Dodatkowe zegary w R50/R53

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

matthew90

Re: Dodatkowe zegary w R50/R53

Post autor: matthew90 »

witam, odświeżając temat czy można "przenieść" w R53 prędkościomierz obok obrotomierza nad kierownicą, a środkowy panel zastąpić np temperaturami ciśnienia oleju itd? podejrzewam że koszt w ASO będzie wysoki zna ktoś ceny?
Vilreen

Post autor: Vilreen »

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 05&lang=pl
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 05&lang=pl
niestety bedziesz musial albo szukac ceny czesci gdzies indziej po numerach ktore znajdziesz w linkach albo zadzwonic do ASO i zapytac. Pytanie czy chcesz nowe czesci, bo moze dasz rade znalesc uzywki z jakiegos walonego :)

Tak jak sie spodziewasz, raczej nie bedzie to tania operacja
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

matthew90 pisze:witam, odświeżając temat czy można "przenieść" w R53 prędkościomierz obok obrotomierza nad kierownicą, a środkowy panel zastąpić np temperaturami ciśnienia oleju itd? podejrzewam że koszt w ASO będzie wysoki zna ktoś ceny?

Pytasz, bo podoba Ci się Chrono i relokacja prędkościomierza czy chciałbyś mieć wskaźniki? :>
marecek

Post autor: marecek »

chyba najszybciej będzie się z kimś zamienić kto ma chrono i wolałby prędkościomierz mieć na środku, nie prawda?
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

Panowie i Panie.... mam zapytanie.

Znalazłem relatywnie tanio do kupienia środkowy zegar "chrono" i zestaw "prędkościomierz/obrotomierz" za kierownice... czy trudne/kosztowne byłoby założenie czegoś takiego do samochodu który ma za kierownicą tylko obrotomierz a wielki prędkościomierz na środku konsoli?

Czy z drugiej stronie nie lepiej zamiast chrono pakietu założyć na środek oryginalną navigację Miniakową? czy z tym też jest problem ogromny (drogi)?

pozdrawiam,
AleX
Vilreen

Post autor: Vilreen »

Moze i fajnie, ale pytanie na czym Ci zalezy :). Ja mam navi i mi to odpowiada, ale jesli chcesz miec cisnienie oleju itd, to tego nie bedziesz mial w computerze od navi, no chyba ze jakis spec Ci to zrobi :) Koszt pewnie bedzie spory, bo musisz wrzucic panel nawigacji, wrzucic odtwarzac dvd z obudowa pod siedzenie kierowcy i wymienic antene.

Jakby byl jednak sie znalazl jakis spec co by dal rade przerobic program od systemu navi w r53 tak zeby pokazywal jeszcze na przyklad temp oleju i na przyklad equalizer od radia, to niech sie pokaze, z checia skorzystalbym z jego uslug :P
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

No dobra... poczytałem na mini2 i "retro fit sat nav" to ponoć jest masakra. odpada ;/

a z chrono pakietem ktoś ma jakieś doświadczenia? montował ktoś zegary 2 zamiast 1 za kierownicą i chrono na konsole środkową? :)
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

kiedyś było o tym pisane, podobno roboty tyle, że gra nie warta świeczki... może dlatego zegary chrono pakiet na allegro nie raz były po 80 zł..
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

no własnie za 80zł moge wyciągnać :p tylko kwestia podłączenia ;/ no to szkoda... będzie trzeba auto gauge robić :D

P.S.: Tamten wątek widziałem ale to 3 posty na krzyż :(
majcher
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: majcher »

Z tego co pamiętam to była opcja z katalogu worksa z 2 dodatkowymi zegarami montowanymi pod przełącznikami a nad popielniczką w tej dziurze - no wiecie gdzie :)
Jest też ciekawa opcja z iphonem http://www.plxkiwi.com/kiwiwifi/hardware.html .
Załączniki
Additional_Gauges.jpg
Additional_Gauges.jpg (61.71 KiB) Przejrzano 2258 razy
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

No tak, tylko takie umiejscowienie jest co najmniej średnio ergonomiczne.
Jeśli ktoś chce zachować "OEM-look" i mieć zegary przy obrotomierzu to taka opcja z ASO - http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 95&lang=pl

Sam poluję na używany Scangauge II, ma większość potrzebnych mi wskazań...
matthew90

Post autor: matthew90 »

pytam bo rozglądam się za R53 a wiekszość jest tych z jednym zegarem za kierownicą a jak już są 2 to mi się nie podoba akurat auto :wink: a chciałbym i to i to :smile: no ale jeśli operacja taka jest droga no to lepiej troszkę popolować na to co będzie odpowiadało w 2 kwestiach :cool:

pididi chodziło mi chociażby o same przeniesienie zegarów - a pozostawienie środkowego panelu bez chrono wyglądałoby jak na moje oko dziwnie więc przeniesienie chyba wiąże się z drugim :wink:
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

słuchajcie, obnoszę się z zakupem dodatkowych zegarów o takich:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 95&lang=pl
Mam już tą plastikową obudowę bo kiedyś tam dostałem i dzwonie do ASO aby dowiedzieć się o ceny:

1) gość zaczął mi dyktować ceny poszczególnych części i po pierwsze drogo bo sam voltomierz 355zł netto czujnik 60 i wiązka 153,
a co do temperatury oleju z programu w ASO wynika że nie można oddzielnie kupić i tylko w całym zestawie za 590zł netto.
Tą czarną obudowe już mam także bez sensu.

2) można kupić jakąś tańszą alternatywę? z usa czy uk? Chodzi mi o to żeby jednak były ukryte tam pod przyciskami na konsoli.
Nie lubię widoku tylu śmiesznych budzików na desce.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

I rozumiem będziesz patrzył w dół omijając przeszkadzający drążek zmiany biegów przy 1,3 biegu? Akurat to miejsce jest imo największym failem fabrycznego rozwiązania.
Zobacz jak to ma AleXander rozwiązane, znajdziesz zestaw dla R53 na stronie Promotora.
Jeśli chcesz mieć jednak "na dole", to zmierz średnicę montażową np. 52mm i dobierz odpowiednie wskaźniki + wiązki np dla boostu i oleju
static
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

no spoko, ale i tak jak się ścigasz to raczej rzadko patrzysz na jaki kolwiek zegarek. Brzydkie te z promotora są... tandetnie wyglądają i w ogóle nie pasują do mini. To nie lepsze i nie tańsze będą te?
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 95&lang=pl
ODPOWIEDZ