Olej w skrzyni biegow

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

marcinmsm

Olej w skrzyni biegow

Post autor: marcinmsm »

Hey, chcialym wymienic olej w skrzyni biegow bo wsteczny cos ciezko wchodzi, i taniej na razie bedzie wymienic olej niz skyrzynie wiec chce sprobowac. Znalazlem naklejke na skrzyni ktora mowi ze potrzebuje olej MTF LT3 lecz w pobliskim ASO maja tylko 5litrowe banki, orientuje sie ktos czy w okolicach Krakowa jest dealer mini bo wybieram sie w poniedzialek w tamte strony i moze byli by w stanie mi pomoc.

Z gory dzieki!
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Re: Olej w skrzyni biegow

Post autor: Gibki Staruszek »

o dilerach nie wiem ale wymień też płyn w układzie sprzęgłowym i odpowietrz do ... lub tylko odpowierz .
marcinmsm

A wiesz moze jaki plyn potrzebuje do sprzegla i jak sie go odpowietrza?
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

przy skrzyni powinien być siłownik z małym krućcem (pewnie osłonięty gumką) identyczny jak przy zaciskach hamulcowych( klucz 8/10)

Samo odpowietrzenie - Robisz tak jak przy odpowietrzaniu hamulców. Ktoś pompuje pedałem SPRZĘGŁA , przytrzymuje a ty odkręcasz kruciec na chwilkę płyn wylatuje i szybko dokręcasz ... i tak kilka razy. Trzeba jeszcze odkręcić wieczko od zbiorniczka płynu i pilnować aby go nie zabrakło , dolewając.

Wymiana - Odkręcasz wieczko baniaczka , odkręcasz kruciec , pompujesz aż wsio wyleci. Warto na krucieć założyć rurkę i do jakiegoś naczynia. Potem zakręcasz kruciec nalewasz nowy płyn i odpowietrzasz

Jaki płyn zalecany to dokładnie nie wiem ale pewnie DOT-3 (chyba)
marcinmsm

Extra! Wszystko wyglada prosto, jedyne pytanie to co moze pojsc nie tak podczas wymiany? Zapewne bede wymienial caly plyn przy okazji.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

To raczej prosty zabieg ... ważne jest "sprytne" odkręcanie i dokręcanie krućca tak aby znowu powietrze się nie dostawało...

tu masz filmik ... więcej ci powie :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=YvfzyXn- ... ure=relmfu
wilkuw

Post autor: wilkuw »

mozesz ukrecic odpowietrznik, nie spuszczaj wszystkiego ze zbiornika, odessaj albo wypompuj plyn przez odpowietrznik i dolewaj nowego. plyn dot 4 w gore
ODPOWIEDZ