
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
Re: radio boost mini
zapomnij
radio ci sie samo nie dostroi
poza tym jeszcze nie widzialem samochodu, ktory nie gubilby stacji radiowych w trasie - po prostu konczy sie zasieg i tyle

poza tym jeszcze nie widzialem samochodu, ktory nie gubilby stacji radiowych w trasie - po prostu konczy sie zasieg i tyle
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Właśnie radio w vw się automatycznie dostraja tak że nie odczuwa się zmiany pasma nadawania.
Są samochody które nie gubią stacji ogólnokrajowych (no chyba że są to stacje regionalne i wyjeżdżasz z obszaru nadawania). Samochody klasy premium tego problemu nie mają. Np. BMW serii 5 i 7 mają po trzy tunery z czego dwa służą typowo do odbioru radia. Jeden zawsze pracuje na odbiorze a drugi szuka mocniejszego sygnału (skanuje wszystkie częstotliwości) i gdy z jednego nadajnika sygnał słabnie to tunery się zmieniają i wskakuje mocniejszy nadajnik. Trzeci tuner służy do poszukiwania i odbioru ostrzeżeń drogowych.
Ile tunerów ma radio w MINI nie wiem ale nie wykluczyłbym, że może też mieć ich trzy (przecież to też BMW).
Sprawdź połączenia gniazd i okablowanie radia.
Ile tunerów ma radio w MINI nie wiem ale nie wykluczyłbym, że może też mieć ich trzy (przecież to też BMW).
Sprawdź połączenia gniazd i okablowanie radia.
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Sprawdź w ustawieniach czy masz włączony RDS.luk327a pisze:Mam problem z radiem (radio boost mini) tzn. wyjeżdżając w trasę radio gubi jakość odbioru stacji radiowej, czy to normalne w radiach mini. Poprzedni samochód to volkswagen golf v w którym radio samo dostrajało się w trasie tak aby jakość odbioru była najlepsza i nigdy nie miałem żadnych szumów. Proszę o informację
- se7ven
- Super użytkownik
Przeczytaj instrukcję obsługi radia, jakie są funkcje i do czego służą. Każde radio - firma nieistotna ma podobne.
RDS właśnie służy do automatycznego przełączenia danej stacji na mocniejszy sygnał. Jak masz tą funkcję na off to musisz szukać ręcznie.
Jeżeli tak by się zdarzyło, że ciągle masz zaniki sygnału na każdej stacji sprawdź antenę.
RDS właśnie służy do automatycznego przełączenia danej stacji na mocniejszy sygnał. Jak masz tą funkcję na off to musisz szukać ręcznie.
Jeżeli tak by się zdarzyło, że ciągle masz zaniki sygnału na każdej stacji sprawdź antenę.
Co za herezje kolega prawi! To się kwalifikuje do spalenia na stosie.se7ven pisze: RDS właśnie służy do automatycznego przełączenia danej stacji na mocniejszy sygnał. Jak masz tą funkcję na off to musisz szukać ręcznie.
...Radio Data System (RDS) – standard Europejskiej Unii Nadawców (EBU) służący do wysyłania cyfrowych informacji za pośrednictwem konwencjonalnej emisji UKF FM...
RDS służy tylko i wyłącznie do wysyłania i wyświetlania informacji na wyświetlaczu.
- se7ven
- Super użytkownik
Herezje prawię powiadasz. Najpierw dokładnie zobacz z czym jeszcze jest RDS powiązane.Adrian-1973 pisze:Co za herezje kolega prawi! To się kwalifikuje do spalenia na stosie.se7ven pisze: RDS właśnie służy do automatycznego przełączenia danej stacji na mocniejszy sygnał. Jak masz tą funkcję na off to musisz szukać ręcznie.
...Radio Data System (RDS) – standard Europejskiej Unii Nadawców (EBU) służący do wysyłania cyfrowych informacji za pośrednictwem konwencjonalnej emisji UKF FM...
RDS służy tylko i wyłącznie do wysyłania i wyświetlania informacji na wyświetlaczu.
Tu następne herezje - lub nie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Radio_Data_System
Masz radio MINI CD czy MINI Boost CD (to z dwuwierszowym wyswietlaczem)?
Automatyczny wybór anteny zapewniający optymalny odbiór (nie jest to RDS) występuje tylko w tym droższym radiu i... nie wiem jak go wlaczyc/wylaczyc bo działa automatycznie
Automatyczny wybór anteny zapewniający optymalny odbiór (nie jest to RDS) występuje tylko w tym droższym radiu i... nie wiem jak go wlaczyc/wylaczyc bo działa automatycznie

Moja wersja to MINI boost CD więc powinno automatycznie się dostrajać a jednak jest z tym problem.
Może miałby ktoś w wersji elektronicznej instrukcję obsługi tego radia tzn MINI boost Cd? Byłbym wdzięczny
To żeś kolego zabłysnął.se7ven pisze:Herezje prawię powiadasz. Najpierw dokładnie zobacz z czym jeszcze jest RDS powiązane.Adrian-1973 pisze:Co za herezje kolega prawi! To się kwalifikuje do spalenia na stosie.se7ven pisze: RDS właśnie służy do automatycznego przełączenia danej stacji na mocniejszy sygnał. Jak masz tą funkcję na off to musisz szukać ręcznie.
Tu następne herezje - lub nie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Radio_Data_System

Trzeba czytać ze zrozumieniem. Jest tam dokładnie napisane, że RDS przesyła dane, które służą radiu do automatycznego przełączenia na wskazane częstotliwości. Więc RDS nie służy do "...automatycznego przełączania danej stacji na mocniejszy sygnał..."
Pzdr
- se7ven
- Super użytkownik
Ja wiem jak to działa i czytam ze zrozumieniem. A Ty????
Funkcja AF (Alternative Frequencies − Częstotliwości alternatywne)
Dane dla radioodbiorników wykorzystywane są na przykład do strojenia urządzenia - w związku z tym są one powtarzane znacznie częściej, niż wiadomości dla słuchaczy (takie jak nazwa stacji). Dzięki temu zazwyczaj nie sposób jest zauważyć kiedy odbiornik przełączył się na odbiór z lepszego nadajnika. Funkcja AF RDS dołączana jest głównie w odbiornikach samochodowych ze względu na możliwości zmiany położenia pojazdu, co w konsekwencji również odbija się na poziomie i jakości sygnału.
Funkcja AF (Alternative Frequencies − Częstotliwości alternatywne)
Dane dla radioodbiorników wykorzystywane są na przykład do strojenia urządzenia - w związku z tym są one powtarzane znacznie częściej, niż wiadomości dla słuchaczy (takie jak nazwa stacji). Dzięki temu zazwyczaj nie sposób jest zauważyć kiedy odbiornik przełączył się na odbiór z lepszego nadajnika. Funkcja AF RDS dołączana jest głównie w odbiornikach samochodowych ze względu na możliwości zmiany położenia pojazdu, co w konsekwencji również odbija się na poziomie i jakości sygnału.