Wibracje przy przyspieszaniu (Cooper S 2003r.) HELP!
Re: Wibracje przy przyspieszaniu (Cooper S 2003r.) HELP!
jak dla mnie też to wygląda na problem z kołami tzn. felgi opona itp jak wszyscy piszą.
bob.dsk pisze:Wiadomo kazdy ma swoje teorie na ten temat. Nie bede sie sprzeczal ale ja bym zaczal od kol. Takie jest moje zdanie.
Dziękuję za wszystkie wskazówki!
Poszukiwanie przyczyny wibracji zacząłem od kół. Zimówki (195/55 R16) mam na innych felgach a letnie (205/45 R17) jak wynika z rozmiaru na innych. Byłem wczoraj w firmie która zajmuje się oponami i okazało się, że wszystkie 4 szt. zimówek są uszkodzone (!!!). Od wewnętrznej strony zrobily się pionowe garby - na jednej z przednich opon nawet w 6 miejscach. Całe szczęście dogadałem się ze sprzedawcą - wróci mi kasę. Opony kupiłem jako używane ale są praktycznie nowe - produkcja od 3808 do 0709.
Nie mam pojęcia co się mogło stać - nigdy nie jeździłem na niedopompowanych, nie uszkodziłem ich mechanicznie - po prostu nie mam pojęcia.
Założyłem wczoraj letnie kapcie - nie miałem wyjscia. Koła są wyważone ale jedna felga na prawym tylnym kole jest krzywa (dziś zawiozę ją do prostowania).
Wibracje są dużo mniejsze - odczuwam je jeszcze przyspieszając na 3 biegu od 40 km/h do 50 km/h - później ustają.
Zobaczymy jak będzie po wyprostowaniu felgi, ale coś mi mówi że jeszcze nie będzie idealnie.
Ale cóż - zobaczymy.
Narazie, pozdro dla WSZTSTKICH!!!
PN.
no i widzisz:)
Słuchaj idealne to są auta z salonu a gdybyś chciał żeby było prawie jak z salonu, to byś musiał dać wszystkie 4 felgi do sprawdzenia i ew. prostowania (ja tak robię co sezon) i kupić nowe opony.
Słuchaj idealne to są auta z salonu a gdybyś chciał żeby było prawie jak z salonu, to byś musiał dać wszystkie 4 felgi do sprawdzenia i ew. prostowania (ja tak robię co sezon) i kupić nowe opony.
speedfight pisze:...
Słuchaj idealne to są auta z salonu ...
niestety w naszym kraju to nawet i przy zakupie nowego auta z salonu można się naciąć/zostać oszukanym..
wiec w Polsce nie ma aut idealnych:)
speedfight pisze:wiec w Polsce nie ma aut idealnych:)
Witajcie!
Felgę wyprostowałem, koła są więc już w porząku a wibracje czuć nadal choć w trochę mniejszym stopniu. Tak się zastanawiam co by tu teraz sprawdzić... Może faktycznie przegub wewnętrzny? Wszystkie przeguby mam suche...
Może coś zaproponujecie?
Witek pisze:Zbieżność
Całą geometrię robiłem, półośki też są proste...
pojedz do innego wulkanizatora i niech ci sprawdzi te nowe opony które niedawno założyłeś... bo może tez jakieś buble które zachwalał...
speedfight pisze:pojedz do innego wulkanizatora i niech ci sprawdzi te nowe opony które niedawno założyłeś... bo może tez jakieś buble które zachwalał...
Teraz stoi na letnich na których go kupiłem. Opony są w porządku. Aby ostatecznie wyeliminować problem opon, założyłem na chwilę dwie zupełnie nowe opony i felgi na przód (pożyczyłem od szwagra który ma komis samochodowy) - wibracje nie zmniejszyły się.
Więc to na pewno nie felgi ani opony.
Tak wygląda problem:
Tak wygląda dobra podpowiedź
A tak wygląda rozwiązanie:
Szanowni specjaliści - było by bardzo fajnie, gdyby podpowiedzi zamieszczały osoby, które się na tym znają - po co chłopakowi robicie wodę z mózgu....
krzywe felgi ? nie wyważone koła? Zastanówcie się - czy przy nie wyważonych kołach, lub krzywych felgach wibracje zanikną, gdy auto jedzie na luzie? Pomyślcie trochę! Będzie dalej trzęsło - niestety przyjacielu - to że masz półośki proste nie znaczy, że są dobre. Twoim problemem nie są felgi, koła itd - tylko jak kolega wcześniej mądrze zauważył powinieneś przyjrzeć się mechanizmowi odbioru napędu! Bo tylko gdy przekazujesz napęd na koła - wibracje występują... Półoś możesz mieć prostą ale w przegubie kielich może być "obrobiony". Znam z autopsji. Problem rozwiążesz wymieniając półoś. Więc przyjrzyj się wałkom odbioru napędu: prawy i lewy - niech mechanik sprawdzi Ci przeguby wewnętrzne i zewnętrzne - czyli ma zdjąć mieszki, i obejrzeć dokładnie kielichy.... Jeśli okaże się że półośki jednak są dobre - sprawdzasz pozostałe elementy przeniesienia napędu. Jeśli okaże się że półoś do wymiany - to np. nowa prawa półoś w ASO - 2200zł.
POWODZENIA
pnar pisze:Witam Wszystkich!
Od jakiegoś czasu odczuwam wibracje przy energicznym przyspieszaniu w moim miniaku S z 2003 roku . Dzieje się tak do prędkośco ok. 60 km/h. Im mocniej wciskam pedał gazu tym wibracje są większe.
Mam obniżone zawieszenie, a półośki które podejrzewałem o krzywiznę są proste. Dodam, że wibracje są odczuwalne tylko przy przyspieszaniu, na biegu jałowym silnik pracuje gładko a samochodem nie trzęsie.
Czy miał ktoś z Was podobne przypadki?
Jest to dla mnie bardzo ważne, proszę o pomoc.
Pozdr. dla Wszystkich forumowiczów.
PN.
Tak wygląda dobra podpowiedź
Mayon pisze:ja bym się dalej upierał by sprawdzic wewnętrzne przeguby, w octavi miałem podobny problem podczas spokojnej jazdy było ok, na luzie było ok, a przy przyspieszaniu wibrował przód auta, po puszczeniu gazu znowu było ok, okazało się, że kielichy wewnetrzynych przegubów były podtarte, po wymianie problemu nie było.
Szanowni specjaliści - było by bardzo fajnie, gdyby podpowiedzi zamieszczały osoby, które się na tym znają - po co chłopakowi robicie wodę z mózgu....
krzywe felgi ? nie wyważone koła? Zastanówcie się - czy przy nie wyważonych kołach, lub krzywych felgach wibracje zanikną, gdy auto jedzie na luzie? Pomyślcie trochę! Będzie dalej trzęsło - niestety przyjacielu - to że masz półośki proste nie znaczy, że są dobre. Twoim problemem nie są felgi, koła itd - tylko jak kolega wcześniej mądrze zauważył powinieneś przyjrzeć się mechanizmowi odbioru napędu! Bo tylko gdy przekazujesz napęd na koła - wibracje występują... Półoś możesz mieć prostą ale w przegubie kielich może być "obrobiony". Znam z autopsji. Problem rozwiążesz wymieniając półoś. Więc przyjrzyj się wałkom odbioru napędu: prawy i lewy - niech mechanik sprawdzi Ci przeguby wewnętrzne i zewnętrzne - czyli ma zdjąć mieszki, i obejrzeć dokładnie kielichy.... Jeśli okaże się że półośki jednak są dobre - sprawdzasz pozostałe elementy przeniesienia napędu. Jeśli okaże się że półoś do wymiany - to np. nowa prawa półoś w ASO - 2200zł.
POWODZENIA
PiterGehry pisze:Tak wygląda problem:pnar pisze:Witam Wszystkich!
Od jakiegoś czasu odczuwam wibracje przy energicznym przyspieszaniu w moim miniaku S z 2003 roku . Dzieje się tak do prędkośco ok. 60 km/h. Im mocniej wciskam pedał gazu tym wibracje są większe.
Mam obniżone zawieszenie, a półośki które podejrzewałem o krzywiznę są proste. Dodam, że wibracje są odczuwalne tylko przy przyspieszaniu, na biegu jałowym silnik pracuje gładko a samochodem nie trzęsie.
Czy miał ktoś z Was podobne przypadki?
Jest to dla mnie bardzo ważne, proszę o pomoc.
Pozdr. dla Wszystkich forumowiczów.
PN.
POWODZENIA
No to trzeba być dopiero mądrym żeby kupować półoś w ASO wydawając 2200PLN , gdy w dobrym sklepie można dostać identyczną ORYGINALNĄ o wiele wiele taniej
I ty dopiero robisz chłopakowi wodę z mózgu strasząc go odrazu takimi cenami...
ciekawe w którym sklepie... chyba że używaną. bo reszta sklepów nie ma w ofercie. Mają conajwyżej półoś lewą dla ropniaka...
nowej półosi nie kupisz.
jeśli jesteś taki mądrala - to podaj proszę sklep, gdzie sprzedają półosie całe, nie regenerowane, nowe o wiele taniej....
nowej półosi nie kupisz.
jeśli jesteś taki mądrala - to podaj proszę sklep, gdzie sprzedają półosie całe, nie regenerowane, nowe o wiele taniej....
- makrojal
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Nie zawadzi sprawdzić mocowania silnika. Podobne objawy miałem (w innym aucie) gdy poszła poduszka.
PiterGehry pisze:ciekawe w którym sklepie... chyba że używaną. bo reszta sklepów nie ma w ofercie. Mają conajwyżej półoś lewą dla ropniaka...
nowej półosi nie kupisz.
Sklep w moim mieście LEMAR zresztą mają kilkanaście sklepów w całym województwie.
Załatwiają każdą nawet najmniejszą część do MINI. Chcesz to ci podam jutro na PW nr telefonu zresztą w internecie bez problemu też znajdziesz i możesz zadzwonić:) się przekonasz i uwierzysz ze nie tylko ASO istnieje.
Nie zależy mi tu bajerować tylko mówię jak jest.
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
w ogole smieszne dywagacje na dziesiatki postow, to nie jest kwestia kasowania oil service, tylko mechaniczny problem. jedz chlopie do serwisu a nie lej smutkow na forum bo przyczyn moze byc wiele