Opony...
Re: Opony...
To jakiej opony szukasz 215/40/17 ?
to tu masz dobre opony
Yokohama S.drive AS01 - 500stowek sztuka
Nokian ZG2 - 600stow sztuka
Yokohama PARADA Spec-2 - 600stow sztuka - kumpel ma na pasku na 19 te Parady fajnie wygladaja ale z trakcja na mokrym nie jest za fajnie
Vredestein Ultrac Sessanta - 640zeta sztuka - ja mam aktualnie nizszy model na superbie ale nadal opona UHP do 300km wzmaciana. Ten jest wyzszy model od tego co mam. 2gi sezon opon i naprawde sa rewelacyjne tylko cena wyzsza od Nokianow i Yokohamy ale swoje potrafia bo kleja sie pieknie do drogi juz nie mowiac na goracym asfalcie co mozna wyczyniac. W superbie mam 225/40/18 plus zawiecha obnizona i 3maja masakrycznie w lato a samochod jest jeszcze raz dluzszy niz Miniacz.
Tak wogole czemu 215 a nie seryjne 205?
Ja mialem wrzucac do swojego Miniacza 215/35/18 bo to prawidolowy rozmiar ale na stan nawierzchni zrezygnowalem.
to tu masz dobre opony
Yokohama S.drive AS01 - 500stowek sztuka
Nokian ZG2 - 600stow sztuka
Yokohama PARADA Spec-2 - 600stow sztuka - kumpel ma na pasku na 19 te Parady fajnie wygladaja ale z trakcja na mokrym nie jest za fajnie
Vredestein Ultrac Sessanta - 640zeta sztuka - ja mam aktualnie nizszy model na superbie ale nadal opona UHP do 300km wzmaciana. Ten jest wyzszy model od tego co mam. 2gi sezon opon i naprawde sa rewelacyjne tylko cena wyzsza od Nokianow i Yokohamy ale swoje potrafia bo kleja sie pieknie do drogi juz nie mowiac na goracym asfalcie co mozna wyczyniac. W superbie mam 225/40/18 plus zawiecha obnizona i 3maja masakrycznie w lato a samochod jest jeszcze raz dluzszy niz Miniacz.
Tak wogole czemu 215 a nie seryjne 205?
Ja mialem wrzucac do swojego Miniacza 215/35/18 bo to prawidolowy rozmiar ale na stan nawierzchni zrezygnowalem.
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
205/40R17, potrzebuję mniejszej średnicy koła - wspomniałem wcześniej
Parady 422zł, Rainsporty 2 400zł, T1R 370zł, Yokohamy s.drive podobnie, ale są chwalone za niski hałas i komfort a na tym akurat mi zupełnie nie zależy. Federale bym z ciekawości wypróbował (~390zł) ale wypadają szersze, mają 215mm szerokości, bieżnik 197mm.
No nic, poczytam, popytam choć skończy się podejrzewam na Rainsportach 2, bo gdzie nie czytam są chwalone

Parady 422zł, Rainsporty 2 400zł, T1R 370zł, Yokohamy s.drive podobnie, ale są chwalone za niski hałas i komfort a na tym akurat mi zupełnie nie zależy. Federale bym z ciekawości wypróbował (~390zł) ale wypadają szersze, mają 215mm szerokości, bieżnik 197mm.
No nic, poczytam, popytam choć skończy się podejrzewam na Rainsportach 2, bo gdzie nie czytam są chwalone

static
Ja nastepne biore jakies Yokohamy jak sie zetra te co mam a maja dopiero przejechane z 600km 

Mam pytanie - czy jesli mam Mini Coopera R50 na lekko przylysawych run flatach, na org felgach, to czy montaz "normalnych" opon przebiega bezproblemowo? Tzn. czy jakies tam czujniki nie wariuja, kontrolki itp.? Czy jest z tym ogolnie jakikolwiek problem, czy biore kupuje zwykle opony, jak w kazdym innym samochodzie i jade, nieprzejmujac sie ? 

Żaden problem, można spokojnie zmieniać
Kupujesz zwykłe nie-runflaty i jeździsz. Jedynie jak złapiesz gumę na nie-runflatach to stoisz.Fedor pisze:Mam pytanie - czy jesli mam Mini Coopera R50 na lekko przylysawych run flatach, na org felgach, to czy montaz "normalnych" opon przebiega bezproblemowo? Tzn. czy jakies tam czujniki nie wariuja, kontrolki itp.? Czy jest z tym ogolnie jakikolwiek problem, czy biore kupuje zwykle opony, jak w kazdym innym samochodzie i jade, nieprzejmujac sie ?
Maciek
Hyundai Santa Fe '04 4WD 2.0 CRDi 140KM - dupowóz
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera

Zawsze można kupić zestaw naprawczy w sprayu i jedziesz dalej
Ok, dzieki za odpowiedzi. Bo wlasnie to mnie martwilo - pytanie bylo hipotetyczne, bo dopiero zamierzam kupic Miniaka, ktory wlasnie ma lekko lysawe oryginalne opony i sie zastanawialem czy tego typu bajer (runflat) nie rodzi wiecej problemow, niz ma zalet 
A wiadomo, jak guma to stoje, to wiem

A wiadomo, jak guma to stoje, to wiem

A jeszcze jakbyscie mi powiedzieli koledzy - jak sie nazywaja oponki, ktore standardowo, fabrycznie montowali w Miniakach r50?
To w sumie dobry sposob na sprawdzenie przebiegu, jak ktos ma oryginalne opony jeszcze z tamtego okresu to dobrze swiadczy mysle. Bo watpie, ze ktos te runflaty sobie drugie kupil, choc moze naiwny jestem
To w sumie dobry sposob na sprawdzenie przebiegu, jak ktos ma oryginalne opony jeszcze z tamtego okresu to dobrze swiadczy mysle. Bo watpie, ze ktos te runflaty sobie drugie kupil, choc moze naiwny jestem

-
- Wiarus
- Posiadane auto:
raczej naiwny. jak ktos z r50 ma jeszcze oryginalne opony, to albo byl bity i stal w stodole, albo nie wiem co
- po tylu latach chociazby guma juz by sie do niczego nie nadawala

There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Ja zawsze kupowałem i nie tylko ja jak poczytasz forum. Runflaty wygodna sprawa.Fedor pisze:Bo watpie, ze ktos te runflaty sobie drugie kupil, choc moze naiwny jestem
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
czy zamiast opony 195/55 R16 moge założyć 205/55 R16 ?? pamietam ze jak kupiłem mojego Miniaka to miał takie 205, wyskoczyła mi buła na jednej oponie i musze wymienić a że ciśnie mnie kasa obecnie to chciałem się poratowac na jakis czas właśnie tymi 205
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Teoretycznie możesz bo średnica wychodzi tak:
195/55/16 = ~621mm
205/55/16 = ~631mm
więc jeśli nie masz zglebionego MINI to nie bedzie tarło.
U mnie niestety takie koło tarłoby jak złe
195/55/16 = ~621mm
205/55/16 = ~631mm
więc jeśli nie masz zglebionego MINI to nie bedzie tarło.
U mnie niestety takie koło tarłoby jak złe

-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
dzieki, na razie tak zrobie
Super wygodna zanim dojedziesz do wulkanizatora to z opony w srodku zostaja wiorki kokosowe...MacOlo pisze:Ja zawsze kupowałem i nie tylko ja jak poczytasz forum. Runflaty wygodna sprawa.Fedor pisze:Bo watpie, ze ktos te runflaty sobie drugie kupil, choc moze naiwny jestem
Odrazu najlepiej zmieniac opone i wozic dojazdowke najmniejsza jaka srednica nam wejdzie na tarcze chamulcowe z przodu bo sa najwieksze oczwiscie chyba ze mamy moda breakowego

Runfluty sa twarde i mniej sie uginaja przez co tracimy na komforcie a w polaczeniu z zawieszeniem sport to juz na nasze drogi meksyk sam tak mialem i podziekowalem.