Brak tylnych świateł, podświetlenia tablicy i przeciwmgły
Moderator: flapjck1
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Brak tylnych świateł, podświetlenia tablicy i przeciwmgły
OK - kilka ostatnich dni szukałem swiateł pozycyjnych i po ich znalezieniu omal nie oparzyłem sie o umierający silnik wycieraczek po odłączeniu ( a raczej wyrwaniu) zapieczonej wtyczki zauważyłem ze nie działają awaryjne... bede szukał dalej zatem
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Witam,
Mam następujący problem. Brak u mnie podświetlenia zegarów i tylnego prawego postoju. Nie jest to żarówka. Sprawdziłem miernikiem i prąd do tylnego prawego nie dopływa. Jak sprawdzić co jest nie tak? Zastanawiam się czy to nie bezpiecznik oznaczony na schemacie na czerwono. Tylko nie mogę go zlokalizować. Z góry dziękuję za pomoc.
Cały schemat na poniższej stronie:
http://www.minimania.com/images/wiring/ ... ring12.pdf
Pozdrawiam
Mam następujący problem. Brak u mnie podświetlenia zegarów i tylnego prawego postoju. Nie jest to żarówka. Sprawdziłem miernikiem i prąd do tylnego prawego nie dopływa. Jak sprawdzić co jest nie tak? Zastanawiam się czy to nie bezpiecznik oznaczony na schemacie na czerwono. Tylko nie mogę go zlokalizować. Z góry dziękuję za pomoc.
Cały schemat na poniższej stronie:
http://www.minimania.com/images/wiring/ ... ring12.pdf
Pozdrawiam
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Najpierw potrzebna jest informacja z którego roku jest Twój samochód. Czy skrzynka jest na 4 bezpieczniki czy 2. Czy zegary są na środku czy przed kierownicą i ile 2 czy 3 z obrotomierzem. Pytam, bo schemat który pokazujesz w linkach to instalacja starych modeli i u Ciebie może być i podejrzewam jest inna
Witam,
Mój Mini jest z 1989 roku, skrzynka jest na 4 bezpieczniki, zegary są trzy przy kierownicy. Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Mój Mini jest z 1989 roku, skrzynka jest na 4 bezpieczniki, zegary są trzy przy kierownicy. Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
- Jasiek
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
To co zaznaczyłaś na czerwono nie jest bezpiecznikiem tylko łączeniem kabli (cos ala wsówki ) znajdują sie pod parapetem na wysokości prawej wycieraczki .
przewód odpowiadający za światła postojowe jest koloru czerwonego z czarnym lampasem wychodzi on z bezpieczników i rozdziela sie odpowiednio na przód i na tył .
pisałem z pamięci ale tak to z grubsza .
przewód odpowiadający za światła postojowe jest koloru czerwonego z czarnym lampasem wychodzi on z bezpieczników i rozdziela sie odpowiednio na przód i na tył .
pisałem z pamięci ale tak to z grubsza .
next to sex i love my MINI best
Wychodzi nieuważanie na elektrotechnice
Z tego co pamiętam to ten kabel z czerwonego przechodzi w czerwono zielony. W czym może być problem, że tylko jeden postój z tył mi nie działa, no i podświetlenie zegarów. Sprawdzałem bezpiecznik, żarówkę, są ok.
Może znacie jakiegoś dobrego elektryka w Wawie lub okolicach, który zająłby się moim "dzieckiem" bo nie chcę oddawać go w nieznane ręce.
Z tego co pamiętam to ten kabel z czerwonego przechodzi w czerwono zielony. W czym może być problem, że tylko jeden postój z tył mi nie działa, no i podświetlenie zegarów. Sprawdzałem bezpiecznik, żarówkę, są ok.
Może znacie jakiegoś dobrego elektryka w Wawie lub okolicach, który zająłby się moim "dzieckiem" bo nie chcę oddawać go w nieznane ręce.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
jakis bezpiecznik
na tyle na ile pamietam fabryczna instalke to tam tak bylo - jedna lampa tyl na innym obwodzie a druga na innym
posprawdzaj bezpieczniki, masz ich max 8 jak instalka fabryczna
na tyle na ile pamietam fabryczna instalke to tam tak bylo - jedna lampa tyl na innym obwodzie a druga na innym
posprawdzaj bezpieczniki, masz ich max 8 jak instalka fabryczna
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o obwód tylnych świateł to jest on rozdzielony i do tyłu idą dwa przewody . Miałem już taki przypadek ( mini 91') i poszukiwania przerwy w wiązce w bagażniku nie przyniosły rezultatu. Jest to również uciążliwe bo aby dostać sie do instalacji (wiązki) po lewej stronie trzeba odkręcić mocowanie i "odsunąć" zbiornik paliwa. Z przodu pod maską na przegrodzie czołowej po stronie kierowcy wiązka idąca do tyłu jest połączona również bezpiecznikami liniowymi. Białe oprawki podobne do bezpieczników zasilajacych dawniej radia samochodowe. W środku są bezpieczniki szklane rurkowe. Jeden z tych bezpieczników zamyka i zabezpiecza obwód jednej strony pozycyjnych świateł z tyłu. Oprawke trzeba otworzyć wyjąć bezpiecznik oczyścić blaszki stykowe w oprawce i przy włączonych światłach zewrzeć "na krótko" bez bezpiecznika jeżeli światła zadziałają to winien jest właśnie ten element. Bezpiecznik na oko może być dobry ale jego końcówki metalowe lub blaszki w oprawce są zaśniedziałe ( utlenione powierzchniowo) i prądu nie przewodzi.
Póżniej sprawdzę jeszcze dokładnie obwody na schemacie i postaram się napisać coś na temat oświetlenia wskaźników i ewentualnie podać kolory przewodów zwiazanych z problemem w tym roczniku.
EDIT
Oświetlenie wskaźników podpięte jest razem ze światłami pozycyjnymi przewodem czerwonym z zielonym paskiem do bezpiecznika nr 4 w skrzynce czyli do dolnego. Napięcie na tym bezpieczniku pojawia się po włączeniu świateł pozyzyjnych wyłącznikiem klawiszowym (na panelu środkowym). Jeżeli pozycyjne działają a oświetlenie deski nie, to znaczy że przerwa jest dalej albo na połączeniu wtyki instalacja / zegary lub na samym obwodzie drukowanym folii pod wskaźnikami albo np żarówki w desce są przepalone.
Wracając do rozdziału tył lewa / prawa pozycyjne trzeba znaleźć bezpiecznik liniowy o którym pisałem wyżej. Niestety nie jest on zaznaczony na schematach dostępnych w manualu. Prawdopodobnie wersja instalacji z rozdzieleniem obwodów wynikała z wymagań rynku na jaki kierowany był samochód. Wersje na Europę LHD miały rozdział zarówno dla świateł z przodu jak i z tyłu. Szukaj czerwonych przewodów z zielonym paskiem
Póżniej sprawdzę jeszcze dokładnie obwody na schemacie i postaram się napisać coś na temat oświetlenia wskaźników i ewentualnie podać kolory przewodów zwiazanych z problemem w tym roczniku.
EDIT
Oświetlenie wskaźników podpięte jest razem ze światłami pozycyjnymi przewodem czerwonym z zielonym paskiem do bezpiecznika nr 4 w skrzynce czyli do dolnego. Napięcie na tym bezpieczniku pojawia się po włączeniu świateł pozyzyjnych wyłącznikiem klawiszowym (na panelu środkowym). Jeżeli pozycyjne działają a oświetlenie deski nie, to znaczy że przerwa jest dalej albo na połączeniu wtyki instalacja / zegary lub na samym obwodzie drukowanym folii pod wskaźnikami albo np żarówki w desce są przepalone.
Wracając do rozdziału tył lewa / prawa pozycyjne trzeba znaleźć bezpiecznik liniowy o którym pisałem wyżej. Niestety nie jest on zaznaczony na schematach dostępnych w manualu. Prawdopodobnie wersja instalacji z rozdzieleniem obwodów wynikała z wymagań rynku na jaki kierowany był samochód. Wersje na Europę LHD miały rozdział zarówno dla świateł z przodu jak i z tyłu. Szukaj czerwonych przewodów z zielonym paskiem
Dzięki bardzo a pomoc Dzisiaj postaram się znaleźć usterkę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
coś mi się wydaje że ten dodatkowy obwód jest czerwony z czarnym paskiem
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
monsterk pisze:coś mi się wydaje że ten dodatkowy obwód jest czerwony z czarnym paskiem
Dokładnie tak !
Miałem dzisiaj możliwość to sprawdzić. Na przegrodzie czołowej od strony silnika jest dodatkowa wiązka oznaczona "metką" z nadrukiem HAM 1220. Zaczyna się od przewodu koloru czerwonego wpiętego w skrzynkę ( 4 dolny bezpiecznik) dalej jest oprawka z bezpiecznikiem liniowym o którym pisałem wcześniej i od tego bezpiecznika jest już przewód koloru czerwonego z czarnym paskiem dalej jest złączka i przed nią połaczony jest drugi przewód czerwony z czarnym paskiem który "wraca" w wiązce i dalej idzie do zasilania jednego ze świateł pozycyjnych z przodu. Za złączką o której wyżej przewód też czerwony z czarnym paskiem wchodzi do wiązki idacej do tyłu samochodu.
Tak że, jeżeli jest napięcie na początku czyli przy skrzynce bezpieczników na końcówce czerwonego przewodu a nie ma go dalej przyczyną może być albo brak styku na bezpieczniku liniowym albo na złączkach zarówno tych idących do tyłu w przypadku tylnych świateł albo tych z przodu ( za atrapą) w przypadku świateł przednich.