Opony...

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Re: Opony...

Post autor: pididi »

Ja zima latam na 17" - da się, choć na 15" miałbym bardziej wy*ebane na dziury, których nagle robi się cała masa. Ze swojej strony polecam Pirelli Sottozero, z tego co pamiętam występują też w wersji RSC. Jeździło mi się na nich zeszłej zimy bardzo przyjemnie zarówno na mokrym jak i na błocie pośniegowym.
static
Awatar użytkownika
gisioo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: gisioo »

Ja zima tez latam na 17" i nie jest tak tragicznie :wink:
A smigam obecnie na pirelli snowsport i jestem zadowolony :!:
Załączniki
pirelli
pirelli
opona pirelli.jpg (77.47 KiB) Przejrzano 1388 razy
Azrael

Post autor: Azrael »

Alu czy stalówki to kwestia kiszeni głównie. Mniejsze koła są wskazane jeżeli dużo jeździsz rzeczywiście po śniegu najlepiej mniejsze i węższe. Fabryczne koła w Cooperze S są zdecydowanie za szerokie do masy auta na śnieg. Ale jak jeździsz zimą po mieście czy coś to przetoczyć się można też na szerokich zimówkach.
TomuŚ

Post autor: TomuŚ »

Podpowie mi ktoś szybko czy koła 15" ET45 szerokość 6J z hondy będą pasowały do mini??

Na tych felgach są założone oponki 195/60

powiedzcie mi szybko czy nic mi nie bedzie tarło, bo zima tuż tuż wszyscy pozmieniali już na zimówki a ja jestem z ręką w nocniku...

Poratujcie....
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Rozmiar koła jest idealny.
Jaka jest śr. otworu centrującego w Hondzie? Jeśli mniejsza niż Miniakowe 56,1 to będzie problem, jeśli większa, to pierścienie centrujące.
BTW, felgi z MINI na Hondę pasują :wink:
static
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

powinno byc wlasnie te 56,1
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
TomuŚ

dobra, a ET 35 z nowe go opla tigry

otwór 56,6 dostanę taki wąski pierścień??

oponki na tych felgach sa 185/60 felga 15"

Wiem że czym mniejsze et tym felga bedzie bardziej wystawać, z tym że nie wiem jaka jest granica możliwości w mini cooperze, kiedyś jak miałem focusa i dałem mu felgę 17" i et trochę nie dopasowałem przy kapciu 225 to musiałem włożyć gumy w sprężyny bo na dołkach o nadkola przycierało.

z jakich aut pasują felgi do mini?? wiem że z hondy civic i acord, z rovera 25, 200 i pokrewnych od czego jeszcze?? Patrząc na allegro to do mini są drogie a do hondy można taniej wyrwać.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Serio? Gumy w sprężyny?
:neutral:

Lepsze te od Hondy, choć ET35 Miniak przyjmuje bezproblemowo. Z pierścieniem będzie kłopot, będzie miał grubość 0,25mm...
static
TomuŚ

Dokłądnie tak gumy w sprężyny musiałem wsadzić, można takie kupić w sklepie motoryzacyjnym przez co samochód delikatnie sie podniósł no i trochę mniej uginał. Dlatego boję sie teraz jak cholera kupować jakie kolwiek felgi nie mając pewności czy dane ET będzie dobre, sam mam w garage aluski 15" z tym że et13 to wystają jak nie wiem ;) no ale mają szerokośc chyba 8J i spory rancik.

Oryginalne et do mini to 45 a 35 to jest 10 różnicy i to w stronę zewnętrzną, a drogi wiadomo jakie mamy czy na dołkach nie bedzie mi sie uginać i obcierać o błotniki.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Na co dzień mam ET33, 7.5" i jest jak najbardziej w porządku. Seryjny Miniak stoi jak koza przecie :smile:

BTW, seryjnie jest ET48, zdarza się w OEMowych osiemnastkach i ET50. Te z Hondy to bezpieczniejsza opcja.
static
TomuŚ

Jutro z samego rana jadę troszkę w Polskę niestety nie swoim autkiem, i po drodze chce zajechać do gościa który ma felgi od opla, otwór 56,6 myślę że te 6 nie miało by jakiegoś dużego znaczenia??????????

na felgach są oponki 185/60 przy et 35 nie będzie nic mi tarło???

powiedz mi pididi ty na co dzień jeździsz na et 33 ale na jakiej feldze 15" ???? i na jakiej oponie???
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

bedziesz mial problem z wywazaniem takich kol, nie uzyjesz pierscieni bo nie bedzie gdzie ich wsadzic

ekstremalnie - beda ci sie ciagle odkrecaly kola
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
TomuŚ

naprawdę bedzie aż tak źle?? kurde bo gość ma felgi z oponkami po 6.5 mm i chce mi je oddać za 400 zł
b3x

Post autor: b3x »

Hej,

trochę przeoczyłem możliwe rozmiary opon w manualu i kupiłem 195/65 do R15…

Wg manuala 195 może iść tylko od R16 wzwyż, a do R15 jest 175.

Wulkanizator powiedział mi że mogą szybciej się zużywać i nie poleca, ale nie chce mi się ich zwracać… Co myślicie?
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

a co byscie mi polecili?

kupilem miniaka na 15'' o dosc dziwnej specyfice - nie pamietam szerokosci - chyba 175, ale profil 50...nie wiem kto zaklada 50tki do 15''. w kazdym badz razie

1. po czym poznac czy opony sa RF czy nie?
2. czy biale (emaliowane?) oryginalne felgi mini w zimie niszcza sie tak samo jak zwykle alusy?
3. wynika z poprzedniego pytania - kupowac na zime stalowki?
4. jakie oponki byscie polecili w tym sezonie? piorytet - bezpieczenstwo :) aczkolwiek nie chcialbym dac wiecej niz 400 za opone (moga byc z zeszlego sezonu)
5. kupowac w necie? czy gdzies w poznaniu znacie jakis ciekawy punkt z oponami?

//E:
jakis kretyn (poprzedni wlasciciel) zalozyl 205/50/R15 do standardowych felg
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
ODPOWIEDZ