kilka niby oczywistych pytan odnosnie MCS

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Re: kilka niby oczywistych pytan odnosnie MCS

Post autor: pididi »

ravestation pisze:ja u siebie w mcs'ie nie nie mam regulacji świateł, mam samopoziomowanie... i fakt to wycięcie w światełku to spryskiwacz

Masz xenony czy zwykłe h7 ?

Dawid, baterię wymieniałeś? Może sprawdź napięcie multimetrem? I na wszelki wypadek i tak wymień :razz:
U mnie zadziałała ta metoda którą już wcześniej wymieniłem. Jak szukałem info dla siebie, to pamiętam, że była też druga - generalnie podobna opcja z tym, że:
- wsiądź do samochodu, zamknij drzwi.
- włóż kluczyk do stacyjki, przekręć na pierwszą pozycję, wyciągnij ze stacyjki w ciągu 5 sek.
- W ciągu 10 sekund, naciśnij i przytrzymaj przycisk otwierający auto, naciśnij 3 razy przycisk zamykający Miniaka TRZYMAJĄC cały czas ten od otwierania.
- puść oba przyciski, powinny się zaryglować drzwi, włóż kluczyk do stacyjki żeby zakończyć procedurę.

Co ciekawe, zarówno pod 1 i 2 metodą ludzie pisali, że jest świetna, zadziałała idealnie :razz: Jeśli to nie pomoże, to chyba lepiej niech ASO to sprawdzi. Powodzenia !

pzdr, pdd
ravestation

Post autor: ravestation »

pididi pisze:Masz xenony czy zwykłe h7 ?

bixenon lampy mam założone poliftowe
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

pididi dzieki, sprawdze niedlugo ta druga metode.
baterie w kluczyku wymienilem, niestety nic nie dalo.
bylem w salonie bmw dzis, ale oni nic nie poradza..bo nie serwisuja mini ;) a najblizszy serwis mini mam 100km od domu, wiec wolalbym to zostawic do czasu, gdy inne metody nie zadzialaja.

czy ktos wie, jak wlaczyc i korzystac z tempomatu? (wlaczyc, ustawic itd)
Gotti

Post autor: Gotti »

przycisk włączenia (zapali się zielona kontrolka) i +
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Gotti pisze:przycisk włączenia (zapali się zielona kontrolka) i +

mozesz lopatologicznie?
wciskam przycisk wlaczenia, wtedy na budziku mruga mi dwa razy ikona tempomatu i nic, kiedy wciskam + nic sie nie dzieje, dzieki
WookiM

programowanie kluczyka

Post autor: WookiM »

W instrukcji do MiniCooper MiniCooper S rocznik 01/02 stoi napisane, że są 2 metody synchronizacji kluczyka z alarmem, zastrzegam że nie próbowałem żadnej empirycznie (po prostu nie było takiej potrzeby :-):

- metoda 1: nacisnąć 4 razy pod rząd przycisk zamykania lub otwierania

- metoda 2: siedząc w samochodzie który ma odryglowane drzwi, włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić szybko kluczyk w stacyjce z pozycji 0 do pozycji II i z powrotem do pozycji 0, wyjąć kluczyk ze stacyjki, następnie w ciągu 10 sekund nacisnąć przycisk otwierania a następnie zamykania
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

dzieki za pomoc, dzis/jutro siade z tym kluczykiem i poprobuje metod wspomnianych w tym watku.

mam kolejne pytania:
-zimowki, czy oryginalne stalowe felgi 15' podejda do cooper'a s ? czy sie nie zmieszcza?

-climatronic - czy jest jakas skrocona instrukcja gdzies na necie? np chcialbym wlaczyc lekki nawiew na przednia szybe - wtedy fajnie sie rozpprowadza cieplo po kabinie, natomiast kiedy wlaczam nawiew na szybe to wlacza sie automatycznie huragan a zmniejszajac sile nawiewu, wylacza sie nawiew na szybe
to troche zagmatwane, ale w poprzednim miniaku mialem reczna klime i sie powoli przestawiam :)

-na jednej tylnej szybie bocznej mam te druciki odpowiadajace za podgzrewanie jej - kiedy one sie wlaczaja? dodatkowego guzika do tego nie widze

dzieki za pomoc :*
tys0nik

Post autor: tys0nik »

15 calowe stalówki pasują do Coopera S przynajmniej do tego z 2003 roku, sam mam takie zalożone
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

no halo, chopaki! nie ignorowac moich pytac :)

co do metody programowania kluczyka - dupa, kluczyk nie zyje
w aso powiedzieli mi, ze koszt nowego to ok 500 zł + programowanie

w zwiazku z tym zadam kolejne pytanie, a mianowicie, czy jezeli kupie uzywany kluczyk, przełożę z niego elekronikę do obecnego (gryf pozostanie ten sam naturalnie) to czy nic się nie spierdzieli ? :lol:
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

dawid, masz instrukcję?
Właśnie z ciekawości sobie ją ściągnąłem i jest tam łopatologicznie o tempomacie, i jest też coś o "odszranianiu" i "odmgławianiu" przedniej i bocznych szyb...
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

mam ale a'lais francais e bientot. dasz linka do angielskiej lub polskiej? bylbym wdzieczny.

co z kluczykiem, jak myslisz, czy przekladka elektroniki cos da? czy tylko ASO ?
pozdrawiam i dzieki za pomoc tu i w tamtym temacie
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Dla MY 2003':
www.motoringfile.com/files/2003MINICooperCooperS.pdf

W sprawie kluczyka - nie mam pojęcia. Mam MCSa po lifcie, z innym kluczykiem, u mnie pomogła wymiana baterii i metody, które już były opisywane.
Gotti

Post autor: Gotti »

pididi pisze:Dla MY 2003':
www.motoringfile.com/files/2003MINICooperCooperS.pdf

W sprawie kluczyka - nie mam pojęcia. Mam MCSa po lifcie, z innym kluczykiem, u mnie pomogła wymiana baterii i metody, które już były opisywane.

po lifcie i kluczyk z baterią? albo lift albo bateria.
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

chyba sprobuje przekladke elektroniki kluczyka z innego + programowanie a'la instrukcja.
a ASO proponuja mi wymiana kluczyka 480zl brutto + 300zl programowanie (sic!)

a moze to nie kluczyk zepsuty tylko modul odbiorczy w samochodzie? gdzie on sie znajduje? ktos wie?
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

dawid pisze:
-climatronic - czy jest jakas skrocona instrukcja gdzies na necie? np chcialbym wlaczyc lekki nawiew na przednia szybe - wtedy fajnie sie rozpprowadza cieplo po kabinie, natomiast kiedy wlaczam nawiew na szybe to wlacza sie automatycznie huragan a zmniejszajac sile nawiewu, wylacza sie nawiew na szybe
to troche zagmatwane, ale w poprzednim miniaku mialem reczna klime i sie powoli przestawiam :)

dzieki za pomoc :*

ten mocny nawiem na szybe to funkcja odparowania - włacza się zawsze na maxa jak nacisniesz klawisz odpowiedni - jak chcesz że ciepło sie rozchodziło to daj nawiew na nogi - ciepło powietrze ma to do siebie ze sie unosi
ODPOWIEDZ