Mini cooper S R53 kontrolka ciśnienia - film

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

maniek80
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56 + Volvo v50

Re: Mini cooper S R53 kontrolka ciśnienia - film

Post autor: maniek80 »

yaro29 pisze: Sam olej rzeczywiście nie był w tym przypadku odpowiednio dogrzany.
Na zimnym oleju silnik powinien mieć wyższe wskazania ćiśnienia oleju. Ciśnienie oleju spada wraz z jego nagrzaniem. Dlatego pisałem żeby mechanik podpioł się z zewnętrznym wskaźnikiem ciśnienia i sprawdził w poszczególnych miejscach silnika jakie jest ciśninie olej.

A swoją drogą wskaźnik temp. oleju uważam za najważnieszy wskaźnik w autach uturbionych. Świetnie pokazuje kiedy trzeba odpuścić i dalej nie cisnąć maszyny bo zamiast olej który ma smarować robi się woda.
yaro29
Nowy
Nowy
Posiadane auto: mini cooper S R53

Post autor: yaro29 »

Panowie,
wymieniony nowy czujnik ciśnienia oleju (oryginał BMW). Jak na razie wszystko ok, choć obecna pogoda i okoliczności nie pozawalają na maksymalne przetestowanie auta, w szczególności przy max przyśpieszeniach podczas jakieś dłuższej jazdy.
PS: podczas sprawdzania, stary czujnik był wyraźnie ubrudzony olejem. Wydawało się jakby jednak nie był odpowiednio dokręcony (przy czym uwaga, czujnik wcale nie musi być wkręcony na maxa).

Pozdr
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

czujnik naczesciej ma gwint typu NPT czyli calowy stozkowy, uszczelnia sie na gwincie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
yaro29
Nowy
Nowy

Temat z mojej strony do zamknięcia. Wczoraj przetestowałem auto i zero problemów z ciśnieniem oleju. Dodatkowo była również wizyta na hamowni. Wynik niestety mocno rozczarowujący :(
Awatar użytkownika
Harnaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto: JCW R56

Post autor: Harnaś »

Yaro, nie przejmuj się cyferkami - odczyty z hamowni są mocno zgrubne, zależą od bardzo wielu czynników i mają sens tylko w sytuacji kiedy porównujesz przyrosty momentu i mocy (pomiary muszą odbyć się na tej samej hamowni)
yaro29
Nowy
Nowy

Harnaś pisze:Yaro, nie przejmuj się cyferkami - odczyty z hamowni są mocno zgrubne, zależą od bardzo wielu czynników i mają sens tylko w sytuacji kiedy porównujesz przyrosty momentu i mocy (pomiary muszą odbyć się na tej samej hamowni)
Dzięki za pocieszenie ;) ale trudno się nie przejmować, gdzie po poprzednim właścicielu otrzymałem schedę pod postacią:

- rolka kompresora -15% KAVS
- nowy napinacz paska T
- kierownica powietrza intercooler-a ALTA
- zimniejsze świece zapłonowe NGK
- układ wydechowy Cat-Back friedrich-motorsport

Dodatkowo auto miało mieć remap z mocą na ok 220KM

a co wyszło ... rozczarowanie ...

192KM i 228Nm - toż to prawie jak seria, gdzie w cooper S Nm = 220

Będę więc szukał jakieś firmy, co zrobi mi nową mapę i wydobędzie z mini coś więcej, patrząc przez pryzmat modyfikacji.
Pytanie kogo można polecić, bo obecnie firm się tym zajmujących jest sporo a jak widać po moim egzemplarzu, coś firmie nie wyszło, gdzie moment obrotowy wzrósł tylko o 8 niutonów.

Możecie coś polecić w łódzi lub w wa-wce?
Ja na szybkości znalazłem takie 3 pozycje ...

swiatmini

44tuning

kreatormocy
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

sprawdz najpierw kompresje, szczelnosc dolotu i dopiero wtedy szukaj rezerw, kompresor ile pompuje?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
yaro29
Nowy
Nowy

flapjck1 pisze:sprawdz najpierw kompresje, szczelnosc dolotu i dopiero wtedy szukaj rezerw, kompresor ile pompuje?
Załączam wykres, może ten odpowie na twoje pytanie..?
PS: może głupie pytanie ale specem nie jestem - jak należy sprawdzić szczelność dolotu?

Pozdr
Załączniki
hamowania wynik.jpg
(697.9 KiB) Pobrany 198 razy
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

Z takiego wykresu nic nie wyczytasz o kondycji silnika
yaro29
Nowy
Nowy

flapjck1 pisze:Z takiego wykresu nic nie wyczytasz o kondycji silnika
Ok, to w takim razie jak to sprawdzić?
Pozdr
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

manometr i mierzysz cisnienie sprezania
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

A co do szczelnosci dolotu. tester/ komp diagnostyczny i odczyt parametrow w czasie jazdy najprosciej
fishuennt
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S R53 200+PS

Post autor: fishuennt »

Od siebie dodam jeszczejeden temat co do zapalania się kontrolki od oleju bo ku mojemu zdziwieniu chyba nikt tematu nie poruszył albo ja nie doczytałem. Bardzo częstą przyczyną zapalania się kontrolki od ciśnienia jest zaworek w obudowie filtra oleju. Bardzo łatwo go uszkodzić, nie występuje jako część wymienna (trzeba wymieniać obudowę). Od tego powinno się zaczynać diagnozę. Jeśli zaworek nie działa, sprężyna jest pęknięta lub cały zaworek to olej spływa i kontrolka zawsze na niskich obrotach się zapala. Mini ma takie cudo w obudowie i to musi działać żeby sprawdzać całą resztę. Jeśli u kolegi był to czujnik to dobrze, mniej kombinacji z szukaniem obudowy ze sprawnym zaworkiem bo to też często wyczyn :)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

Taki zaworek jest w wiekszosci pomp oleju w sinikach, czasami jest nie w pompie a w bloku

I raczej rzadko sie sypie, chyba ze przemieli panewki :)
yaro29
Nowy
Nowy

flapjck1 pisze:manometr i mierzysz cisnienie sprezania
ciśnienie zmierzone
1 cylinder = 11,5 bar
2 cylinder = 11 bar
3 cylinder = 11.5 bar
4 cylinder = 12 bar

książkowe dla wersji cooper S ciśnieni ma być w zakresie 9-13.5 bar

Rozumiem że moje wyniki mieszczą się w normie, co daje informacje, że tu jest alles ok!?

PS: podłączaliśmy się też z kompem pod OBD - z racji iż nie było to planowane i czasu było mało, sprawdziliśmy tylko kilka pozycji ze 129 możliwych do odczytania i zdiagnozowania.
PYTANIE: czy podłączając się właśnie w ten sposób mogę odczytać pozostałe parametry, które powiedzą czy silnik i osprzęt jest w dobrej lub też złej kondycji?
Jeśli tak, to jakie parametry mam sprawdzić? W jakich okolicznościach, czy na rozgrzanym silniku, czy w jakimś konkretnym zakresie obrotów, etc?

Z góry dzięki za info.
ODPOWIEDZ