Czarny dym
Moderator: flapjck1
Czarny dym
Witam wszystkich serdecznie!
Po zakupie i wytestowaniu Miniuska okazało się, że jest "chory"
Zacznę od początku. Samochodzik pali bez zarzutu za każdym razem, nieważne czy ciepły czy zimny, jednak na wolnych obrotach silnik chodzi nierówno i puszcza czarnego dymka z rury. Jak postoi dłużej odpalony, dodam gwałtownie gazu to wypuszcza czarną chmurę. Auto bez problemu się rozpędza ale dymi . Poza tym ma również problem z obrotami które co jakiś czas same się podnoszą do 1500 obr/min.
Świece sa nowiutkie, stare były okopcone na czarno, niema przebicia na kablach, filtr powietrza nowy.
Jeszcze jedna ważna rzecz to taka, że na wczorajszej trasie w którą się wybrałam (mianowicie 1050 km) palił średnio 12litrów w zwyż! Czasami spalił 10 a czasami 12 litrów.
Przy rozpędzaniu dodając gwałtownie gazu strasznie go muli dopiero jeśli dodaję delikatnie gazu rozpedza się płynnie i żwawo.
(Silnik pracuje bez stuków i wszelkiego rodzaju nieporządanhych odgłosów)
Bardzo proszę o pomoc, może mieliście podobną sytuację jeśli tak proszę o rady i pomysły.
Z góry serdecznie dziękuję!
Pozdrawiam
Po zakupie i wytestowaniu Miniuska okazało się, że jest "chory"
Zacznę od początku. Samochodzik pali bez zarzutu za każdym razem, nieważne czy ciepły czy zimny, jednak na wolnych obrotach silnik chodzi nierówno i puszcza czarnego dymka z rury. Jak postoi dłużej odpalony, dodam gwałtownie gazu to wypuszcza czarną chmurę. Auto bez problemu się rozpędza ale dymi . Poza tym ma również problem z obrotami które co jakiś czas same się podnoszą do 1500 obr/min.
Świece sa nowiutkie, stare były okopcone na czarno, niema przebicia na kablach, filtr powietrza nowy.
Jeszcze jedna ważna rzecz to taka, że na wczorajszej trasie w którą się wybrałam (mianowicie 1050 km) palił średnio 12litrów w zwyż! Czasami spalił 10 a czasami 12 litrów.
Przy rozpędzaniu dodając gwałtownie gazu strasznie go muli dopiero jeśli dodaję delikatnie gazu rozpedza się płynnie i żwawo.
(Silnik pracuje bez stuków i wszelkiego rodzaju nieporządanhych odgłosów)
Bardzo proszę o pomoc, może mieliście podobną sytuację jeśli tak proszę o rady i pomysły.
Z góry serdecznie dziękuję!
Pozdrawiam
- sezar
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
- Kontakt:
Re: Czarny dym
za bogata mieszanka jak dla mnie ale koledzy na pewno powiedzą coś więcej co sprawdzić, zacznij może od oleju w gaźniku
czy może być przyczyną kabel podciśnienia w gaźniku? i dokąd on podąża? to jest silnik mpi 1.3
- sezar
- Wiarus
- Kontakt:
ups to w MPI ja Ci nie pomogę
- sezar
- Wiarus
- Kontakt:
ale tak czy siak bankowe za bogata mieszanka
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
a jakie obroty trzyma na zimno i po rozgrzaniu?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Podjedź do jakiegoś warsztatu, który robi z elektroniką. Prawdopodobnie uszkodzona jest sonda lambda. Może być jeszcze czujnik temp. powietrza, czujnik położenia wałka rozrządu.
Trzeba pomierzyć i wtedy coś działać.
Z całą pewnością dostaje za dużo paliwa.
Trzeba pomierzyć i wtedy coś działać.
Z całą pewnością dostaje za dużo paliwa.
Obroty na zimno są takie same jak i po rozgrzaniu czasem wskakują na 1500 ale
po przyłożeniu kabla podciśnienia do czarnego prostokącika (jest przyczepiony do gaźnika wychodzi tam jeszcze jeden kabel podciśnienia) i komputera auto przestaje kopcić na czarno a obroty stają się równe.
Mozliwe, że to byłoby problemem??? Jutro muszę jechać kupić gumki do tego kabla.
po przyłożeniu kabla podciśnienia do czarnego prostokącika (jest przyczepiony do gaźnika wychodzi tam jeszcze jeden kabel podciśnienia) i komputera auto przestaje kopcić na czarno a obroty stają się równe.
Mozliwe, że to byłoby problemem??? Jutro muszę jechać kupić gumki do tego kabla.
Jeszcze mam jadno pytanie : od czego jest prawa kostka przy komputerze ponieważ była całkiem wypięta a samochód działał.O dziwo!
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Masz silnik Spi więc wprowadzasz w błąd ludzi na forum!
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
zdjecie spod maski poprosimy: palcem pokazemy co sprawdzac
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
kubus800 pisze:po przyłożeniu kabla podciśnienia do czarnego prostokącika (jest przyczepiony do gaźnika wychodzi tam jeszcze jeden kabel podciśnienia) i komputera auto przestaje kopcić na czarno a obroty stają się równe.
I myślę że tutaj sama postawiłaś bardzo dobrą diagnozę rureczki muszą być połączone szczelnie, bo gdy nie są dzieje się wszystko to co opisałaś
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
kubus800 pisze:Jeszcze mam jadno pytanie : od czego jest prawa kostka przy komputerze ponieważ była całkiem wypięta a samochód działał.O dziwo!
Jeżeli masz komputer z dwiema kostkami, ta po prawej (mniejsza) jest od sondy lambda, jest też tam w okolicy taka mała biała podłużna z trzema bolcami - ta jest do podłączenia komputera do urządzenia diagnostycznego i powinna sobie tam wisieć osłonięta taką jakby małą nasuwaną gumka (może to ją widziałaś)
Zdjęcia spod maski będą jutro - dziś całkowity brak czasu.
Jeśli chodzi o rodzaj silnika to wydawało mi się, że to mpi jeśli spi to dziękuję za wiadomość!
Jutro wymienię całkiem te kabelki i dam znać czy jest znaczna różnica.
Dzięki za info o kostkach
Jeśli chodzi o rodzaj silnika to wydawało mi się, że to mpi jeśli spi to dziękuję za wiadomość!
Jutro wymienię całkiem te kabelki i dam znać czy jest znaczna różnica.
Dzięki za info o kostkach