Rajd Żubrów

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Re: Rajd Żubrów

Post autor: Psztymucel »

morris super pisze:Majanc klatke,tak zamontowac pasy to brak wyobrazni, montuje sie do klatki.
Zależy od klatki. Na zdjęciach nie widać, ale wygląda to na podstawową 6 punktową i może ona nie mieć miejsc do mocowania pasów.

Inna sprawa, że niewiedza i krótkowzroczność ludzi właśnie doprowadza do takich wypadków. Tyczy się to niestety też ludzi, którzy robią odbiory takich systemów bezpieczeństwa.

W załączniku zdjęcia ze strony producenta klatek safetydevices.com

Ciekawe, kto z was chciałby testować takie bezpieczne rozwiązanie jakie jest w tym czerwonym Mini. Przecież pas jest zamontowany do klatki ;-)
Załączniki
"Bezpieczne" mocowanie pasa
"Bezpieczne" mocowanie pasa
3814.1319621099.jpg (33.64 KiB) Przejrzano 1759 razy
Mocowanie do oparcia
Mocowanie do oparcia
3455.1319541824.jpg (27.52 KiB) Przejrzano 1760 razy
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Pewnie Ci chodzi o "trytytkę" - jeżeli tak to służy do mocowania nadmiaru pasa, klamra odpowiada za trzymanie. Co do klatek z GB miałbym wątpliwości czy wytrzymają mocny dzwon.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
mum666
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper SPI '95
Kontakt:

Post autor: mum666 »

To mocowanie pasa do klatki jest w miarę poprawne. Jedyne do czego bym się doczepił to ta czarna klamra powinna być na rurze nie przed nią. Reszta jest ok, jeżeli pod mocowaniem klatki od spodu jest wspawana płytka jakaś, bo blacha tam pewnie jest cienka jak papier.
Standout Design Studio // Web design // Graphic design // E-commerce
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Mój błąd... na pierwszy rzut oka odniosłem wrażenie, że 'trytytką' skrócili pas zamiast klamrą ;-)

Inna sprawa, że czasem działa autosugestia... mam szelki to jestem bezpieczny. Ciekawe jak by się skończył ten wypadek, gdyby używali normalnych pasów :?:
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
pajor
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: pajor »

Jestem zdania, że przy standardowych pasach nikomu nic by się nie stało, a jeżeli to napewno nie z takimi obrażeniami.

Obrażenia jakich doznał pasażer wynikają tylko i wyłącznie z wyrwanych pasów, wiec przy normalnych pasach mogłoby się to skończyć inaczej, ale każdy Polak mądry po skodzie...
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Tak patrząc na zdjęcia mogę teoretyzować, że pilot miał luźne pasy co z fatalnym ich mocowaniem przyczyniło się do obrażeń.
Szelki po dachowaniu maluchem miałem naciągnięte 10cm i wylądowały na śmietniku.
Przy zwykłych sprawnych pasach bezwładnościowych mógłby być problem z żebrami.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
MAD_DOGG

Post autor: MAD_DOGG »

Paweł Kamieński, pilot z tego Mini zmarł w piątek w szpitalu. Przebywał tam od czasu wypadku...
Awatar użytkownika
dahoovka
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: rover mini 1990

Post autor: dahoovka »

"Msza święta żałobna odprawiona zostanie w środę 30 stycznia 2013 roku o godzinie 14.00 w kościele drewnianym pw. św. Wincentego na Bródnie, po czym nastąpi odprowadzenie do grobu rodzinnego na cmentarzu miejscowym."
ODPOWIEDZ