Tajemnicze stukanie!
Re: Tajemnicze stukanie!
..dokładnie, udało ci sie cos z tym zrobic?? spróbuje podkleić tego trzpienia on tez trochę drży.
Mnie nic nie drży, skrzypi ten plastik przy szybie podczas kręcenia kierownicą Zależne od pory roku raczej - w lato skrzypi, w zime nie
Po przebytych prawie 15000 km zaczęły się problemy z zawieszeniem. Jakieś pół roku temu wymieniłem sworzeń wahacza prawy, bo gumka już była wytarta i latał we wszystkie strony, w tym samym czasie wymieniłem prawą końcówkę drążka, bo stukało, troche ustało, ale za jakiś czas znowu się zaczęło. Objawy są takie - jazda np. z górki i przejazd na delikatnym hamulcu przez pokrywę studzienki, która jak to w Polsce jest minimum 5 cm poniżej poziomu asfaltu - głuchy stuk z prawej strony w zawieszeniu. Ostatnio pojawił się również taki sam stuk przy cofaniu pod górkę na skręconych w prawo kołach. Co to może być... Wiem jedno - jak byłem na podnośniku u znajomego - mam pękniętą tylną tuleję prawego wahacza przedniego - jest to dosłownie ryska na gumie, która na pewno podczas jazdy się rozszerza i tuleja już na pewno nie pracuje tak jak powinna. Może to być przyczyną ? Tylko dlaczego stuka przy cofaniu w skręcie w prawo...
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Witek, mówisz o "strut tower mushrooming" (niestety nieznajomość fachowej, polskiej terminologii mnie nieco ogranicza )?
Po obniżeniu zacząłem myśleć o tym zjawisku, gdyż właśnie kiepski stan dróg/twarde, niskie zawieszenie mają na to największy wpływ a jest kilka rozwiązań, które temu zapobiegają...
Po obniżeniu zacząłem myśleć o tym zjawisku, gdyż właśnie kiepski stan dróg/twarde, niskie zawieszenie mają na to największy wpływ a jest kilka rozwiązań, które temu zapobiegają...
Dzięki bardzo za sugestię Tylko jak się nazywa to co ewentualnie muszę zamówić - to w górnym mocowaniu amortyzatora ? Tam podobno są jakieś uszczelki i one pękają tak ?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
mocowanie/poduszka kolumny mcpherson - kielich podluznicy
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
flapjck1 pisze:mocowanie/poduszka kolumny mcpherson - kielich podluznicy
o to, to!
A więc tak, dziś byłem na stacji kontroli pojazdów na szarpakach i sprawdzeniu zawieszenia i... nic ! Gość mówi, że na niczym nie ma jakiegoś mega luzu, który by zagrażał jeździe i powodował stuk. I bądź tu mądry człowieku...
a sprawdz kiedy dokladnie pojawia sie ten stuk.
ja mialem np poduszke do wymiany ta olejową. jesli chcesz to sprawdzic to możesz w łatwy sposób, zaciagnij reczny hamulec i na ułamek sekundy spróbuj ruszyć tak gwałtownie. powtorz to kilka razy. ktos musi jeszcze stac pod maską i zloklizowac ten ewentualny stuk
ja mialem np poduszke do wymiany ta olejową. jesli chcesz to sprawdzic to możesz w łatwy sposób, zaciagnij reczny hamulec i na ułamek sekundy spróbuj ruszyć tak gwałtownie. powtorz to kilka razy. ktos musi jeszcze stac pod maską i zloklizowac ten ewentualny stuk
a u mnie jest do wymiany tylna tuleja przedniego wahacza tzw. simerblock bo dostał już trochę luzu i np podczas cofania przy puszczaniu sprzęgła słyszę pojedyncze stukniecie, a jak auto było na kanale to podczas prób ruszania do przodu i tyłu mechanik sprawdzał położenie tego stukania i wyszło właśnie na tą tuleje.
Orientuje się ktoś gdzie można to kupić pomijając ASO? i jaki może być przybliżony koszt? używanej części nie chce.
Orientuje się ktoś gdzie można to kupić pomijając ASO? i jaki może być przybliżony koszt? używanej części nie chce.
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
ja mam chyba jedną sztukę na zbyciu, nowa ale nie oryginał
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
speedfight pisze:a u mnie jest do wymiany tylna tuleja przedniego wahacza tzw. simerblock bo dostał już trochę luzu i np podczas cofania przy puszczaniu sprzęgła słyszę pojedyncze stukniecie, a jak auto było na kanale to podczas prób ruszania do przodu i tyłu mechanik sprawdzał położenie tego stukania i wyszło właśnie na tą tuleje.
90zł Lemforder np. sama tuleja bo do kupienia są też z całym mocowaniem metalowym
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas