spalanie w mini
Re: spalanie w mini
To ja myślałam, że mój jest żarłokiem, ale widzę, że jego ok.10 przy automacie jest spoko.
Hej,
po dwóch tygodniach z Mini Cooper S R53 (manual):
- cykl mieszany 10 l /100km (trasa 2 x 250 km, przejazd przez całą zakorkowaną Wawę - w dwie strony)
- miasto 12,5l /100km
po dwóch tygodniach z Mini Cooper S R53 (manual):
- cykl mieszany 10 l /100km (trasa 2 x 250 km, przejazd przez całą zakorkowaną Wawę - w dwie strony)
- miasto 12,5l /100km
Mini R56
Trasa tempomat: 5-6 litrów (prędkość 100-120)
Miasto: Najmniej 7 najwiecej 13,4 , średnio 8-9 litrów
Trasa tempomat: 5-6 litrów (prędkość 100-120)
Miasto: Najmniej 7 najwiecej 13,4 , średnio 8-9 litrów
Moje MINI One, 90Km r.2003 ostatnio miało takie osiągi:
Trasa: ok. 6l
Miasto: 10-12l
Dodam, że po wymianie wszystkich filtrów i oleju.
Trasa: ok. 6l
Miasto: 10-12l
Dodam, że po wymianie wszystkich filtrów i oleju.
Trasa tempomat 90km/h = 5L
Trasa tempomat 120km/h = 6/6,5L
Miasto od 8L do 16L <- pedal w podlodze i do odciecia
Ogolnie srednio pali 10L to jak na takie auto to malo biorac pod uwage moje ostatniego ekonomicznego diesla co mialem 3.0 V6 181KM ktore na postoju palilo te 10 :p nie no zart. Zaczynalo palic od 10L a konczylo na 18litrach takze lekka przesada
Ogolnie srednio pali 10L to jak na takie auto to malo biorac pod uwage moje ostatniego ekonomicznego diesla co mialem 3.0 V6 181KM ktore na postoju palilo te 10 :p nie no zart. Zaczynalo palic od 10L a konczylo na 18litrach takze lekka przesada
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
po miescie caly czas na jedynce jezdzic to troche niezdrowoOlo pisze:Trasa tempomat 90km/h = 5L
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Po miescie dochodze do 6 jak da rade i nikomu nie wlaczy sie mega przepiswa jazda 50km bo wtedy 3-4 bieg wchodzi w gre zeby samemu nie zamulic.
Az tak czesto go nie butuje zdazalo sie gdy jakis GTI chcial sie probowac i mu nie wyszlo
Srednie spalanie przy normalnej jezdzie po miescie do 11 jesli duzo swiatelek i czeste postoje. A tak przy rozwadze do 8-9 litrow taze nie ma tragedi patrzac na spalanie np nowej corsy sasiadki 1.0 ktora pali 7-8 litrow a ma z 50km porazka ekonomia na maxa tak samo w Seju
Az tak czesto go nie butuje zdazalo sie gdy jakis GTI chcial sie probowac i mu nie wyszlo
Srednie spalanie przy normalnej jezdzie po miescie do 11 jesli duzo swiatelek i czeste postoje. A tak przy rozwadze do 8-9 litrow taze nie ma tragedi patrzac na spalanie np nowej corsy sasiadki 1.0 ktora pali 7-8 litrow a ma z 50km porazka ekonomia na maxa tak samo w Seju
MCS r56, średnie spalanie na 2tys km 8.7l, jazda dynamiczna -ale bez szaleństw, mysle ze ok 75% miasto 25% trasa
Może powinienem o tym pisać na forum Opla ale skoro o spalaniu to taka ciekawostka.
Swego casu ujeżdżałem służbowo Opla Corse D 1.2 16V 86KM. Mieliśmy firmowe szkolenie Eco driving'u w Centrum Szkolenia Policji w Legionowie. Mają tam autodrom o długości kilkuset metrów na którym między innymi odbywały się testy i tak ... przy maksymalnym piecu (o ile można tak pisać o tym wozie) na II i III biegu średnie spalanie na 10 okrążeniach wyszło uwaga ... 19,8 l/100km. Przy bardzo ekonomicznej jeździe na kolejnych 10 okrążeniach wynik 3,9 l/100 km. Wracając do mojego Cooperka R50 (116 KM) żona ma średnią w cyklu mieszanym 50/50 mam 7,9 l/100 km a lekkiej nogi nie ma.
Swego casu ujeżdżałem służbowo Opla Corse D 1.2 16V 86KM. Mieliśmy firmowe szkolenie Eco driving'u w Centrum Szkolenia Policji w Legionowie. Mają tam autodrom o długości kilkuset metrów na którym między innymi odbywały się testy i tak ... przy maksymalnym piecu (o ile można tak pisać o tym wozie) na II i III biegu średnie spalanie na 10 okrążeniach wyszło uwaga ... 19,8 l/100km. Przy bardzo ekonomicznej jeździe na kolejnych 10 okrążeniach wynik 3,9 l/100 km. Wracając do mojego Cooperka R50 (116 KM) żona ma średnią w cyklu mieszanym 50/50 mam 7,9 l/100 km a lekkiej nogi nie ma.
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
To powiem Ci szczerze, że 7,9l to bardzo dobry wynik.
Ja posiadam od niedawna MINI Cooper R50 2002r. 1.6l, 116KM i spalanie wygląda następująco:
Autostrada (nie przekraczając "setki" bez klimatronic) - 6,1l/100km
Autostrada (średnia prędkość 140km/h z klimatronic) - 7,6l/100km
Miasto (cykl mieszany, stosując w niewielkim stopniu techniki ecodriving'u) - 8,5l/100km
Miasto (cykl mieszany, jazda dynamiczna lecz poniżej 4,5tyś.obr.) - 9-10l/100km
Miasto (cykl mieszany, jazda dynamiczna, obroty ile wlezie) -
Miasto (ciągły korek i masakra w godzinach szczytu) - 12l/100km
Przypomnę, że aby zachować minimalne spalanie i właściwości jezdne auta należy dbać o opony, właściwe w nich ciśnienie, regularne wymiany oleju, świec, filtrów i jakość paliwa.
Ja posiadam od niedawna MINI Cooper R50 2002r. 1.6l, 116KM i spalanie wygląda następująco:
Autostrada (nie przekraczając "setki" bez klimatronic) - 6,1l/100km
Autostrada (średnia prędkość 140km/h z klimatronic) - 7,6l/100km
Miasto (cykl mieszany, stosując w niewielkim stopniu techniki ecodriving'u) - 8,5l/100km
Miasto (cykl mieszany, jazda dynamiczna lecz poniżej 4,5tyś.obr.) - 9-10l/100km
Miasto (cykl mieszany, jazda dynamiczna, obroty ile wlezie) -
Miasto (ciągły korek i masakra w godzinach szczytu) - 12l/100km
Przypomnę, że aby zachować minimalne spalanie i właściwości jezdne auta należy dbać o opony, właściwe w nich ciśnienie, regularne wymiany oleju, świec, filtrów i jakość paliwa.
tydzień temu zrobiłem trase moim R50 2002r. 1,6 116KM ze Śląska w Podkarpacie - łącznie tam i z powrotem 629 km. Autostradą Kraków- Tarnów (ze Śląska jechałem na Olkusz bo nie bede płacić za bramki ) a reszta drogami krajowymi w tym przez centrum Tarnowa i Rzeszowa. Cała trasa wyniosła mnie 108 zł na LPG przy spalaniu 7,7 litra U mnie cena gazu 2,20 zł a przed Łańcutem 2,15 zł. Jazda płynna na autostradzie 120 - 130 a na drogach krajowych na ile pozwalał ruch. 315 km zrobiłem w 4 godziny więc nie jechałem jak niedzielny kierowca
Średnie spalanie mojego R50 w zeszłe wakacje podczas trasy do Chorwacji: 5,8l/100km. Sam w to nie mogłem uwierzyć, ale wyliczone zostało po zalanym paliwie. Tylko muszę zaznaczyć, że jechaliśmy oszczędnie (2osoby +bagaże), na autostradach tak jak "Bozia przykazała" 130-140km/h. Z powrotem na włączonej klimatyzacji wyszło nam trochę ponad 7l/100km.