Opony...

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

porzeczka

Re: Opony...

Post autor: porzeczka »

Jesteście niezastąpieni :D
Kuba, oglądałam te opony ale jak się przyjrzałam zdjęciom, to jakieś pęknięcia czy coś podobnego tam widać. Poza wiekiem to i cena podejrzanie niska. Poczekam jeszcze na coś pewniejszego, bo jednak opony są ważne dla bezpieczeństwa.
Teraz, dzięki Wam, to już wiem czego konkretnie szukać.
voltar

Post autor: voltar »

porzeczka pisze:Dziękuję voltar.
nie ma sprawy.
porzeczka pisze: najważniejszy dla mnie jest taki opis: 175/65/R15, ET 45,4x100, a reszta parametrów nie ma większego znaczenia.
Oczywiście felgi muszą też być 15 calowe. No i w przypadku używanych opon, pilnuj daty produkcji - 2003 to wg mnie już wiek przedemerytalny :)
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

5 letnie zimówki to sie nadaja ale co najwyżej do tego żeby zrobic z nich ochrone toru kartingowego
macra

Post autor: macra »

nie no nie przesadzajmy, owszem guma się starzeje ale jeśli były opony/koła dobrze przechowywane i mają sporo bieżnika to nie ma co panikować! zresztą trzeba obadać i ocenić organoleptycznie :wink:
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

co znaczy że dobrze przechowywane ?? starośc , nie radośc, ja rozumiem, że w ostatnich latach zima w PL nie rozpieszcza śniegiem ale przejedźcie sie nawet średniej klasy nowymi zimówkawi po śniegu a topowymi zimówkami 5-6 letnimi...
Awatar użytkownika
Bankowy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Bankowy »

Jeśli chcesz upalać - OK, masz rację. Nawet na dwuletniej oponie będzie czuć różnicę.
Ale jeśli potrzebujesz opony do "normalnej" jazdy (a większość ludzi jednak nie jeździ 100% czasu z pedałem wciśniętym w podłogę walcząc o dziesiątki sekund), to aż tak bardzo różnica nie jest odczuwalna.
Nie przez przypadek normy i przepisy mówią, że max. 5 letnią oponę producenci mogą sprzedawać jako "nową". I sprzedają, choć w praktyce jest tak, że taka opona jest sporo tańsza.
I wybierając opony do "w miarę cywilnej jazdy" wolę leżakowaną gumę z górnej półki z pewnego źródła, od funkiel nówki klasy średniej lub budżetowej - cena będzie podobna.
macra

Post autor: macra »

TomSky pisze:co znaczy że dobrze przechowywane ?? starośc , nie radośc ...
no jak to co to znaczy? koła (w sensie opony na felgach) przechowuje w garażu na leżąco, zawsze wymyte, napompowane i przekładane w trakcie zimy/lata. same opony przechowuje - również zawsze umyte - na stojąco, przekręcając je co kilka tygodni :wink:
Bankowy pisze:..
Ale jeśli potrzebujesz opony do "normalnej" jazdy (a większość ludzi jednak nie jeździ 100% czasu z pedałem wciśniętym w podłogę walcząc o dziesiątki sekund), to aż tak bardzo różnica nie jest odczuwalna...
to właśnie miałem na myśli.

co do norm, to o ile się nie mylę, zgodnie z przepisami za nową oponę uważa się nie starszą niż 36-miesięczną. wielu sprzedawców (sklepy internetowe) skracają ten okres do 24 miesięcy!
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

no ja was wszystkich rozumiem ale bede sie upierał przy swoim - 5 letnia zimówka twardnieje i traci swoja główną zalete czyli miekka gume - kiedyś kupiłem 6 letnie "nowe" zimówki do Mondeo, auto jak by to po slasku powiedziec "furgało na każdym winklu" - po zmianie na nowe Fuldy - nie to auto.

rozumiem że jeśli ktoś mieszka w centralnej lub północnej Polsce to śnieg na drodze widzi w ciągu całej zimy przez jakies 5 min ale jeśli przyjdzie wam przejechac sie droga na której nasypało 20cm świeżego śnegu a z naprzeciwka leca na was tiry na łysych gumach to odczujecue róznice
p@wel

Post autor: p@wel »

co powiecie o takiej ofercie (opony nowe)? i które z tych opon polecacie?

opony 175/65/R15

- DUNLOP SP WINTER RESPONSE w indeksie 84 T cena 223 zł/szt
- FULDA MONTERO 2 CENA 215 ZŁ/SZT
- FIRESTONE WINTERHAWK 2 CENA 182 ZŁ/SZT
- MICHELIN ALPIN A3 CENA 255 ZŁ/SZT
- PODANE CENY SĄ CENAMI BRUTTO
JEŚLI CHODZI O DATĘ TO SĄ TO OPONY TEGOROCZNE

pozdr
pawel
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Post autor: Beny »

kup dowolne opony 12 cali lub 10 cali a potem to już o krok do klasyka :D
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Voyth

Post autor: Voyth »

p@wel pisze:co powiecie o takiej ofercie (opony nowe)? i które z tych opon polecacie?

opony 175/65/R15

- DUNLOP SP WINTER RESPONSE w indeksie 84 T cena 223 zł/szt
- FULDA MONTERO 2 CENA 215 ZŁ/SZT
- FIRESTONE WINTERHAWK 2 CENA 182 ZŁ/SZT
- MICHELIN ALPIN A3 CENA 255 ZŁ/SZT
- PODANE CENY SĄ CENAMI BRUTTO
JEŚLI CHODZI O DATĘ TO SĄ TO OPONY TEGOROCZNE

pozdr
pawel
Dunlopy polecam ;) Ja mam u siebie w One 175/65 R15 Winter Sport SP i jest super. Są w miare ciche i dobrze trzymają się drogi :cool:

Z tego co mówił wulkanizator - prawdopodobnie najlepsze zimówki do tego typu samochodu i w tym rozmiarze :razz:
TRUTY

Post autor: TRUTY »

popieram sp sport the best
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

ja też mam mam dunlopy ;-)
ravestation

Post autor: ravestation »

też mam dunlopy :P
p@wel

Post autor: p@wel »

Voyth pisze: Dunlopy polecam ;) Ja mam u siebie w One 175/65 R15 Winter Sport SP i jest super. Są w miare ciche i dobrze trzymają się drogi :cool:

Z tego co mówił wulkanizator - prawdopodobnie najlepsze zimówki do tego typu samochodu i w tym rozmiarze :razz:
Winter Sport SP to te same co DUNLOP SP WINTER RESPONSE ?
ODPOWIEDZ