Przygotowanie MINI do remontu kapitalnego
Moderator: flapjck1
Re: Przygotowanie MINI do remontu kapitalnego
Witam!
Blacharz zaśpiewał mi dzisiaj 2000-2500 złotych za spawanie, łatanie, gładzenie, równanie i podkład.
lakierowanie niestety się nie wlicza i wygląda na to że jeśli sam nie polakieruje to się w 5k nie zmieszczę.
A co do pierdółek które "wyjdą w praniu" to się zgadzam, zdarza się czasem że wychodzą jakieś rzeczy typu klamki, zamki, zawiasy etc.
lecz nie uprzedzajmy faktów, może nie będzie aż tak źle
Pozdrawiam
∞
Blacharz zaśpiewał mi dzisiaj 2000-2500 złotych za spawanie, łatanie, gładzenie, równanie i podkład.
lakierowanie niestety się nie wlicza i wygląda na to że jeśli sam nie polakieruje to się w 5k nie zmieszczę.
A co do pierdółek które "wyjdą w praniu" to się zgadzam, zdarza się czasem że wychodzą jakieś rzeczy typu klamki, zamki, zawiasy etc.
Pozdrawiam
∞
1986ChelseaRHD pisze:Witam!
Pozdrawiam
∞
no popatrz jakie zaskoczenie, jak to się mogło stać?
Sorry ale musiałem.
Ludzie którzy nie jednego miniaka w życiu zbudowali, mówili Ci że nie da rady za tą kasę a Ty się teraz obudziłeś
najważniejsze to mieć zapał, jak to ujął kolega, i żeby pozostał...
w końcu ja dopiero zaczynam, a większość kolegów przerobiło ten temat!
Pozdrawiam!
w końcu ja dopiero zaczynam, a większość kolegów przerobiło ten temat!
Pozdrawiam!
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
badz twardy
i nie wstydz sie pytac, bo najgorsze co mozna zrobic to zrobic cos zle
i nie wstydz sie pytac, bo najgorsze co mozna zrobic to zrobic cos zle
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
1986ChelseaRHD pisze:najważniejsze to mieć zapał, jak to ujął kolega, i żeby pozostał...
Najważniejsze to mieć fundusze, niestety... To one przeradzają się w zapał. Im więcej funduszy - tym większy zapał, im mniej - wiadomo...
Samymi chęciami pewnych kwestii (jak wymiana zniszczonych elementów) się nie przeskoczy. Też jestem w trakcie remontu i zastanawiam się, kiedy ten "worek bez dna", w który wrzucam pieniądze będzie przypominał godne pokazania auto.
boleśnie ale raz a szybko, bo nie ma co sie w tańcu P*****lić
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
tu sie zawsze stawiam za wzór - 4 lata - prawie nić nie przejechana , wszyscy sie ze mnie smieją ale zapału nie brakuje
- macko
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini
- Kontakt:
@Konrad: Hmmm dla mnie wzorem jest Witek... jego historia jest, ekhmmm dluuuuuższa
maćko
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
1986ChelseaRHD pisze:Witam!
Pozdrawiam
∞
Niestety będzie jak chcesz to dobrze zrobić
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
macko pisze:@Konrad: Hmmm dla mnie wzorem jest Witek... jego historia jest, ekhmmm dluuuuuższa
tylko Witek cichaczem siedzi i dlatego wszyscy już prawie zapomnieli i nikt się nie śmieje
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
1986ChelseaRHD pisze:Blacharz zaśpiewał mi dzisiaj 2000-2500 złotych za spawanie, łatanie, gładzenie, równanie i podkład.
To odważny gość. Jeszcze nie rozpoznał pełnego zakresu roboty, bo sądzę, że nie widział "gołej" karoserii tylko w miarę kompletne auto z napędem wózkami i na kołach a już jest w stanie określić ostateczne koszty. Kiedy "biorę" do roboty stare auto do odbudowy czy jakieś jego podzespoły nigdy nie określam przed demontażem ile to będzie kosztować. Dlaczego ? Dlatego, że jeszcze nigdy nie było przypadku, że roboty jest tyle ile widac "na wierzchu" lub w optymistycznych przypuszczeniach. Zawsze roboty jest 2-3 lub więcej razy tyle ile się na poczatku wydaje. Nie chcę oszukać klienta i nieuczciwie zarobić ale też nie dam się zrobić w balona robiąc 4 razy tyle za ustaloną na wstępie zbyt niską kwotę.
Niestety temat jest trudny i trzeba albo wszystko robić samodzielnie albo starać się znaleźć sprawdzony przez innych i zaufany warsztat. Koszty będą takie jakie wynikną z ilości pracy i wartości elementów, materiałów, części jakie trzeba kupić nowe.
Sadzę, że ta wycena obejmuje kilka widocznych elementów a nie kompleksową naprawę blacharską nadwozia. Moim zdaniem takie łatanie kojarzy się raczej z przygotowaniem auta do kilkumięsiecznej jazdy lub/i sprzedaży.
PS. Aktualnie nie wykonuję żadnych napraw blacharskich czy lakierniczych, tak że moje uwagi nie są żadną ofertą ale wynikają ze sporych doświadczeń w zakresie napraw miniaków.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
mój blacharz wziął podobnie , a pod koniec powiedział ze juz nie chce znać tego samochodu .... ale umowa to umowa
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Konrad K_2 pisze:mój blacharz wziął podobnie , a pod koniec powiedział ze juz nie chce znać tego samochodu .... ale umowa to umowa
No właśnie umowa to umowa
A jak oceniasz tą robotę z dzisiejszego punktu widzenia ?
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
widać gdzie tracił cierpliwość
z góry samochód wygląda nadal dobrze , ale wymieniłem juz kawałki podłogi, były zamaskowane "zabezpieczeniem"
Gdyby nie ta podłoga to ogólnie jestem zadowolony
z góry samochód wygląda nadal dobrze , ale wymieniłem juz kawałki podłogi, były zamaskowane "zabezpieczeniem"
Gdyby nie ta podłoga to ogólnie jestem zadowolony
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Witek pisze:macko pisze:@Konrad: Hmmm dla mnie wzorem jest Witek... jego historia jest, ekhmmm dluuuuuższa
Zapominasz jeszcze jednym człowieku - Saint
W.
przypominają mi się historie o wiecznych studentach
coraz mniej już takich