R50 (2) Ile liczyć na pakiet startowy po zakupie?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r53

Re: R50 (2) Ile liczyć na pakiet startowy po zakupie?

Post autor: maxi king »

Doszliśmy do konsensusu :mrgreen:

Pozdro
Krzych
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53

Post autor: Krzych »

Hej, byłem w PiM-ie i uczucia mam mieszane...
Co do części to macie źródła czy zdajecie się na mechanikach ? Polecacie jeszcze jakies warsztaty ?
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

Co znaczy mieszane? A byłeś w ASO BMW? Bo wtedy możesz być i zmieszany, i wstrząśnięty;) Tak to już jest, nasze małe prestiże mają koszty właściwe dla grupy BMW...
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Krzych
Nowy
Nowy

Nie chodzi o kase bo każdy za coś żyć musi, lecz o to że po całym dniu grzebania nie przyczynili się o krok do rozwiązania problemu, a szukali czegoś o co nie prosiłem. Ciekawe po co wypisują to zlecenie naprawy jak i tak tego się nie trzymają.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

To się nie zrozumieliśmy. Moje z nimi kontakty jak na razie bez zarzutu, rzetelnie i fachowo. A co konkretnie robisz i w czym problem?
Krzych
Nowy
Nowy

Dwie rzeczy:
1. Ogrzewanie wewnątrz
2. Jeden ksenon
Samochód mieli o 9 pod warsztatem, o 13 jak dzwoniłem mieli "już" odpowietrzony układ i dolali płyn, a o 17 zadwonił że już nic więcej nie zrobią i trzeba auto zostawić na dłużej. O drugiej rzeczy nawet nie pomyśleli bo nie mieli czasu i zasugerowali mi wymiane paska, gniazda amortyzatora i rozrząd :D Odjechałem samochodem w takim samym stanie bez przypuszczeń co może być źle, stąd moje mieszane uczucia.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Hmm, z moich doświadczeń i z doświadczeń kumpla który tam robi auta od ponad sześciu lat to raczej nie są oni "naciągaczami", którzy na siłę szukają roboty w aucie klienta... Ale nie znam stanu Twojego samochodu, więc się nie wypowiadam.

W kwestii ksenona, to jakie tam masz żarniki? Coś markowego, czy jakieś wynalazki? Z tego co czytuje to Mini jest wrażliwe na takie rzeczy i daje o tym znać. 8)
Krzych
Nowy
Nowy

Obecnie są Osramy, nowe chińszczyzny zadziałały tak samo jak te już troche wypalone oryginały...

Co do warsztatu to bardzo możliwe że jeszcze tam pojadę a samochód kupiłem lekko zabiedzony, wiele drobnych usterek :?
Pod siebie bym go nie kupił ale jak żona go zobaczyła to nie chciała innego :roll:
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 S pepper white

Post autor: bodek1 »

Zbigg pisze:Nie widzę związku pomiędzy deptaniem a wymianą rozrządu... w ogóle nie widzę sensu wymiany sprawnych podzespołów "bo tak". No ale kto bogatemu zabroni. :mrgreen:
No sorry kolego , ale jednak związek jest i to bardzo powazny . Nie chcę się spierać bo nie o to tu chodzi , ale jak już napisano rozrząd w samochodzie to jest NR 1 po zakupie chyba , że jest udokumentowana jego wymiana.Tylko kto wywala przed sprzedażą auta kasę na wymianę rozrządu facepalm W ogóle kto sprzedaje dobre auto? Nie ma okazji , a jeżeli są to jest to promil rynku albo jeszcze mniej :x Kupując auto zawsze je weryfikuję pod każdym względem , ale zawsze czegoś nie dopatrzę. Jrezeli jest to zupełnie dla mnie nowe pod względem marki niestety wielu rzeczy nie widzę i nie słuszę facepalm Po prostu nie znam dokładnie auta i nie wiem czego szukać . Co innego z marką , którą już miałem.
Moja s-ka ma 69tys, km , ale po zakupie pojechałem do serwisu na kompleksowy przegląd. Wyszlo , że auto jest o.k. ale .... auto było ciepłe i pukania, stukania po uruchomieniu nie było słychać. Niestety rano zanim oleum / millers 5w30 ND / się podgrzeje auto klekocze chociaż są dni , że nie! Wkurza mnie to niemiłosiernie bo nie nawidzę jak mi coś w aucie nie halo :evil: Pierwsze zapytanie do serwisu o wymianę rozrządu i kalkulacje popychaczy było do bawariimotors Gdańsk - wycena szok bo bez kilku groszy 8 tys. PLN!!!!!!!!!!!!!!! okolo 4 tys. rozrząd i 4 tys. popychacze - oczywiście z wymianą .Teraz wiesz dlaczego rozrząd w tym aucie jest bardzo ważny( nie wymieniany z uwagi na koszt ) i nawet jezeli się wydaje , ze jest o.k. lepiej go wymienić tym bardziej iż wiadomo , że ten silnik ma kilka wad i jedną z nich jest własnie rozrząd - napinacz i rozciągajacy się łańcuch , czasami popychacze i wałki . A ludziska właśnie z uwagi na koszty / szczególnie auta po gwarancji / nie wymieniają rozrządu , nie wymieniają wielu rzeczy już do wymiany tylko sprzedają auto . Mini to ogólnie auto drogie , a serwis jeszcze droższy więc zakup używanego jest obarczony sporym ryzykiem zonka.
Mój pakiet startowy zawsze obejmuje kilka rzeczy:
1. rozrząd
2. oleje / silnik , skrzynia / i wszystkie filtry - przy okazji można sobie poogladać koreczki spustowe :?
3. kompleksowy przegląd układu jezdnego , hamulcowego , zawieszenia , kierowniczego - wszystko co podpada jest wywalane i idą nowe tylko najlepsze części .
4. przegląd ukladu klimatyzacji
czasami wychodzi drogo , ale cóż takie jest ryzyko zakupu auta używanego .Jest oczywistym , że np. dobre tarcze czy klocki hamulcowe nie są zmieniane bo rzeczywiscie po co ? Dobre końcówki czy łączniki po co ? Ale jeżeli mają już nawet minimalny luz idą na smietnik. Wiem , że wielu by na tym jeszcze jeździło i wielu jeździ w zasadzie aż do zgonu części , ale ja wyznaję zasadę , że auto ma być w 100% perfekt . Skąd się biorą problemy z samochodami ? Poza wadami producenta w zdecydowanej większości przypadków ze zlego serwisowania , braku dbałości itd. Należy mieć świadomość , że nie wymieniony jeden uszkodzony czy zuzyty element ciągnie za sobą inne części i zamiast kosztów x1 mamy później x XXX .
Moja konkluzja - sprawdzać dokładnie autka przed zakupem , a uniknie się czasami wielu kosztownych napraw no i nie "żydzić" :wink: na dobre części , po zakupie zawsze wymieniać oleum , filtry i ..... niestety rozrząd :(
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

@ bodek1:
Wszystko to co podniosłeś, to są oczywistości ponad wszelką oczywistość, z jednym tylko zastrzeżeniem... rozrząd wymieniamy z urzędu po zakupie w autach gdzie jest on "na pasku". W modelach o których mowa jest on "na łańcuszku", więc wymienia się go IMHO nie zawsze po zakupie tylko wtedy gdy jest to mechanicznie uzasadnione.
Ty odnosisz się do tego drugiego przypadku, a nie do "lubię deptać, więc wymieniłem rozrząd".
Pozdr.
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Zbigg . Akurat silnik o którym pisalem N14 ma dość powazne problemy z rozrządem więc IMHO you're wrong. Temat jest w zasadzie o silniku W10 lub W11 więc być może tam rozrząd jest bardziej trwały :shock: N14 świetny silnik , ale rozrząd ma gó.wniany.
"lubię deptać, więc wymieniłem rozrząd" - wiadomo , że jak autko ma najechane sporo km i w zasadzie brak wiarygodnej info o wymianie rozrzadu to żeby sobie pobrykać i uspokoić sumienie wymiana rozrzadu wskazana. Po prostu ten niby "dożywotni" łańcuch zuzyty potrafi zrobić niezle kuku w silniku , a wiadomo , że dynamiczna jazda jest dla silnika duzym obciążeniem. Przecież nie chodzi tu o fakt : nie brykam - nie wymieniam , brykam -wymieniam tylko o pewność , że przy dużych obciążeniach silnika rozciągniety łańcuch nie zrobi psikusa. Widziałem jak wyglądają silniki zarówno kiedy pasek jak i łacuch walneły facepalm S facepalm Silniki ZŁOM , a wystarczyło za 1000PLN zmienić :evil: To oczywiście extremum , ale niestety bywa dlatego zawsze wymieniam i namawiam innych do wymiany i wierz mi nie wynika to ze sloganu "kto bagatemu zabroni" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Sorry, ale piszesz nie na temat. Bo jak sam zauważyłeś, temat dotyczy innego modelu. Po drugie nikt, za wyjątkiem Ciebie nie wspomina tu o "dożywotnich rozrządach". Jasno i klarownie pisze się za to o konieczności wymiany podzespołów tego wymagających... bo są rozciągnięte, klekocza etc. EOT.
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Masz rację- EOT.
Krzych
Nowy
Nowy

Hej, wymiana rozrządu jak bodek napisał kosztuje 4tyś w serwisie ? Na aledrogo są zestawy za 450zł, czyli prawdopodobnie za 3x tej ceny mozna złożyc na dobrych częsciach. Ja najwięcej dałem 1500zł gdzie 650 kosztowała pompa przy silniku 2.4 .
Chyba że jest jeszcze jakiś drogi "rodzynek" ?
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Hmm, może tak być... w ASO robocizna droga, a za części też liczą jak za woły. Ja kiedyś na czyjąś prośbę pytałem w PiMie o koszt zrobienia rozrządu, to padła kwota ~650 złociszy bodajże... plus części oczywiście.
ODPOWIEDZ