MINI olej
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: MINI olej
u mnie w krakowie koleś diluje motulem, ma dobre ceny, brałem od niego płyn hamulcowy, wystawiał się też chyba na allegro, choć przy odbiorze osobistym wywałował mnie na 5 zł
ma tam wszystko na stanie, choc "firma" to mały garaz przy domu, to dobrze zaopatrzony: http://motul.krakow.pl/ i nie wiem czy przy następnej wymianie nie wleje motula, cenowo wychodziło podoobnie (wg jego katalogów 5 litrów wchodzi) wg wymieniaczy w firmie dystrybuującej Catrola - wlewa się 6 litrów.. (do tego oleju z beczki więc może mają lewe miarki )
ma tam wszystko na stanie, choc "firma" to mały garaz przy domu, to dobrze zaopatrzony: http://motul.krakow.pl/ i nie wiem czy przy następnej wymianie nie wleje motula, cenowo wychodziło podoobnie (wg jego katalogów 5 litrów wchodzi) wg wymieniaczy w firmie dystrybuującej Catrola - wlewa się 6 litrów.. (do tego oleju z beczki więc może mają lewe miarki )
pididi pisze:Obczaiłem dzisiaj bagnet i w magiczny sposób mam mało oleju! Niesamowite!
jakby nie patrzeć, te silniki lubią olej! ale mojemu mobil nie smakuje tak jak smakował castrol..
na zdrowy rozum, im gęstszy olej tym go silnik powinien brać mniej!
na zalecenia BMW patrzyłbym jednak z przymrużeniem oka, skoro wg nich serwis olejowy należy robić co 22500 - 25000 km!
dawid pisze:(wg jego katalogów 5 litrów wchodzi) wg wymieniaczy w firmie dystrybuującej Catrola - wlewa się 6 litrów.. (do tego oleju z beczki więc może mają lewe miarki )
nie no 6 litrow to chyba jednak przesada
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
castrol jest olejem ktory znika
w tej samej lepkosci mobil czy motul nie bedzie mial takiej tendencji
w tej samej lepkosci mobil czy motul nie bedzie mial takiej tendencji
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
no, czyli Motul 5W 40 i starczy? Bez hardkorów typu 15W 50?
Zresztą, zaleję i zobaczę
Zresztą, zaleję i zobaczę
witam!
mam olej mobile 0w40 i czeka mnie wymiana - kupic tej samej klasy castrol 0w40 czy castrol 10w60? bedzie to mialo jakis wplyw na prace silnika? czy taka zmiana z 0w40 na 10w60 dla silnika jest ok?
mam olej mobile 0w40 i czeka mnie wymiana - kupic tej samej klasy castrol 0w40 czy castrol 10w60? bedzie to mialo jakis wplyw na prace silnika? czy taka zmiana z 0w40 na 10w60 dla silnika jest ok?
bylem u dystrybutora olejów castrol i mobile na Polske i powiedzieli mi ze nie powinno sie przechodzic z oleju mobile na castrol bo mobile ma jakies wlasciwosci czyszczace i moze to potem po zalaniu castrolem zle wplynac na silnik...:/
spotkaliscie sie juz z czyms takim?
spotkaliscie sie juz z czyms takim?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
MARKETING :p
ale zostan przy mobilu, lepszy jest
ale zostan przy mobilu, lepszy jest
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
jakis miesiac temu (ponad) byla dolewka oleju (castrol 5w40). wczesniej jeszcze zaraz po kupnie mini "wypiło" caly olej ledwo bylo minimum na bagnecie. teraz po ost dolewce jest cigle tyle samo co minie ogromnie cieszy:) Zastanawia mnie jednak dlaczego nagle nie ma ubytkow oleju??czyżby poprzedni wlasciciel zrobil mnie w konia i lał olej do frytek zamiast deklarowanego castrola.? Nadmienic musze ze po kupnie wymienilem mu filter powietrza gdyz byl zafajtany na maxa, ale miesiac na nowym filtrze i taki ubytek a teraz nic?
jaki olej? - rebus
Muszę uzupełnić olej w mini, Niestety karteczka, która zawsze jest przy wlewie oleju jest urwana - nie zauważyłam tego od razu. I nie wiem teraz co mam dolać. Do wymiany oleju pozostało jeszcze kupę czasu więc może mi pomożecie. Z poprzednim właścicielem jest kiepski kontakt, a mechanik robiący wcześniej przeglądy tego auta, do którego dostałam namiary od poprzedniego właściciela powiedział mi przez telefon coś, co brzmiało tak: "shell lub elf pina 30 lub 40". Prosiłam o przeliterowanie tego słowa "PINA" ale kompletnie nie rozumiał o co mi chodzi. W kółko powtarzał to słowo. Czy może Wy mi to rozszyfrujecie, bo mi się z niczym nie kojarzy. Wiem, że "30 lub 40" to gęstość ale ta "pina"??? Co to za czort?
I co mam zrobić jeśli nie uda się tego rozwiązać?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Re: jaki olej? - rebus
tadziorek22 pisze:Zastanawia mnie jednak dlaczego nagle nie ma ubytkow oleju??
no u mnie też przez pierwsze + - 3 tyś. km od wymiany jest spokój, potem trzeba kontrolować. a wymieniam co ok 10 tyś.
porzeczka pisze:Muszę uzupełnić olej w mini, Niestety karteczka, która zawsze jest przy wlewie oleju jest urwana - nie zauważyłam tego od razu. I nie wiem teraz co mam dolać. Do wymiany oleju pozostało jeszcze kupę czasu więc może mi pomożecie. Z poprzednim właścicielem jest kiepski kontakt, a mechanik robiący wcześniej przeglądy tego auta, do którego dostałam namiary od poprzedniego właściciela powiedział mi przez telefon coś, co brzmiało tak: "shell lub elf pina 30 lub 40". Prosiłam o przeliterowanie tego słowa "PINA" ale kompletnie nie rozumiał o co mi chodzi. W kółko powtarzał to słowo. Czy może Wy mi to rozszyfrujecie, bo mi się z niczym nie kojarzy. Wiem, że "30 lub 40" to gęstość ale ta "pina"??? Co to za czort?
w sumie nie wiem w czym problem, możesz zalać to co leje ASO tj.:
- castrol edge 5w30 long life (BMW LL-04) osobiście nie polecam, bo wymiany co 22500 do mnie nie przemawiają więc po co lać olej LL i zmieniać go co ok 10tyś. km?
lub coś innego, np:
- mobil 1 5w50 Rally formula - ja go obecnie zalewam do MCS'a
- mobil 1 ESP formula 5w30 (również do silników z FAP'em), spełnia BMW LL-04 - ten ostatnio zalałem do swojego diesla!
- jakiś motul (ale to najdroższe rozwiązanie)
A jeśli wcześniej olej był wymieniany na jakiś o innych parametrach?
"shell lub elf pina 30 lub 40".
wg mnie to pińć na 30 lub 40 (po polsku pięć )
"shell lub elf pina 30 lub 40".
andywarhol - gratulacje! rebus rozwiązany
Ta PINA to jakiś poznański slang chyba i rzeczywiście znaczy "pięć" ale tego to dowiedziałam się dzwoniąc po raz kolejny do mechanika i jeszcze raz, namolnie prosząc go o symbole. Teraz to śmiać mi się z tego chce
Ta PINA to jakiś poznański slang chyba i rzeczywiście znaczy "pięć" ale tego to dowiedziałam się dzwoniąc po raz kolejny do mechanika i jeszcze raz, namolnie prosząc go o symbole. Teraz to śmiać mi się z tego chce
ja mam castrola 5W30 i co 3000tys km musze dolawać bo mam poniżej minimum nie wiem co lać teraz.. muszę zmienić olej ale nie wiem jaki będzie najkorzystniejszy