Tajemnicze stukanie!

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

speedfight

Re: Tajemnicze stukanie!

Post autor: speedfight »

No i przyszła kolei na mnie....Podczas ruszania (wystarczy 10cm) i cofania słyszę takie strzelanie 2-3 razy nie zbyt głośne ale jednak jest, i słysze je również praktycznie zawsze przy skręcie w prawo.Jestem pewien ze dzieje się to "coś" w lewym przednim kole.

Podniosłem koło na lewarku i wyraźnie odczuwam luz w kole-a więc do wymianę bezsprzecznie końcówka drążka, ale zastanawia mnie czy dziwne strzelanie mogło pochodzić od tego??? czy może przegub jest walnięty??
Próbowałem skręcać do oporu w prawo lecz żadnego klekotania nie usłyszałem.
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

tez kiedys tak mialem, przy skrecie w lewo cos stukalo.... ale jak auto bylo na podnosniku to nic nie ocieralo, tak jakby cos przy przeciazeniu dopiero sie dzialo.. po jakims czasie przestalo.

a jezeli kolo ci lata, to do wymiany lozysko, ktore wystepuje w komplecie z piasta.. koszt to ponad 500zl bo uzywanego podobno sie nie powinno kupowac
girsza

Post autor: girsza »

ja mialem to samo - do wymiany sworzeń albo przegub.
speedfight

Post autor: speedfight »

tzn koło ma luz ale w poziomie i za ten luz odpowiada końcówka drążka kierowniczego. Gdyby luz występował w pionie, a wiec gdybym złapał koło na dole i u góry i wyczuwał bym luz to wtedy wskazywało by to na łożysko.

Niedawno z ciekawości parzyłem ceny wszystkiego...
-końcówka drążka (zamówiona 75zł)
-przegub 150zł (allegro)- narazie nie kupuje - spróbuję z końcówką drążka
-łożysko z piastą 330zł (allegro) dokładnie takie samo które montuje producent
Voyth

Post autor: Voyth »

Może byc to także któryś ze sworzni wahacza :roll:
Awatar użytkownika
gisioo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: gisioo »

Witam!
Po powrocie z wakacji po naszych wspanialych drogach pojawilo sie zgrzytanie podczas skrecania w prawo i spowrotem zawsze w tym samym miejscu :cry:
Czym moze to byc spowodowane :?:
tys0nik

Post autor: tys0nik »

maglownica albo poduszka pod amortyzator miałem tak z poduszką 180 zł + wymiana
girsza

Post autor: girsza »

tys0nik pisze:maglownica albo poduszka pod amortyzator miałem tak z poduszką 180 zł + wymiana

Hej jakie dokladnie miales objawy? jesli chodzi o poduszę amortyzatora?

Ja mam strzelanie 2-3 razy, czasami raz -ale konketnie- przy ruszaniu i chamowaniu. Czasami stuki przy podskokach koła, na nierównościach podbijających. Na trzepaku nic nie slychac. Wymienialem 2x tulejki poduszkę pod silnikiem, pod skrzynią, sworzeń... i dalej strzela. Słychać to tylko w kabinie po lewej stronie. Od kilku miesiecy mam ten problem i mnie szlak trafia...

pzdr.
tys0nik

Post autor: tys0nik »

dokładnie w kabinie po lewej stronie od strony kierowcy slychac, na nierównościach ale przy ruszaniu nie miałem, na trzepaku bylo slychac wyraznie :) pozdrawiam
Phantomas

Post autor: Phantomas »

hmm.... a u mnie stuka w miniaku, np. gdy po godzinie jazdy zatrzymam się i zacznę cofać, jednocześnie skręcając. Słyszać jeden głuchy "stuk".
Problem pojawia się sporadycznie - aczkolwiek irytuje... Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
makrojal
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: makrojal »

:oops:
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 10:17 przez makrojal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

w nowym MINI ? :D
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Harnaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto: JCW R56

Post autor: Harnaś »

U mnie od nowości też coś stukało na nierównościach poprzecznych, wybojach i przy dynamicznym pokonywaniu łuków. Byłem wściekły jak cholera, bo to jakaś paranoja, żeby coś stukało w fabrycznie nowym aucie za 140tyś zł. Nawet dwa razy byłem z tym w serwisie, niestety nie potrafili zdiagnozować źródła stukania..

Dziś rano odnalazłem źródło - to były te cholerne gumowe kulki zamontowane na końcu sznureczków trzymających półkę nad bagażnikiem. :oops: W końcu cisza i spokój. :)

Na samym początku mojej przygody z MINI również byłem zaniepokojony 2-3krotnymi stukami przy redukcji, hamowaniu, odejmowaniu gazu, wbijaniu wyższego biegu etc, ale po telefonie do serwisu byłem mocno uspokojony. To tylko dopalające się paliwo w wydechu. :P
maciektst

...stuki wewnatrz pod przednia szybą.

Post autor: maciektst »

...u mnie z kolei słychać plastikowe stukanie albo raczej trzeszczenie dobiegające jakby z nawiewów pod przednia szybą. Na początku myślałem że to ten trzpień plastikowy pod szybą obluzował sie i wpada w rezonans ale to gdzieś w nawiewie!! czy tam jest jakiś element który lubi sie poluzować? albo komuś coś tam wpadło i teraz trzeszczy hmmm...
Voyth

Post autor: Voyth »

Też tak mam. Skrzypi Ci tak jakby ta listwa z nawiewami przy szybie z przodu ? :roll:
ODPOWIEDZ