Problem ze spryskiwaczem tylnym
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Problem ze spryskiwaczem tylnym
Panowie i Panie,
Mam problem z tylnym spryskiwaczem, a mianowicie nie spryskuje on, pompkę słychać z przodu, jednak efektu na tylnej szybie nie widać, gdzie szukać problemu i czy jest to stosunkowo łatwą sprawą którą można się zająć własnoręcznie ?
Proszę o pomoc
Mam problem z tylnym spryskiwaczem, a mianowicie nie spryskuje on, pompkę słychać z przodu, jednak efektu na tylnej szybie nie widać, gdzie szukać problemu i czy jest to stosunkowo łatwą sprawą którą można się zająć własnoręcznie ?
Proszę o pomoc
- Killer1629
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Problem ze spryskiwaczem tylnym
1. Czy jest płyn?
2. Może wężyk jest zapowietrzony?
3. Może dysza spryskiwacza jest zatkana?
odp.
1- uzupełnij płyn
2- trzeba go znowu zalać- powinno wystarczyć to co pompka "popchnie"
3- trzeba to sprawdzić
2. Może wężyk jest zapowietrzony?
3. Może dysza spryskiwacza jest zatkana?
odp.
1- uzupełnij płyn
2- trzeba go znowu zalać- powinno wystarczyć to co pompka "popchnie"
3- trzeba to sprawdzić
Killer1629
Killer1692 podał chyba wszystkie możliwe powody
ja miałem dość niedawno taki sam problem, spowodowane to było zatkaną dyszą spryskiwacza

ja miałem dość niedawno taki sam problem, spowodowane to było zatkaną dyszą spryskiwacza
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI COOPER S
Odchyl plastik tak jak byś chciał odkręcić wycieraczkę włącz pompke zobacz czy płyn się pojawił,jeśli jest to zatkała się dysza jeśli nie to jest większy problem
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Po zdjęciu plastiku na wycieraczce, pojawiła się moim oczom nakrętka i badajże w środku tej nakrętki dysza - oba elementy pokryte rudą.
odkręciłem plastik na klapie bagażnika, pojawił mi się taki sprzęt -
https://lh5.googleusercontent.com/-bkfW ... .02.45.jpg
w czarnej rurce (na tym zdjęciu na samym dole) jest jakaś ciecz, domyślam się, żę tam powinien być płyn- jak troszkę poluzowałem wężyk (nie zdejmowałem go) poleciało kika kropel cieczy o kolorze rudawym.
Podejrzewam w takim razie, że problem będzie tkwił w odcinku końcówka wężyka - dysza, dobrze myślę?
Jeśli tak, to czy element ten trzeba wymienić czy można go jakoś przeczyścić ?
odkręciłem plastik na klapie bagażnika, pojawił mi się taki sprzęt -
https://lh5.googleusercontent.com/-bkfW ... .02.45.jpg
w czarnej rurce (na tym zdjęciu na samym dole) jest jakaś ciecz, domyślam się, żę tam powinien być płyn- jak troszkę poluzowałem wężyk (nie zdejmowałem go) poleciało kika kropel cieczy o kolorze rudawym.
Podejrzewam w takim razie, że problem będzie tkwił w odcinku końcówka wężyka - dysza, dobrze myślę?
Jeśli tak, to czy element ten trzeba wymienić czy można go jakoś przeczyścić ?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI COOPER S
Wyciągnij wężyk i spróbuj włączyć pompke powinno wypłukać tą rdze /mi to pomogło/ jak już będzie ok. zamontuj spowrotem wężyk i próbuj czy leci przez dyszę spryskiwacza jak nie leci to delikatnie cienką igłą przepchaj dyszę.Powodzenia
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
to nie rdza, tylko smar z silniczka, ktory o ile jeszcze sie nie zatarl, to niedlugo sie zatrze
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Okazało się, że zapchana dysza, już wyczyszczona, ale się z tym bawiliśmy... Psika piknie 

- Killer1629
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
proponuję uzupełnić smar w mechanizmie wycieraczki inaczej będziesz miał tak jak jak - > unieruchomioną tylną wycieraczkę 

Killer1629
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Jak dużo smaru powinno być ? Każda z zębatek była obficie nasmarowana, troszkę uzupełniłem smaru, wydaje mi się, że powinno być OK, chyba, że powinno być "zalane" smarem po brzegi
-
- Nowy
- Posiadane auto: MINI ONE R50 2004
U mnie problem jest taki, że płyn dostaje się do środka mechanizmu (tam gdzie jest smar) następnie wypływa spod obudowy i leci aż na dno bagażnika pod zestaw naprawczy... Odkręciłem obudowę ale nie mam pomysłu skąd ta nieszczelność. Może to wina tego zaworku, w który wchodzi wężyk?
Tak na marginesie, stąd moim zdaniem u większości użytkowników MINI bierze się woda w bagażniku (która jest płynem do spryskiwacza)...
Tak na marginesie, stąd moim zdaniem u większości użytkowników MINI bierze się woda w bagażniku (która jest płynem do spryskiwacza)...
-
- Nowy
- Posiadane auto:
może jak masz rozebrane to psikaj teraz albo niech druga osoba psika a Ty patrz skąd cieknie. Mi się notorycznie zatykała ta dyszka na wycieraczce, najpierw "przetykałem" igłą ale pomagało na kilka kilkanaście dni... Potem zdemontowałem wycieraczkę, przewierciłem ten otworek wiertłem 1mm i teraz mam spokój... Działa aż miło... Co prawda "leje" więcej płynu niż przedtem ale mi to nie przeszkadza
lepiej myje a i w układzie napewno powstaje mniejsze ciśnienie czyli w konsekwencji mniejsze ryzyko że coś się rozszczelni...

-
- Nowy
- Posiadane auto: R53 COOPER S
W moim przypadku miałem podobnie płyn przedostawał się do mechanizmu a następnie w klapę i do bagażnika, po całkowitym rozmontowaniu tego ustroństwa okazało się że płyn do dyszy doprowadzany jest mosiężną rurką i to właśnie ona jest ukręcona, płyn zamiast w końcówkę spryskiwacza trafiał do silniczka - najprostsze rozwiązanie - zaślepić wężyk doprowadzający płyn, najdroższe - zakupić cały mechanizm bo podobno nie da się tego naprawić, ja na razie wybrałem wersje ekonomiczną