Koszty utrzymania MINI

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Re: Koszty utrzymania MINI

Post autor: Brennt »

z ciekawosci i zboczenia zawodowego zapytam jak obliczyles srednie spalanie calkowite auta :)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
Killer1629
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Killer1629 »

jest to oczywiście przybliżone średnie spalanie ponieważ nigdy do "zera" nie zużyje paliwa. Jest to średnia wszystkich średnich cyklów tankowania. Wiadomo czasem jest wyższa bo więcej paliwa zostaje w baku, czasem mniej, czasem więcej się jeździ po mieście czy w trasie (czasem narzeczona) , ale przy tylu tankowaniach wiele się nie mylę.
Killer1629
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

jesli po prostu wyciagnales srednia ze srednich, to zauwaz ze przy jednym tankowaniu i przejezdzajac (np na luzie z wielkiej gorki) 1 km ze srednim spalaniem 1l/100km i przy drugim standardowym - 500km srednio 6l/100km uzyskujesz ogolna srednia (6+1)/2 = 3,5/100km

wiem, ze to tylko pogladowo sobie liczysz i moj przyklad jest mocno przejaskrawiony, ale warto by zastosowac srednia wazona :)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
Killer1629
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Brennt pisze:jesli po prostu wyciagnales srednia ze srednich, to zauwaz ze przy jednym tankowaniu i przejezdzajac (np na luzie z wielkiej gorki) 1 km ze srednim spalaniem 1l/100km i przy drugim standardowym - 500km srednio 6l/100km uzyskujesz ogolna srednia (6+1)/2 = 3,5/100km

wiem, ze to tylko pogladowo sobie liczysz i moj przyklad jest mocno przejaskrawiony, ale warto by zastosowac srednia wazona :)
Oczywiście, że średnia ważona była by najlepsza , ale Twój przykład jest zupełnie bez sensu facepalm ( sprawdza się tylko w teorii)
1. Ani jedna średnia w moich obliczeniach nie obejmuje odcinków 1 km. 95% cykli tankowania jest w trybie mieszanym (trasa Żory-Kraków + jazda po mieście).
2. Przeważnie wszystkie odcinki są powyżej 200km (a nawet 300km)
3. Przy tylu tankowaniach "błędy grube": jazda tylko po mieście 8l, czy trasa nad morze 4.85 nie mają znaczenia.
Pozdrawiam
Killer1629
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Killer1629 pisze:Spalanie Mini One D by Killer
Tankuj zawsze do pełna - nie będziesz oszukany przez wirtualny komputer :razz:
Awatar użytkownika
Killer1629
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

se7ven pisze:
Killer1629 pisze:Spalanie Mini One D by Killer
Tankuj zawsze do pełna - nie będziesz oszukany przez wirtualny komputer :razz:
Moje MINI zbytnio żwawe nie jest a pamiętam czasy gdy w F1 się tankowało więc niepotrzebnie cysterny z niego nie będę robił :razz:
Na komputer zbytnio nie patrzę bo wiem, że oszukuje (dlatego jest osobna kolumna w moim excelu na to )
Killer1629
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

wydaje mi sie, ze sie mylisz :)

moze blad nie bedzie jakis koszmarny, ale zawsze :)
skoro juz masz tyle cierpliwosci zeby kazdy zatankowany litr rozliczyc, to 6l/100 czy 5,5/100 powinno robic ci roznice :D

poza tym, tylko o tym wspomnialem (bez nerwow :wink: )
Olo

Post autor: Olo »

Ja swojego bralem na rodzicow bo nie zostawie ponad 7tysiecy PZU ale zostawilem 3tysiace za ubezpieczenie na full miniacza z 2007 II generacji a dokladnie MCS na full wyposarzonego bo brakuje mi tylko czujnikow cofania.

Ale jesli chodzi o koszty to serwis to jakies 500 zloty za olej, filtry i wymiana.

Klocki idzie juz drozej o same na przod zamienniki jakies 400zloty ale pewnie znajdziesz taniej ja mowie o taki na ktorych da sie jezdzic na tyl 300 zloty z groszem.

Licz sie z tym ze Mini nie jest tanie bo to auto segmencu C ale Premium.

Spalanie hmmm a kto na to patrzy biora frajde z jazdy tym malym wariatem :)

Nie polecam zawieszenie za opcja czyli utwardzone i obnizone bo sam takie mam na + 17 i na naszych drogach a przynajmiej na slasku nie doswiadczam komfortu jazdy a wrecz czuje sie jak tester, ktory jezdzi i ocenia stan drog w naszym kraju.

Co do automatu to daj sobie z tym siana. Dlatego, ze skoro pytales o koszty utrzymania to raczej nie masz obficie wypchanego portfela a automaty nie lubia byc katowane bo zakladam z gory, ze jak kupic eSke bo widze, ze Cie na nia korci bo jest cos pod maska to pewnie wolno nie bedziesz jezdzil.

Z 2giej strony jestes nowym kierowca wiec pojezdzij pier autkami lekkimi co maja po ponad 100 koni zeby sie przyzwyczaic i jezdzij duzo bo mini to zabawka ale idzie sie nia zabic jak kazdym autem bo wystarczy, ze poniesie Cie fantazja na zakrecie i Cie dupskiem wyrzuci jak mnie raz chcialo ale praktyka i doswiadczenie pomoglo wyjsc z opresji wlaczac z kiera...

Ogolnie autko nie jest tanie w utrzymaniu jak Cinqus czy Sej albo golf bo kazda czesc swoje kosztuje, a jak wiadomo byle gowna sie nie wsadza bo przy nerwoeej jezdzie czesci szybciej sie zurzywaja i jest to logiczne...

Tyle i w temacie

Szerokosci
ODPOWIEDZ