Komputer - Navi - R53 -> TMC ?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

MPE

Komputer - Navi - R53 -> TMC ?

Post autor: MPE »

Witam,szukałem,szukałem ale nie znalazłem więc pytam: Ostatnio zauważyłem na komp pokładowym w MINI zmieniający kolor napis TMC (zielony/czerwony) czy jakoś tak!?czy ktoś może napisać mi czego to się tyczy i dlaczego zmienia to kolor ? :oops:

Dodam że tyczy się to Mini Cooper S rok 2002 (komputer z Navi)...
zrebak

Re: Komputer - Navi - R53 -> TMC ?

Post autor: zrebak »

Pewnie zależy to od tego czy dana stacja radiowa nadaje komunikaty TMC. Ale w Polsce to chyba średni działa, bo mnie utrudnienia w ruchu pojawiają się tylko w Czechach, jak radio znajdzie jakąś Czeską stację.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

w pl komunikaty traffic nadaje polskie radio pr1, w sluzbowych kijankach dziala to wysmienicie :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
MPE

zrebak pisze:Pewnie zależy to od tego czy dana stacja radiowa nadaje komunikaty TMC. Ale w Polsce to chyba średni działa, bo mnie utrudnienia w ruchu pojawiają się tylko w Czechach, jak radio znajdzie jakąś Czeską stację.
ale jakie komunikaty ?:) nie rozumiem facepalm
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
zrebak

W nawigacji jest taka opcja jak "utrudnienia w ruchu". Jednak pokazują sie tam tylko informacje pochodzące z Czeskich rozgłośni informujących o korkach, wypadkach itp. W Polsce nie udało mi się odebrać żadnych informacji TMC.
MPE

zrebak pisze:W nawigacji jest taka opcja jak "utrudnienia w ruchu". Jednak pokazują sie tam tylko informacje pochodzące z Czeskich rozgłośni informujących o korkach, wypadkach itp. W Polsce nie udało mi się odebrać żadnych informacji TMC.
aha,a od czego zależy zmieniający sie kolor zielony/czerwony?
zrebak

Nie wiem :)
Może od tego czy sygnał TMC jest odbierany czy nie. Musiałbyś w instrukcji poczytać. U mnie kolor zależy od tego czy np. wyznaczona trasa jest przejzdna (bez korków itp) czy nie. Natomiast, co najważniejsze, nie działa mi to w Polsce :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

ok, male sprostowanie ode mnie, w pierwszym odruchu pomyslalem o TP/TA w systemie RDS, a to jednak nieco inny system ( przelaczanie sie automatyczne radia na nadawanie komunikatow o stanie drog )
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

Znalezione na jakimś hamerykańskim forum:

if you see tmc in grey, it is switched of.
red = on but no data being received.
green = all ok
Szymon
MPE

zrebak pisze:Nie wiem :)
Może od tego czy sygnał TMC jest odbierany czy nie. Musiałbyś w instrukcji poczytać. U mnie kolor zależy od tego czy np. wyznaczona trasa jest przejzdna (bez korków itp) czy nie. Natomiast, co najważniejsze, nie działa mi to w Polsce :)

Pozdrawiam
Czy w Polsce jest coś co działa dobrze ?:)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

gaznikowe samochody :P bez elektroniki :)
ODPOWIEDZ