Jaki olej ??
Moderator: flapjck1
Jaki olej ??
Jaki olej zalecacie do klasycznej tysiaczki ??
Gulf Multi G 15W50 zalecaja do starszych typow silnikow.
Co Wy polecacie ??
Gulf Multi G 15W50 zalecaja do starszych typow silnikow.
Co Wy polecacie ??
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Jaki olej ??
miljion razy bylo
tylko i wylacznie midland performance 20w50
a reszta niech se pisze co chce
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
•http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=31&highlight=olej
•http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=3127&highlight=olej
jak chcesz to czytaj ...ale flap to streścił wcześniej
•http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=3127&highlight=olej
jak chcesz to czytaj ...ale flap to streścił wcześniej
flapjck1 pisze:miljion razy bylo
Ok. Przyjalem do wiadomosci. Kupuje ten olej
dzieki
- Beny
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi
Quaqerstate performance 20w50 też bardzo dobry olej
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
flapjck1 pisze:tylko i wylacznie midland performance 20w50
Dostałeś beczkę za reklamę?
Każdy jest dobry pod warunkiem częstej wymiany (leję półsyntetyk 10W-60 i uważam, że przy mocno wysilonym zespole zdaje egzamin)
- profesorr
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
a ja leję MILLERS MINI OIL 20W50 i nie długo zamawiam jakby ktoś chciał
660675798 /004915210893190
KBR
KRAINA BARDZO RADOSNA
KBR
KRAINA BARDZO RADOSNA
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Jaki olej do silnika klasycznego mini
Do silników / zespołów napędowych zmodyfikowanych do sportu, mocno wysilonych, używanych sporadycznie i bez wymagania jak największej trwałości i osiągnięcia wysokiego przebiegu - można lać nawet full syntetyk.
Do silników/ zespołów napędowych do codziennego użytkowania i ewentualnie jakichś klubowych zawodów bez ciśnienia na wynik za wszelka cenę (nawet kosztem szybszego zużycia silnika i przekładni), tylko i wyłącznie mineralny olej 20W50
Seryjny silnik po wlaniu syntetyka nie stanie się silnikiem lepszym czy mocniejszym. Główną przyczyna koniecznosci jazdy na mineralnym 20W50 jest fakt połączenia silnika, skrzyni biegów i przekładni głównej w jednym bloku i wspólne smarowanie jednym olejem.
Wymiana oleju i filtra max po 8 tys km lub raz w roku na wiosnę przy przebiegach niższych.
Do silników/ zespołów napędowych do codziennego użytkowania i ewentualnie jakichś klubowych zawodów bez ciśnienia na wynik za wszelka cenę (nawet kosztem szybszego zużycia silnika i przekładni), tylko i wyłącznie mineralny olej 20W50
Seryjny silnik po wlaniu syntetyka nie stanie się silnikiem lepszym czy mocniejszym. Główną przyczyna koniecznosci jazdy na mineralnym 20W50 jest fakt połączenia silnika, skrzyni biegów i przekładni głównej w jednym bloku i wspólne smarowanie jednym olejem.
Wymiana oleju i filtra max po 8 tys km lub raz w roku na wiosnę przy przebiegach niższych.
flapjck1 pisze:miljion razy bylo
Witam Panowie wiem , ze bylo milion razy ale dla mnie to czarna magia. W poniedzialek kupilam austina 1000 z 1991 roku mam olej Liqui 110 LY 20 / 50 lany w MINI DOCTOR w Krakowie co to za olej ? Moge wymienic smialo na ten midland performance????? Plisss musze wymienic juz !
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
magda1991 pisze:flapjck1 pisze:miljion razy bylo
Witam Panowie wiem , ze bylo milion razy ale dla mnie to czarna magia. W poniedzialek kupilam austina 1000 z 1991 roku mam olej Liqui 110 LY 20 / 50 lany w MINI DOCTOR w Krakowie co to za olej ? Moge wymienic smialo na ten midland performance????? Plisss musze wymienic juz !
tak możesz i to już
Panowie a powiedzcie mi jak spuszcze cały stary olej to ile Litrów mam nalać do silnika żeby bylo ok ?
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
wymiana oleju w silniku klasycznego mini
Potrzeba 5 litrów oleju. Po spuszczeniu oleju z silnika / skrzyni ( jeden wspólny olej - jeden korek na dole po lewej poniżej rozrusznika), odkręcasz również filtr oleju w którym jest zazwyczaj około 0,25 litra. Zakładasz nowy filtr oleju ( w silnikach gaźnikowych i SPI można przed przykręceniem napełnić go olejem ), zakręcasz korek spustowy ( z nową nie wygniecioną podkładką miedzianą) i wlewasz do silnika powoli ( nie wszystko na raz bo się przeleje przez wlew) 4 litry oleju. Po około 15 minutach uruchamiasz silnik i nie zwiększasz obrotów powyżej 2 tys dotąd aż zgaśnie lampka cisnienia oleju (koloru pomarańczowego). Po zatrzymaniu silnika i około 30 minutach sprawdzasz poziom oleju na miarce. W razie potrzeby dolewasz do poziomu nie wyższego jak max na miarce. Najkorzystniej jest utrzymywać stan oleju mniej więcej na połowie między min i max.
Sprawdzać poziom oleju dość często szczególnie w przypadku niedawnego zakupu samochodu. Te silniki zużywają olej, często występują również wycieki, szczególnie w okolicy wybieraka skrzyni biegów i półosi napędowych.
Można tolerować dolewki max do 0,25 litra na 100 km. Powyżej tej wielkości zespół napędowy należy rozebrać i ustalić przyczynę problemu. Na ogół konieczny jest wtedy remont (głównie blok, tłoki, pierścienie, prowadnice zaworów w głowicy) i wymiana wszystkich uszczelnień.
P S Rozwinąłem temat, bo jak widać na forum jest sporo nowych posiadaczy klasyków którym ta wiedza może się przydać.
Sprawdzać poziom oleju dość często szczególnie w przypadku niedawnego zakupu samochodu. Te silniki zużywają olej, często występują również wycieki, szczególnie w okolicy wybieraka skrzyni biegów i półosi napędowych.
Można tolerować dolewki max do 0,25 litra na 100 km. Powyżej tej wielkości zespół napędowy należy rozebrać i ustalić przyczynę problemu. Na ogół konieczny jest wtedy remont (głównie blok, tłoki, pierścienie, prowadnice zaworów w głowicy) i wymiana wszystkich uszczelnień.
P S Rozwinąłem temat, bo jak widać na forum jest sporo nowych posiadaczy klasyków którym ta wiedza może się przydać.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
co prawda - to prawda, miło poczytać. Jasno i dobrze podane info nawet dla słabo ogarniających temat.
Leyland Mini Clubman
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź mam nadzieje ze innym tez sie przyda.