R56 olej skrzynia bieegow?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Olo

R56 olej skrzynia bieegow?

Post autor: Olo »

Co ile sie wymienia olej w skrzyni biegow w miniaczu R56? Oczywiscie manualna przekladnia.
Olej kupic jak cos w ASO czy jest cos lepszejszego i sprawdzonego?
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Re: R56 olej skrzynia bieegow?

Post autor: bob.dsk »

A nie jest bezobsługowa przypadkiem?
R56 239km 342nm
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nie wierz w to :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Olo

Dla wiekszosci Polskich serwisow i mechanikow jest ale nie ma takiej skrzyni jak skrzynia bezobslugowa :) Jak wymieniasz sprzzeglo i dosciski na sportowe to chyba nie zalewasz potem skrzyni starym olejem :>

Tak samo mi mowili jak mialem Reno Velsatis, ze skrzynia bezobslugowa a najczesciej skrzynie padaja ze wzgledu na niewymiane oleju i filtrow...

Na zachodzie wymieniaja na serwisach oleje w skrzyniach i to nawet co 30-60tys w zaleznosci od rodzaju przekladni i jest to normalne u Nas tylko ludzie jezdza po 300tys bez wymiany oleju w skrzyni, fajnie potem wyglada olej w takiej skrzyni :)

Pamietaj, ze skrzynia osiaga ponad 100 stopni wiec olej sie w niej od temperatury niszczy, juz nie mowiac jak ktos wbija biegi i slychac dzwiek niezazebiania sie czyli tzw. efekt dentysty :) wtedy opylki metalu zostaja w oleju skrzyni biegow itd.

Jesli bys nie wymienial to po po mialbys w symie w sprzedazy oleje do przekladni? :)
mateusz_pl

olej

Post autor: mateusz_pl »

Ja w moim mini wymieniałem olej co przegląd 25 tys km bo nic z niego nie zostawało.
W moim mini z 2005r. skrzynia nie ma podobno magnesów cz czegoś takiego, opiłki dostają się do skrzyni.
marcinmsm

Post autor: marcinmsm »

Olo pyta :

Olo pisze:Co ile sie wymienia olej w skrzyni biegow w miniaczu R56? Oczywiscie manualna przekladnia.
Olej kupic jak cos w ASO czy jest cos lepszejszego i sprawdzonego?

Olo odpowiada :

Olo pisze:Na zachodzie wymieniaja na serwisach oleje w skrzyniach i to nawet co 30-60tys w zaleznosci od rodzaju przekladni

Olo poucza :

Olo pisze:Pamietaj, ze skrzynia osiaga ponad 100 stopni wiec olej sie w niej od temperatury niszczy, juz nie mowiac jak ktos wbija biegi i slychac dzwiek niezazebiania sie czyli tzw. efekt dentysty :) wtedy opylki metalu zostaja w oleju skrzyni biegow itd.

Po co zakładasz temat skoro dwa posty niżej piszesz litanie z odpowiedziami?? facepalm

Mini nie rożni się aż tak od innych aut i przeglądy i serwisy robi mniej więcej tak samo!!
Olej tylko w ASO.
Jaki? pod skrzynią jest niebieska naklejka z rodzajem oleju, wystarczy sie schylić.
Nie każdy rodzaj oleju można dostać w ASO w litrowych butelkach i tutaj zaczynają sie schody bo po co komuś 5 lub 20 litrów skoro wchodzi bodajże tylko 2100ml.
Nie wiem jak w R56 ale w poprzednich wersjach nie było filtra oleju tylko użyto namagnesowane śruby spustowe do przyciągania opiłków.
Olo

Nie do konca sobie odpowiedzialem bo nie wiem co ile go wymieniac. Teraz bede wiedzial na jaki :)

Co do filtrow to tez skod moglem wiedziec nie majac DTR przekladni :)

Co do pojemnosci ile mozna kupic to mam dobre dojscie do czesci Mini pomijajac ASO ale z glownego magazynu wiec tyle ile zleje tyle kupie wiec tym sie nie martwie.

Chodzilo mi czy ktos juz wymienial w R56 bo gwarancja w aucie nie trwa wiecznie i nie kazdy lubi smieszne ceny ASO :)
zapasnik
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: zapasnik »

panowie a ile wchodzi oleju do skryzni biegow w r 50
ODPOWIEDZ