problem z szybami
Re: problem z szybami
ok bede u Zdunka to spytam jak tam dojade, mi tez sie wydaje ze po Vinie powinni wiedziec, w koncu nie zawsze sie dostaje komplet papierow, tak czy inaczej jutro jade na komputer bo dzis nie dotarlam... maluch mnie nie lubi 

no i wszystko zalatwione ale sie strachu najadlam, podpieli miniaka pod komputer i szyba sie otworzyla i niechciala sie juz zamknac , bylo podejrzenia uszkodzenia jakiegos sensora, rozebrali boczek, zresetowali kompa i wszystko dziala spowrotem
swietnie bo widmo padajacego sniegu i otwartego okna wczoraj mnie przerazilo
a co do gwarancji, u zdunka musza wyslac zapytanie do BMW czy po vinie auto jest na gwaracji, jesli niemam papiera faktury itp to powiedzial mi koles ze musi wyslac zapytanie gdzies do Niemiec czy niewiem gdzie...
zupelny bezsens bo przeciez wiadomo ze auto ma gwarancje 2 lata.. no ale widocznie takie sa ich procedury

swietnie bo widmo padajacego sniegu i otwartego okna wczoraj mnie przerazilo

a co do gwarancji, u zdunka musza wyslac zapytanie do BMW czy po vinie auto jest na gwaracji, jesli niemam papiera faktury itp to powiedzial mi koles ze musi wyslac zapytanie gdzies do Niemiec czy niewiem gdzie...
zupelny bezsens bo przeciez wiadomo ze auto ma gwarancje 2 lata.. no ale widocznie takie sa ich procedury

- jrock7
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Cooper D
a propos Zdunka, czy on juz pracuje "normalnie" czy caly czas jest w fazie przygotowania, po tym jak przejal po Focie BMW ?
przejął BMW od 2ego XI, i wydaje mi sie że pierwsze tygodnie będą raczej fazą przygotowań.. czesc ekipy przeszła chyba z Foty więc pojęcie o temacie chyba mają.
zamówiłam wczoraj coprawda tam juz jedna rzecz do miniaka i ma byc na przyszły tydzień. czy będzie- zobaczymy
zamówiłam wczoraj coprawda tam juz jedna rzecz do miniaka i ma byc na przyszły tydzień. czy będzie- zobaczymy

-
- Wiarus
- Posiadane auto:
podepne sie 
od jakiegos czasu szyba od strony kierowcy UPIORNIE skrzypi przy otwieraniu (ale bardziej przy zamykaniu)
uszczelka od "tylnej" strony prawdopodobnie za mocno do niej przylega. czy jest cokolwiek co moge zrobic z tym fantem?

od jakiegos czasu szyba od strony kierowcy UPIORNIE skrzypi przy otwieraniu (ale bardziej przy zamykaniu)
uszczelka od "tylnej" strony prawdopodobnie za mocno do niej przylega. czy jest cokolwiek co moge zrobic z tym fantem?

There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Nie widziałem tematu gdzie by się przywitać oficjalnie można było jako nowy więc w ramach poszukiwania rozwiązania problemu przywitam się tutaj: Witam bardzo serdecznie jako nowy posiadacz Coopera, a w zasadzie to mąż posiadaczki
A teraz wracając do problemu z szybą - poczytałem trochę tematów i albo są odwołania do tego, albo nie przynoszą ciekawych odpowiedzi. Lewa szyba nie współpracuje lub współpracuje jak chce. Na razie nie połączyłem tego z zamoknięciem, tzn jak rozbierałem boczek (2 razy już) to sucho było. Wtyczkę silniczka potraktowałem już "konektorem" czy jak się ten płyn do styków nazywa, tak samo wtyczkę od konsoli przełączników.
Z moich obserwacji wynika, że:
- to nie kwestia styków raczej bo przeczyszczone,
- to nie kwestia bezpieczników i przełącznika od szyby bo po przełączeniu przełącznika na wtyczce przy silniczku pojawia się zasilanie. Poza tym w momencie przełączenia przełącznika szyby na konsoli słychać cykanie z okolic konsoli i drzwi,
- bywało tak, że nie działało, a jak podusiłem przełącznik dłużej w jedną i w drugą stronę nie robiąc nic przy stykach to w końcu zaskakiwało i szyba działała normalnie
Pozostaje chyba tylko silnik szyby. Próbował to już ktoś rozbierać lub udało mu się naprawić podobny przypadek? Odpowiedź jak w powyżej tzn. jak wyschnie to będzie dobrze nie wchodzi w grę bo takie działanie lub nie sprzętu co ma działać tylko wqrwia. Jakieś sugestie?

A teraz wracając do problemu z szybą - poczytałem trochę tematów i albo są odwołania do tego, albo nie przynoszą ciekawych odpowiedzi. Lewa szyba nie współpracuje lub współpracuje jak chce. Na razie nie połączyłem tego z zamoknięciem, tzn jak rozbierałem boczek (2 razy już) to sucho było. Wtyczkę silniczka potraktowałem już "konektorem" czy jak się ten płyn do styków nazywa, tak samo wtyczkę od konsoli przełączników.
Z moich obserwacji wynika, że:
- to nie kwestia styków raczej bo przeczyszczone,
- to nie kwestia bezpieczników i przełącznika od szyby bo po przełączeniu przełącznika na wtyczce przy silniczku pojawia się zasilanie. Poza tym w momencie przełączenia przełącznika szyby na konsoli słychać cykanie z okolic konsoli i drzwi,
- bywało tak, że nie działało, a jak podusiłem przełącznik dłużej w jedną i w drugą stronę nie robiąc nic przy stykach to w końcu zaskakiwało i szyba działała normalnie
Pozostaje chyba tylko silnik szyby. Próbował to już ktoś rozbierać lub udało mu się naprawić podobny przypadek? Odpowiedź jak w powyżej tzn. jak wyschnie to będzie dobrze nie wchodzi w grę bo takie działanie lub nie sprzętu co ma działać tylko wqrwia. Jakieś sugestie?
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
albo nie umiem czytac, albo nie napisales co sie tak naprawde dzieje i co ma do tego brelok
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
jeśli o mnie chodzi to napisałem, że problemem jest nie działająca szyba i nic nie pisałem o breloku tylko rozbieraniu boczku w sensie drzwiBrennt pisze:albo nie umiem czytac, albo nie napisales co sie tak naprawde dzieje i co ma do tego brelok

Lewa szyba nie współpracuje lub współpracuje jak chce.
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
no to troche nie umiem czytac 
tylko co to znaczy wspolpracuje tak jak chce?
czasem dziala, czasem nie? zamyka sie do polowy i nie chce dalej? moze masz przelacznik zjeb...suty jednak albo za male to napiecie, ktore jak mowisz sie tam pojawia
skoro raz dziala a raz nie, to raczej nie problem silniczka

tylko co to znaczy wspolpracuje tak jak chce?

skoro raz dziala a raz nie, to raczej nie problem silniczka
ha, teraz to rzeczywiście mnie złapałeś - czasem działa, a czasem nie. tzn jak się uprze to wcale się nie chce otworzyć, a nie tak, że idzie do pewnego momentu i tyle. Na szczęście za każdym razem działo się tak na szybie wcześniej zamkniętej. Pierwsza oznaka, że nie działa to że szyba przy otwieraniu się nie obsuwa w dół
prund dochodzi tylko żebym ja pamiętał jaki
ponad 12 V na mierniku na pewno widziałem bo mniejsza wartość by zwróciła moją uwagę - znaczy się nauczka na przyszłość, trzeba będzie jeszcze raz sprawdzić jak się znowu zbiadoli.
Przełącznik wydaje się działać bo jak go machę w dół to pojawia się zasilanie na kablu, a w górę to też tyle że bieguny się zmieniają.
prund dochodzi tylko żebym ja pamiętał jaki

Przełącznik wydaje się działać bo jak go machę w dół to pojawia się zasilanie na kablu, a w górę to też tyle że bieguny się zmieniają.
Od jakiś 2 m-c mam ten sam problem z szybą (lewą) - nie reaguje przy zamykaniu/otwieraniu drzwi ani na przełącznik, chociaż delikatne cykanie słychać - więc napięcie jest.
Możecie polecić jakiegoś elektryka z Warszawy lub okolic?
A może ktoś z forum jest w stanie pomóc.
Możecie polecić jakiegoś elektryka z Warszawy lub okolic?
A może ktoś z forum jest w stanie pomóc.
mój problem jest podobny ,nie wiem ktora to juz usterka ehh ,wracajac do tematu u mnie szyba od strony kierowcy po umyciu samochodu nagle zaczela sprawiac problemy. Mianowicie zaczela sie chowac tylko do polowy, wpadlem na genialny pomysl ze moze nalezy spryskac wd-40 i po rozebraniu i spsikaniu w tej chwili minimalnie chowa sie na moze dwa palce po czym stoi jak by cos ja blokowalo. Oczywiscie po wcisnieciu przycisku chowa sie z wielkim bolem do gory. Nie wiem czy wymieniac caly mechanizm czy jak niektorzy czekac az samo sie naprawi. Czasem mini potrafi wkurzyc szczegolnie ze jak sie z jednym uporam to cos nowego wyskakuje i tak w kółko. Nie wiem już czy wszyscy tak maja czy moj darzy mnie poprostu większą sympatia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam