Sułtan 1275

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Sułtan 1275

Post autor: flapjck1 »

no wlasnie i to jest najgorsze :)

ktos MUSI ;)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: humin »

zastanawiam sie dlaczego akurat w moim watku takie rozważania :P
sio mi stąd z tym krakaniem :mad:
SAMMMPŻ Rado
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: SAMMMPŻ Rado »

ładny wynik na hamowni, no a bryka to już inna bajka "wersja SUŁTAN" pełną gębą, :wink: , nadkola robią wrażenie i ten kolor, będzie się działo na APMC
Leyland Mini Clubman
Mayon
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Mayon »

flapjck1 pisze:no wlasnie i to jest najgorsze :)

ktos MUSI ;)
na mnie nie liczcie :mrgreen: humin pewnie też na to nie pójdzie :)
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Post autor: Beny »

eee tam, zobimy w radomiu wyścig ze startu wspólnego na 1-szym biegu, prędkości nie będzie więc się w bezpiecznych warunkach poobijamy :mrgreen:
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dziesio »

a ja pamietam jak Jaska na pierwszym radomiu z ogrodzenia wyciagalismy :)
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

Beny pisze:eee tam, zobimy w radomiu wyścig ze startu wspólnego na 1-szym biegu, prędkości nie będzie więc się w bezpiecznych warunkach poobijamy :mrgreen:
dach jak sie patrzy przy tym rozwiązaniu
Mayon
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Mayon »

Konrad K_2 pisze:
Beny pisze:eee tam, zobimy w radomiu wyścig ze startu wspólnego na 1-szym biegu, prędkości nie będzie więc się w bezpiecznych warunkach poobijamy :mrgreen:
teraz wiem czemu tyle postów było na temat klatek w mini :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wódz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Wódz »

Też miałem takie obawy - ale po YTP nawet rysy nie miałem , choć jak widać po wyniku nie miał kto mi jej zrobić;) Najważniejsze jak widzisz na zakręcie kaszla w lusterku to należy "zachować szczególną ostrożność":)
Czasem na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

Mayon pisze:
Konrad K_2 pisze:
teraz wiem czemu tyle postów było na temat klatek w mini :mrgreen:
w sumie to żartowałem , ale prawda jest taka ze miałem kiedys dach przy ledwo 50/60 km/h i wcale o to trudno nie było.
ale tu wszyscy tak dbaja o samochody ze nawet przy sotrej rywalizacji włącza sie czerwone swiatełko
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

niedziela w garażu

wymiana oleju po zrobionych ponad 2tysiącach - wyszła czarna maź a nie olej

przy okazji wymiana uszczelniaczy półosi bo ciekło a przy składaniu silnika mi się o tym zapomniało
miniak coraz słabiej ciągnął i gubił delikatnie olej z drugiej obudowy sprzęgła (otwór z agrafką) więc pomyślałem że może wydostający się olej moczy tarczę
po zdjęciu pierwszej obudowy sprzęgła okazało się że śruba główna jest już poluzowana choć była dociągnięta deko ~160Nm i zabezpieczona zagnieceniem podkładki na zewnątrz... czyżby duże wibracje?
wynikiem odkręcenia śruby jest skoszenie podkładki która musi pojawić się nowa
Załączniki
Zdjęcie142.jpg
Zdjęcie142.jpg (141.16 KiB) Przejrzano 1525 razy
Zdjęcie141.jpg
Zdjęcie141.jpg (74.3 KiB) Przejrzano 1525 razy
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Oj, niedobrze, niedobrze ! :roll:

Olej czarny po 2 tys, bo wypłukał wszystkie "brudy" z kanałów olejowych bloku i skrzyni biegów. Trochę szkoda, że przy okazji trwającego wiele miesiecy remontu skrzynia nie została rozebrana do "gołej obudowy" dokładnie wymyta i poskładana z czystych części.
Ale to jeszcze nie jest tragedia. Wymienisz częściej olej (co 4 tys) jeszcze ze dwa razy i może się wypłuka :grin:
Gorsza sprawa z luzowaniem się piasty koła zamachowego. Czyżby wibracje "wyważanego" koła zamachowego ze sprzęgłem były tak duże ?
Obejrzyj dokładnie powierzchnię stożkowego zakończenia wału i wewnętrzny stożek piasty. Czy nie ma jakichś nierówności, zadrapań ubytków materiału powstałych przy "siłowych" rozwiązaniach zdejmowania koła z wału.
Pomocne może być również, gdy powierzchnie zostaną wyrównane dotarcie stożka na pastę zaworową poprzez obracanie piasty na wale podobnie jak przy docieraniu zaworów do gniazd. Po zdjeciu koła bedzie widać jak i na jakiej powierzchni stożek dolega.
Kolejna sprawa którą mam nadzieję kumasz, to odpowiednie ustawienie względem siebie piasty i końcówki wału. Nacięcie wykonane jest poosiowo (offsetowo) i tylko w jednej pozycji wszystko się zgrywa z klinem podkładki.
Dokręcić trzeba mocno przy założonej blokadzie obrotu koła w miejscu mocowania rozrusznika ale też bez przesady. Połączenie na stożku trzyma mocno.
Ostatnio w jednym z rozbieranych do remontu silników śrubę centralną odkręciłem "palcami" po odbezpieczeniu podkładki a koło zamachowe zdejmowałem ze stożka dwa dni przy pomocy solidnego i zaprawionego już w bojach ściągacza. :grin:
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

najprawdopodobniej powodem poluzowania się zestawu sprzegła było złe spasowanie poosiowych nacięć dosisku i wału.. sama nakretka z dociskiem była dobrze spasowana ale juz z wałem niestety nie... człowiek ciągle uczy się na błędach szkoda że na swoich..
wynikiem tego opiłki metalu powstałe z nakretki uszkodziły dość mocno powierzchnię stożka wału oraz docisku
niezależnie od tego 2 dni przed IMMem złozyłem sprzęgło na nowej podkładce i z drżącą nogą na gazie ruszylismy w trasę
dodatkowo przy dość mocno rozebranym miniaku wymieniłem jeszcze uszczelnienia półosi na dyferencjale bo lekko podciekały

miniak przejechał 2008km przy spalaniu minimalnym 6,7l/100km na autostradach niemieckich przy ok 110-120km/h i maksymalnym 8,5l/100km na polskich drogi przy tych samych prędkościach
póki co wszystko chodzi jak w zegarku - na fotce mini w drodze powrotnej do domu (autorstwa Roberta z Chojnic)
Załączniki
sultan_m.jpg
sultan_m.jpg (74.36 KiB) Przejrzano 1983 razy
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

a tu Sułtan z nowym obuwiem Gianni Potenza + yoko032r czyli set pucharowy

szaleństwo miniakowe sięga szczytu