Opony...

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

speedfight

Re: Opony...

Post autor: speedfight »

Zmieniłem dzisiaj w R53 koła na letnie...oryginalne 17''(runflat)... zimówki 16'' jeździły przez 4 miesiące.... teraz po zmianie na letnie przy wyprzedzaniu przy ok 100km/h na dość kiepskiej drodze (czasami większe czasami mniejsze koleiny) rzuca autem jak pies flakiem... na równej drodze jest elegancko...

Pytanie... czy to po prostu wina dróg? Przed zmianą na zimówki jakoś ciężko mi sobie przypomnieć żeby aż tak rzucało. Może to tylko przyzwyczajenie do węższych 16''?
Dodam że od jakiegoś czasu zauważyłem jeden głośny stuk gdy zjeżdżam tyłem z krawężnika i prawe przednie koło zjeżdża jako ostatnie. Dźwięk jak by sprężyna przeskakiwała?
speedfight

Post autor: speedfight »

Zapomniałem dopisać że w styczniu auto przechodziło przegląd techniczny bez najmniejszego problemu, i diagnosta nie doszukał się żadnych problemów z zawieszeniem.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

sprawdz czy ktoras ze sprezyn nie pekla
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

Ma ktoś pojęcie jakie opony letnie będą lepsze na tył:
2010 rok ale bieżnika zostało ze 3mm czy 2003 rok ale bieżnik 6-7mm.
W sensie wiem że lepiej mieć na mokrym bieżnik głębszy, ale czy guma z 2003 roku (przechowywane w garażu) nie traci właściwości ściernych przy ciepłym asfalcie w zakręcie?
W sensie czasami lubię sobie szybko wejść i pytanie czy wyjdę z zakrętu?
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

wybor z gatunku strzelic sobie w stope z luku czy z pistoletu

z 10letnimi oponami chyba bym nie ryzykowal... 3mm to tez na mokrym nie najlepszy bieznik, zwlaszcza ze to poczatek sezonu i w polowie moze sie z tego zrobic 2mm lub mniej
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

ehehehe, no jak dobrze pójdzie to po wakacjach zrobią się sliki. Jadę dziś na zmianę opon z 6cioma oponami, zobaczymy co powiedzą.
Olo

Post autor: Olo »

Co do opon polecam serwis: opony.com

Do kazdego auta tam kupuje nowe lacie. Ceny naprawde maja super. Zaden warszat z ogumieniem nie sprzedal mi jeszcze taniej niz tam i wysylka za free.

Co do cen felg w ASO to maja 2 razy wieksze niz sa one warte w rzeczywistosci. Za same dekle do modelu R99 double-spoke ET48 w kolorze czarnym blyszczacym zaspiewali prawie 300 zloty. Za komplet 4600 zlot z czego to samo kupiecie tak naprawde za 2350zl tez oryginalne oczywiscie. Takze za jedne z ASO macie 2 pary.

Teraz bede malowal 2gie felgi na zime R91 5-spoke Bullet ET48 tez chyba na czarno albo na limetkowy kolor.

PS. Jak sie jezdzi na 17 w zime miniaczem bez RF w oponach?
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

to jak sie jezdzi w zimie zalezy raczej od szerokosci opony niz od wielkosci felgi (choc to troche powiazane)

czym szersza tym gorzej
w ogole jazda na oponach wezszych jest 100000% przyjemniejsza. np. nie sciaga cie w koleiny :D teraz jezdze na nieszczesnych 205 i jestem bardzo rozczarowany (poza tym, ze odczulem roznice w przyspieszeniu (na +))
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Olo

Brennt pisze:to jak sie jezdzi w zimie zalezy raczej od szerokosci opony niz od wielkosci felgi (choc to troche powiazane)

czym szersza tym gorzej
w ogole jazda na oponach wezszych jest 100000% przyjemniejsza. np. nie sciaga cie w koleiny :D teraz jezdze na nieszczesnych 205 i jestem bardzo rozczarowany (poza tym, ze odczulem roznice w przyspieszeniu (na +))
Fakt im wezsza opona tym lepiej. z tym 205 to jest jeszcze nie tak tragicznie w Superbie 2 generacji mam na zime 18 na niskim profilu rozmiar opon 225/40/18 i jezdzi sie ok jak na taki rozmiar. Mialem obawy pewne ale nie ma tragedi. W q7 czy x5,6 tam dopiero sa lacie na zime masakryczne bo waga samochdu wymusza swoje
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Odkopię temat - z opon 205/40R17 patrząc po testach/forach takie propozycje się pojawiają:

Federal 595 EVO (niestety RS-R jest tylko 215/40, a wybór byłby prosty)
Uniroyal RainSport 2
Proxes T1-R aka opona nieśmiertelna
Firestone Firehawk SZ90 (to coś nowego, ocena "polecana" w teście ADAC)
P-Zero Nero

Miał ktoś styczność z ww. gumami?
Obecnie na T1R jest okej, ale zastanawiam się nad Federalami i Uniroyalami... P Zero mi już dwie osoby odradzały, są super w cięższych autach, ale w stosunkowo lekkim MCSie się nie sprawdzają.
static
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

moge zapytac dlaczego 215 odpadaja? beda ocierac czy po prostu masz za waska felge?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ja zalozylem na ten sezon uniroyala rainsport2 do r200 145 KM/1080 kg, rozmiar 195/50/15

sprawuja sie niezle aczkolwiek niewiele je osobiscie testowalem bo to kobity auto na ktore mam bana, ona sama jezdzi raczej wolno ;)
Ostatnio zmieniony 03 maja 2012, 13:57 przez flapjck1, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

U mnie będą ocierać, na standardowym zawieszeniu i feldze 215/40 dają radę bez problemu, choć nie wyglądają najlepiej. Poza tym, RS-R wypadają nieco szerzej niż popularne opony - 215 to jak 225 w takich Tyo T1R
static
Olo

pididi pisze:Odkopię temat - z opon 205/40R17 patrząc po testach/forach takie propozycje się pojawiają:

Federal 595 EVO (niestety RS-R jest tylko 215/40, a wybór byłby prosty)
Uniroyal RainSport 2
Proxes T1-R aka opona nieśmiertelna
Firestone Firehawk SZ90 (to coś nowego, ocena "polecana" w teście ADAC)
P-Zero Nero

Miał ktoś styczność z ww. gumami?
Obecnie na T1R jest okej, ale zastanawiam się nad Federalami i Uniroyalami... P Zero mi już dwie osoby odradzały, są super w cięższych autach, ale w stosunkowo lekkim MCSie się nie sprawdzają.
Toyo T1-R - dlaczego niesmiertelna? po 2 sezonie w Golfie GTI poszly na smietnik...

Niesmiertelne to sa Vredestein Ultrac Cento. Mam je na nowym superbie ktory tez ma ponad 200KM i smigaja az milo czy to deszcz czy slonce. Nastepne kupuje do miniacza tez Vredesteiny.

Jesli budzet ogranicza to polecam Nankangi NS2 albo AS2 - AS2 sa trwalsze i wolniej sie scieraja od NS2. Jesli budzet nieograniczony to tylko Yokohama Advan albo jakas wyzsza seria.

Mialem na poczatku Dunlop SP Sport 01 i napewno nie kupie poraz 2gi sredniej klasy opony. Aktualnie mam nowe Continentale ContiSportContact 3 - co prawda jest juz nowsza seria bo 5 ale ja swoje kupilem za pol ceny nowe z salonu wraz z nowymi felgami orginalnymi do miniacza w czarnym fortepianowym kolorze
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Nieśmiertelna w sensie produkowana bez zmian od x lat, wciąż popularna i całkiem dobra w kategorii cena/osiągi :wink:
Chciałem kupić Advany AD08, ale występują wyłącznie jako 205/45.
Zostały w sumie Rainsporty, T1R i ewentualnie RE50A, o innych ciężko o wiarygodne info. Ogólnie temat bez napinki czasowej, choć bieżnika coraz mniej i w połowie sezonu opony pójdą do kosza...
static
ODPOWIEDZ