lewarek skrzyni biegów na mrozie w r50
lewarek skrzyni biegów na mrozie w r50
Witam, czy ma ktoś podobne problemy ze zmianą biegów na mrozie (-20 stopni celcjusza). Z odpalaniem nie mam problemu ze względu na nowy akumulator ale mam problem z wbiciem jakiegokolwiek biegu. Wzdłuż lewarek chodzi natomiast ruchy do przodu lub do tyłu już nie. Po około 20 minutach jak mini się trochę nagrzeje to powoli można ruszyć lewarkiem w dany bieg. Czy to oznacza że trzeba zmienić olej w skrzyni biegów, z drugiej strony przy takich mrozach i parkowaniu pod chmurką jaki olej byłby najlepszy?
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: lewarek skrzyni biegów na mrozie w r50
To raczej nie olej jest przyczyną, a zamarzające linki od sterowania biegami
- bob.dsk
- Wiarus
- Posiadane auto: A45 AMG
To są ciegna w oplocie a one nie powinny zamarzac :/
R56 239km 342nm
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
wystarczy że pęka osłonka, wilgoć i kurz tam wchodzi i linki stają
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Miesiąc temu miałem to samo - zostawiałem mini na noc na 'luzie', rano uruchamiałem silnik - po 5 minutach wszystkie biegi działały... po wymianie obu bowdenów z elastycznymi popychaczami [bo nie linkami] wszystko jest tak jak powinno być. przed montażem nowych bowdenów, zdemontowane stare zostawiłem na noc na dworze [-9 st.C]...nie można było przesunąć popychaczy, mniemam że ta awaria jest spowodowana przegrzaniem bowdenów pomimo osłony aluminiowej przez układ wydechowy [raczej latem]...nieszczelność uszkodzonych bowdenów + wilgoć = zimowy problem z biegami.luk327a pisze:Witam, czy ma ktoś podobne problemy ze zmianą biegów na mrozie (-20 stopni celcjusza). Z odpalaniem nie mam problemu ze względu na nowy akumulator ale mam problem z wbiciem jakiegokolwiek biegu. Wzdłuż lewarek chodzi natomiast ruchy do przodu lub do tyłu już nie. Po około 20 minutach jak mini się trochę nagrzeje to powoli można ruszyć lewarkiem w dany bieg. Czy to oznacza że trzeba zmienić olej w skrzyni biegów, z drugiej strony przy takich mrozach i parkowaniu pod chmurką jaki olej byłby najlepszy?
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
-
- Swój Człowiek
137jastr pisze:Miesiąc temu miałem to samo - zostawiałem mini na noc na 'luzie', rano uruchamiałem silnik - po 5 minutach wszystkie biegi działały...po wymianie obu bowdenów z elastycznymi popychaczami [bo nie linkami] wszystko jest tak jak powinno być. Przed montażem nowych bowdenów, zdemontowane stare zostawiłem na noc na dworze [-9 st.C]...nie można było przesunąć popychaczy, mniemam że ta awaria jest spowodowana przegrzaniem bowdenów pomimo osłony aluminiowej przez układ wydechowy [raczej latem]...nieszczelność uszkodzonych bowdenów + wilgoć = zimowy problem z biegami.luk327a pisze:Witam, czy ma ktoś podobne problemy ze zmianą biegów na mrozie (-20 stopni celcjusza). Z odpalaniem nie mam problemu ze względu na nowy akumulator ale mam problem z wbiciem jakiegokolwiek biegu. Wzdłuż lewarek chodzi natomiast ruchy do przodu lub do tyłu już nie. Po około 20 minutach jak mini się trochę nagrzeje to powoli można ruszyć lewarkiem w dany bieg. Czy to oznacza że trzeba zmienić olej w skrzyni biegów, z drugiej strony przy takich mrozach i parkowaniu pod chmurką jaki olej byłby najlepszy?
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
co to są 'bowdeny' i jaki jest ich koszt?
-
- Swój Człowiek
POZYCJE nr, nr: 6,7...........Maciusiowy pisze:co to są 'bowdeny' i jaki jest ich koszt?
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=25&fg=05
______
Saluti
______
Saluti
-
- Swój Człowiek
Albo POZYCJE nr, nr: 5,6....Maciusiowy pisze:co to są 'bowdeny' i jaki jest ich koszt?
______
Saluti
______
Saluti
nie wiesz czy dużo roboty jest z wymianą tego ustrojstwa?137jastr pisze:Albo POZYCJE nr, nr: 5,6....Maciusiowy pisze:co to są 'bowdeny' i jaki jest ich koszt?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
a czemu taka dziwna nazwa?
w pelni technicznie mozna to nazwac "ciegna elastyczne", nazwa plebsowa "linki" oddaje charakter czesci calkowicie...
w pelni technicznie mozna to nazwac "ciegna elastyczne", nazwa plebsowa "linki" oddaje charakter czesci calkowicie...
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Widzę że technicznie muszę się doszkolić, gdyż moje słownictwo nie dorównuje marce MINI
-
- Swój Człowiek
Wszystko robisz od spodu [na podnośniku], zdjąć - odkręcić osłonę termiczną, lekko ją odginając i przekręcając, nad którą są 'linki'. Otworzyć - odkręcić dekiel - płyty podłogowej koziołka przełączającego, wyczepić popychacze, ta sama czynność od strony skrzyni biegów [trudniejszy dostęp]. montaż nowych 'linek' w odwrotnej kolejności.Maciusiowy pisze:nie wiesz czy dużo roboty jest z wymianą tego ustrojstwa?137jastr pisze:Albo POZYCJE nr, nr: 5,6....Maciusiowy pisze:co to są 'bowdeny' i jaki jest ich koszt?
Powodzenia, nowy komplet linek to ok. 500zł.
______
Saluti
______
Saluti
-
- Nowy
- Posiadane auto: Range Rover P38 2001r
Witam
Mam podobny problem aczkolwiek u mnie lewarek nie chodzi wzdłuż, nie wraca samoczynnie w pozycję "0" natomiast ruchy do przodu lub do tyłu bez najmniejszego oporu. Czy to również może być wina "linek"
Mam podobny problem aczkolwiek u mnie lewarek nie chodzi wzdłuż, nie wraca samoczynnie w pozycję "0" natomiast ruchy do przodu lub do tyłu bez najmniejszego oporu. Czy to również może być wina "linek"