spalanie w mini
Re: spalanie w mini
To ja myślałam, że mój jest żarłokiem, ale widzę, że jego ok.10 przy automacie jest spoko.
Hej,
po dwóch tygodniach z Mini Cooper S R53 (manual):
- cykl mieszany 10 l /100km (trasa 2 x 250 km, przejazd przez całą zakorkowaną Wawę - w dwie strony)
- miasto 12,5l /100km
po dwóch tygodniach z Mini Cooper S R53 (manual):
- cykl mieszany 10 l /100km (trasa 2 x 250 km, przejazd przez całą zakorkowaną Wawę - w dwie strony)
- miasto 12,5l /100km
Mini R56
Trasa tempomat: 5-6 litrów (prędkość 100-120)
Miasto: Najmniej 7 najwiecej 13,4 , średnio 8-9 litrów
Trasa tempomat: 5-6 litrów (prędkość 100-120)
Miasto: Najmniej 7 najwiecej 13,4 , średnio 8-9 litrów
Moje MINI One, 90Km r.2003 ostatnio miało takie osiągi:
Trasa: ok. 6l
Miasto: 10-12l
Dodam, że po wymianie wszystkich filtrów i oleju.
Trasa: ok. 6l
Miasto: 10-12l
Dodam, że po wymianie wszystkich filtrów i oleju.
Trasa tempomat 90km/h = 5L
Trasa tempomat 120km/h = 6/6,5L
Miasto od 8L do 16L <- pedal w podlodze
i do odciecia
Ogolnie srednio pali 10L to jak na takie auto to malo biorac pod uwage moje ostatniego ekonomicznego diesla co mialem 3.0 V6 181KM ktore na postoju palilo te 10 :p nie no zart. Zaczynalo palic od 10L a konczylo na 18litrach takze lekka przesada
Miasto od 8L do 16L <- pedal w podlodze

Ogolnie srednio pali 10L to jak na takie auto to malo biorac pod uwage moje ostatniego ekonomicznego diesla co mialem 3.0 V6 181KM ktore na postoju palilo te 10 :p nie no zart. Zaczynalo palic od 10L a konczylo na 18litrach takze lekka przesada
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
po miescie caly czas na jedynce jezdzic to troche niezdrowoOlo pisze:Trasa tempomat 90km/h = 5L
Miasto od 8L do 16L <- pedal w podlodzei do odciecia
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Po miescie dochodze do 6 jak da rade i nikomu nie wlaczy sie mega przepiswa jazda 50km bo wtedy 3-4 bieg wchodzi w gre zeby samemu nie zamulic.
Az tak czesto go nie butuje zdazalo sie gdy jakis GTI chcial sie probowac i mu nie wyszlo
Srednie spalanie przy normalnej jezdzie po miescie do 11 jesli duzo swiatelek i czeste postoje. A tak przy rozwadze do 8-9 litrow taze nie ma tragedi patrzac na spalanie np nowej corsy sasiadki 1.0 ktora pali 7-8 litrow a ma z 50km
porazka ekonomia na maxa tak samo w Seju 
Az tak czesto go nie butuje zdazalo sie gdy jakis GTI chcial sie probowac i mu nie wyszlo

Srednie spalanie przy normalnej jezdzie po miescie do 11 jesli duzo swiatelek i czeste postoje. A tak przy rozwadze do 8-9 litrow taze nie ma tragedi patrzac na spalanie np nowej corsy sasiadki 1.0 ktora pali 7-8 litrow a ma z 50km

MCS r56, średnie spalanie na 2tys km 8.7l, jazda dynamiczna -ale bez szaleństw, mysle ze ok 75% miasto 25% trasa
Może powinienem o tym pisać na forum Opla ale skoro o spalaniu to taka ciekawostka.
Swego casu ujeżdżałem służbowo Opla Corse D 1.2 16V 86KM. Mieliśmy firmowe szkolenie Eco driving'u w Centrum Szkolenia Policji w Legionowie. Mają tam autodrom o długości kilkuset metrów na którym między innymi odbywały się testy i tak ... przy maksymalnym piecu (o ile można tak pisać o tym wozie) na II i III biegu średnie spalanie na 10 okrążeniach wyszło uwaga ... 19,8 l/100km. Przy bardzo ekonomicznej jeździe na kolejnych 10 okrążeniach wynik 3,9 l/100 km. Wracając do mojego Cooperka R50 (116 KM) żona ma średnią w cyklu mieszanym 50/50 mam 7,9 l/100 km a lekkiej nogi nie ma.
Swego casu ujeżdżałem służbowo Opla Corse D 1.2 16V 86KM. Mieliśmy firmowe szkolenie Eco driving'u w Centrum Szkolenia Policji w Legionowie. Mają tam autodrom o długości kilkuset metrów na którym między innymi odbywały się testy i tak ... przy maksymalnym piecu (o ile można tak pisać o tym wozie) na II i III biegu średnie spalanie na 10 okrążeniach wyszło uwaga ... 19,8 l/100km. Przy bardzo ekonomicznej jeździe na kolejnych 10 okrążeniach wynik 3,9 l/100 km. Wracając do mojego Cooperka R50 (116 KM) żona ma średnią w cyklu mieszanym 50/50 mam 7,9 l/100 km a lekkiej nogi nie ma.
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
To powiem Ci szczerze, że 7,9l to bardzo dobry wynik.
Ja posiadam od niedawna MINI Cooper R50 2002r. 1.6l, 116KM i spalanie wygląda następująco:
Autostrada (nie przekraczając "setki" bez klimatronic) - 6,1l/100km
Autostrada (średnia prędkość 140km/h z klimatronic) - 7,6l/100km
Miasto (cykl mieszany, stosując w niewielkim stopniu techniki ecodriving'u) - 8,5l/100km
Miasto (cykl mieszany, jazda dynamiczna lecz poniżej 4,5tyś.obr.) - 9-10l/100km
Miasto (cykl mieszany, jazda dynamiczna, obroty ile wlezie) -
Miasto (ciągły korek i masakra w godzinach szczytu) - 12l/100km
Przypomnę, że aby zachować minimalne spalanie i właściwości jezdne auta należy dbać o opony, właściwe w nich ciśnienie, regularne wymiany oleju, świec, filtrów i jakość paliwa.
Ja posiadam od niedawna MINI Cooper R50 2002r. 1.6l, 116KM i spalanie wygląda następująco:
Autostrada (nie przekraczając "setki" bez klimatronic) - 6,1l/100km
Autostrada (średnia prędkość 140km/h z klimatronic) - 7,6l/100km
Miasto (cykl mieszany, stosując w niewielkim stopniu techniki ecodriving'u) - 8,5l/100km
Miasto (cykl mieszany, jazda dynamiczna lecz poniżej 4,5tyś.obr.) - 9-10l/100km
Miasto (cykl mieszany, jazda dynamiczna, obroty ile wlezie) -

Miasto (ciągły korek i masakra w godzinach szczytu) - 12l/100km
Przypomnę, że aby zachować minimalne spalanie i właściwości jezdne auta należy dbać o opony, właściwe w nich ciśnienie, regularne wymiany oleju, świec, filtrów i jakość paliwa.
tydzień temu zrobiłem trase moim R50 2002r. 1,6 116KM ze Śląska w Podkarpacie - łącznie tam i z powrotem 629 km. Autostradą Kraków- Tarnów (ze Śląska jechałem na Olkusz bo nie bede płacić za bramki
) a reszta drogami krajowymi w tym przez centrum Tarnowa i Rzeszowa. Cała trasa wyniosła mnie 108 zł na LPG
przy spalaniu 7,7 litra
U mnie cena gazu 2,20 zł a przed Łańcutem 2,15 zł. Jazda płynna na autostradzie 120 - 130 a na drogach krajowych na ile pozwalał ruch. 315 km zrobiłem w 4 godziny więc nie jechałem jak niedzielny kierowca 

Średnie spalanie mojego R50 w zeszłe wakacje podczas trasy do Chorwacji: 5,8l/100km. Sam w to nie mogłem uwierzyć, ale wyliczone zostało po zalanym paliwie. Tylko muszę zaznaczyć, że jechaliśmy oszczędnie (2osoby +bagaże), na autostradach tak jak "Bozia przykazała" 130-140km/h. Z powrotem na włączonej klimatyzacji wyszło nam trochę ponad 7l/100km.