podgrzewane fotele

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

podgrzewane fotele

Post autor: Brennt »

od jakiegos czasu probuje doposazyc moje mini w podgrzewane fotele, ktore oryginalnie sie w nim znajdowaly, ale w momencie zakupu z jakiegos powodu ich nie bylo. na real oem znalazlem cos takiego:

http://realoem.com/bmw/partgrp.do?model ... g=52&fg=95

jak zestaw doposazenia - fotele podgrzewane. wszystko pieknie (nawet cena) tyle, ze to jest to cos, co juz posiadam, a w sklad zestawu zdaje sie, ze nie wchodzi najwazniejsza czesc mnie interesujaca, tj. mata ew. sam fotel z matą.

czy ktos wie jak sie do tego tematu zabrac? poczatkowo chcialem po prostu lyknac fotele z allegro, ale od dluzszego czasu nic w tym temacie nie znalazlem

domyslam sie, ze pewnie mata nie musi byc jakas superspecyficzna i mozna po prostu oddac fotele do tapicerowania, ale w tym wzgledzie tez nie mam zadnego doswiadczenia i chetnie zapoznalbym sie z czyimis doswiadczeniami :)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Re: podgrzewane fotele

Post autor: Psztymucel »

Nie wiem czy maty można tak dostać. W rzeczywistości mata to po prostu cienki filc z rozłożonym drucikiem miedzianym... coś a'la ogrzewanie podłogowe ;-)

Z tego co widać, to po zakupie tych guziczków i wiązki będzie tylko kwestia foteli z matą lub dodaniem maty.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

w tym rzecz, ze te guziczki i wiazke mam - tylko jakis jelop wyjal fotele podgrzewane i wstawil zwykle...
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
g00dMan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: g00dMan »

tak rozkminiam... jak chcesz same fotele to może warto poszukać na allegro/otomoto/www.autoonline.pl rozbitego miniaka? może trafi się z podgrzewanymi fotelami i jak będziesz miał farta to właściciel sprzeda Ci je ;)
Maciek_m
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Maciek_m »

Robiłem u siebie podgrzewane fotele. Kupiłem komplet mat na allegro, włączniki bistabilne, przekaźniki i kabelki i dałem elektrykowi. Zdjął tapicerkę skórzaną z foteli, położył maty, podłączył kable (pod bezpieczniki) zamocował wyłączniki i jest piknie i tanio. I do tego mam grzane wszystkie siedzenia - te z tyłu też :-)
Zanim tak zrobiłem kupiłem na allegro włączniki oryginalne do grzanych siedzeń ale nijak nie mogłem dojść pod które piny podłączyć przekaźniki więc musiałem skorzystać ze standardowych włączników dostępnych w hurtowniach elektrycznych. Więc jak nie chcesz się chrzanić - skopiuj moje rozwiązanie :-)
Mogę wkleić zdjęcia jak to wygląda.
Hyundai Santa Fe '04 4WD 2.0 CRDi 140KM - dupowóz
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera :-)
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

zdecydowanie nie chce robic jakiejs niestandardowej sciemy. mam kable pociagniete - koncowki wisza pod fotelami. chce tylko miec co do nich podpiac :)

pomysl z dzwonieniem po rozbitych miniakach jest calkiem niezly, chociaz wolalbym po prostu kupic zestaw doposazenia/ ew. fotele z aukcji ebay/allegro, ktorych niestety nigdzie nie ma :cry:
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

btw.

elektryk ci zdjal i zalozyl tapicerke?
Awatar użytkownika
g00dMan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: g00dMan »

Brennt pisze:wolalbym po prostu kupic zestaw doposazenia/ ew. fotele z aukcji ebay/allegro, ktorych niestety nigdzie nie ma :cry:
Myślisz skąd się biorą te rzeczy na aukcjach? ;)
Maciek_m
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Maciek_m »

Brennt pisze:btw.

elektryk ci zdjal i zalozyl tapicerke?
Nie wiem czy elektryk, czy właściciel serwisu (do którego mam zaufanie, bo serwisuję u nich dwa samochody) ale zrobione jest tak, że nie poznasz, że cokolwiek było robione.
Poza tym wcale nie trzeba zdejmować tapicerki, tylko odpiąc po kilka spinek pod fotelem, podważyć i wsunąć matę.
Hyundai Santa Fe '04 4WD 2.0 CRDi 140KM - dupowóz
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera :-)
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

mysle, ze biora sie z rozbiorek i z takich akcji jak moja - jak znajde fotele sprzedam swoje.
rozbite auto sprzedawane pod wyklepanie to inna sprawa, a czlowiekowi latwiej bedzie je sprzedac z instalacją i podgrzewanymi fotelami niz bez :) (moim zdaniem).

ja zrobilem ten blad, ze nie sprawdzilem czy podgrzewanie dziala. zobaczylem ze jest przycisk, lampka mruga wiec do glowy mi nie przyszlo, ze fotele moga byc nieoryginalne/biedniejsze :)
kondziorally
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S R53

Post autor: kondziorally »

Mam pytanko, gdzie szukać jakiegoś schematu lub czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie działa mi podgrzewanie fotela pasażera. Gdzie może być przyczyna? Z góry dziękuję. Mini cooper s 203r/
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

kondziorally pisze:Mam pytanko, gdzie szukać jakiegoś schematu lub czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie działa mi podgrzewanie fotela pasażera. Gdzie może być przyczyna? Z góry dziękuję. Mini cooper s 203r/
Przepalona mata :?: To jest cienki miedziany drucik, więc przy leciwych może być uszkodzony.

W.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

Post autor: Gutowski »

ja mam takie pytanie?
czy każdy mini one ma przyciski od włączania podgrzewania foteli?
ja posiadam takowe jednak po ich naciśnięciu nie zapala się żadna dioda. Więc zastanawiam się czy są i nie działają czy są tylko same przyciski.
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

Gutowski pisze:ja mam takie pytanie?
czy każdy mini one ma przyciski od włączania podgrzewania foteli?
ja posiadam takowe jednak po ich naciśnięciu nie zapala się żadna dioda. Więc zastanawiam się czy są i nie działają czy są tylko same przyciski.
Nie każdy. Przyciski idą w parze z podgrzewanymi fotelami. Przyczyn może być wiele, mogła się spalić dioda, może coś z grzałkami, może z podłączeniem.
Ja bym zaczął od podłączenia pod fotelami potem może coś z włącznikiem (przyciskiem).
Bzyku
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

Post autor: Gutowski »

No tak, tylko ze nie zapala sie dioda po wcisnieciu przycisku ani u kierowcy jak i u pasazera wiec dioda odpada zreszta nie sadze zeby spalily sie dwie na raz. Poprostu po wciskaniu przyciskow zarowno u kierowcy jak i u pasazera nic sie nie dzieje.
ODPOWIEDZ