Mini Cooper D - kupno - Pomoc przy wyborze

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Re: Mini Cooper D - kupno - Pomoc przy wyborze

Post autor: Bzyq »

Boko pisze:5 lub 6 litrow na 100 po miescie jest zupelnie w zasiegu reki.
Wzbogacony w nowe informacje nt. kupna miniacza wybieram sie w polske na poszukiwania.
Czy jest jakis watek lub strona gdzie sa graficznie skonsolidowane elementy Coopera D? Chcialbym moc porownywac czy wszystkie elementy to oryginaly z D czy hybrydy S-kowo z D.
Najszybciej to chyba na realoem --> tu. Wpisujesz ostatnie 7 znaków nr VIN i masz wszystkie części.
Bzyku
Olo

Post autor: Olo »

Masz Miniacza SD czyli wygladowo jak S ale z dieslem. Jak chcesz konsolidowac to popytaj o VIN i wrzuc na forum to z opcji wyjdzie czy na salonie przy zakupie bylo wybrane jakies udziwienie w sylu pakietu od Ski czy cos tam. Albo zawsze mozesz do BMW zadzwonic do Mini w katowicach tam Ci po VIN podadza wyposazenie tego samochu od reki.
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: minigjj »

Olo pisze:To nie jakies powalajce liczby bo w superbie wazacymn 1800kg plus 3 osoby to ponad 2 tony mam spalnie po miescie 7 litrow w trasie przy tempomacie 5litrow tak jak w miniaczu przy tej samej predkosci w benzynie. Wiadomo da sie jeszcze mniej ale to juz zdeka za wolno
Powalające jest to, że bak ma tylko 40L i muszę tankować co 400km:(
Pwr 106,6 KM @ 3974 rpm Tq 269,2 Nm @ 2047 rpm
Olo

minigjj pisze:
Olo pisze:To nie jakies powalajce liczby bo w superbie wazacymn 1800kg plus 3 osoby to ponad 2 tony mam spalnie po miescie 7 litrow w trasie przy tempomacie 5litrow tak jak w miniaczu przy tej samej predkosci w benzynie. Wiadomo da sie jeszcze mniej ale to juz zdeka za wolno
Powalające jest to, że bak ma tylko 40L i muszę tankować co 400km:(
Dziwne bo ja mam w MCS R56 bak 45litrowy wchodzi na upartego niecale 49 litrow a na baku robie po miescie i trasa tak bardziej mieasto 600km a srednie spalanie od 8 do 10 litrow i to Shell V Racinga
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Post autor: hello »

Olo pisze:Masz Miniacza SD czyli wygladowo jak S ale z dieslem.
on szuka do 40k, SD zaczynają się od 2x tyle
Olo pisze:Jak chcesz konsolidowac
konsolidować? :lol:
Olo pisze:czy na salonie przy zakupie bylo wybrane jakies udziwienie w sylu pakietu od Ski
nie ma czegoś takiego, nie mąć mu w głowie. jest pakiet aero ale nie ma on z Ską nic wspólnego!
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Też czasem tankuję Shell V Racing, ale mieszam tak pół na pół z dieslem, żeby utrzymać odpowiednią gęstość cząsteczek, inaczej można zapchać filtr PDF.
Olo

minigjj pisze:Też czasem tankuję Shell V Racing, ale mieszam tak pół na pół z dieslem, żeby utrzymać odpowiednią gęstość cząsteczek, inaczej można zapchać filtr PDF.
Jesli jezdzisz dieslem to lejesz V Powera normalnego, ja go leje caly czas do 2 litrowego superba na Common Railu w DPF i nic sie nie dzieje. Auto ma juz prawie 200tys po 3 latach i filtr sam sie czysci na trasach albo mozna mu samemu zainisjowac jego czyszczenie.

Co do Paliwa Shell V Power Racing to paliwa majace minimum te 100 oktanow i jest tylko benzyna dostepna w dieslu najmocniejsze to V Power i kosztuje 6 zloty gdzies a Racing 6,40.

Roznica w dynamice jest na benzynie, wczesniej tankowalem inne wynalazki Orlenu Verve, BP Ultimate i aut jezdzilo jak jezdzilo teraz na V Power Racing lepsza reakcja na gaz inaczej sie zbiera. A prawde mowiac rozncia miedzy innymi stacjami to 16zloty gdzie na pelnym baku 45 litrowym wiec moim zdaniem sie oplaca. W dieslu na baku V Powera Diesel robie nawet do 200km na trasie wiecej jezdzac caly czas tak samo jak wczesniej tankowalem na innych stacjach
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Ledwo pamiętam jak raz po wysoko oktanowej imprezie nalałem do baku.
Nie wiem czy zwiększył mi się zasięg, ale ulga była niesamowita.

Oczywiście ma znaczenie również temperatura i ciśnienie(wysokość) na jakiej lejemy, dlatego kupiłem sobie zegarek Casio.
Boko
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R56 2008 Pepper White
Kontakt:

Post autor: Boko »

Tak tylko w kwestii zamkniecie tematu bo chyba rzadko sie udaje domknac jakis temat na forach.
Stalem sie szczesliwym posiadaczem tego oto mini-->http://otomoto.pl/mini-co...-C27519816.html

Dzieki wszystkim za pomoc!!
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Ładnie utrzymany Dooper. Będę ciekaw jakie będziesz miał spalanie tz. co ile km będziesz tankował.
Boko
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R56 2008 Pepper White
Kontakt:

Post autor: Boko »

No na razie moge ci powiedziec ile bylo spalanie w drodze z Krakowa do Lodzi.
Srednie na trasie wyszlo 4,7l. Bylo na rezerwie gdy tankowalem w Krakowie i za 100 zl dojechalem do Lodzi z jeszcze rezerwa na 50 km. Mysle ze w miescie skoczy. Niedlugo bede mogl podac wyniki spalania w miescie
Olo

Boko pisze:Tak tylko w kwestii zamkniecie tematu bo chyba rzadko sie udaje domknac jakis temat na forach.
Stalem sie szczesliwym posiadaczem tego oto mini-->http://otomoto.pl/mini-co...-C27519816.html

Dzieki wszystkim za pomoc!!
Oj nie mowmy hop :) szczesliwy bedziesz jak go sam poeksplatujesz troche i nic sie nie skaszani :)

Fajna baza do modyfikacji :D jak dla mnie
luka74

Post autor: luka74 »

U mnie aktualne średnie spalanie (krótkie dystanse po mieście) to 7,2 litra...
Olo

luka74 pisze:U mnie aktualne średnie spalanie (krótkie dystanse po mieście) to 7,2 litra...
To normalne spalanie jak na Doopera :) ja w dieslu prawie 2 tonowymn mam do 8 litrow po miescie. Trasa na tempomacie do 5,5 litra

A Ska wcina 10 po miescie trasa do 6 litrow
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Post autor: hello »

może nazwijcie ten wątek od razu "offtopic", jest wątek o spalaniu i już chyba we wszystkie strony było omawiane spalanie diesla i Ski
ODPOWIEDZ